φωτο via : Amateur cook |
Δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα οι μνήμες μου είναι κυρίως γεύσεις και μυρωδιές.
Περνάω δίπλα από έναν κήπο με πασχαλιές και λέω "Να εδώ μυρίζει Πάσχα στο χωριό της γιαγιάς!"
Κάποια φτιάχνει κέικ και η βανίλια μου θυμίζει Κυριακές με καφεδάκι στο σπίτι της θείας.
Ανοίγω ένα καινούριο βιβλίο και η μυρωδιά του χαρτιού μου θυμίζει μπλε τετράδια ολοκαίνουρια για την 1η Λυκείου.....και τόσα άλλα.......
Θέλω λοιπόν και η κορούλα μου να έχει αναμνήσεις με χρώματα, υφές και αρώματα από κάθε μέρα. Της δίνω και μυρίζει την κανέλλα, το δενδρολίβανο, τα μπαχάρια και βλέπω τα ματάκια της που λάμπουν όταν καταλαβαίνει ότι θα πλάσουμε ζυμαράκια.
Με βοηθάει ρίχνοντας τα υλικά στα μπωλ, φοράει την ποδίτσα της, παίρνει τις κουτάλες της, και λέει στη γιαγιά και στον παππού ότι θα τους πάει γλυκά ψωμάκια και κουλουράκια που θα φτιάξει "μόνη" της.
Γιατί μεγάλωσε ακόμα πιο πολύ!!!
Αύριο λοιπόν οι δυο μας θα πλάσσουμε κουλουράκια με τη δοκιμασμένη συνταγή της γιαγιάς, και θα ετοιμάσουμε μικρές τσαντούλες και καλαθάκια, ως δώρα για αγαπημένα μας πρόσωπα.
Σας δίνω από τώρα τη συνταγή για να έχετε το χρόνο αν θέλετε να τα δοκιμάσετε και εσείς.
Πασχαλινά κουλούρια ΚΑΛΑ
1 κιλό βούτυρο φρέσκο (ή μισό μισό με φυτίνη)
500γρ ζάχαρη άχνη
6 αβγά
2 κιλά αλεύρι ΜΑΛΑΚΟ (2 κιλά παρά κάτι)
1/2 κουτί γάλα εβαπορέ
1/2 φακελάκι αμμωνία
1 φακελάκι baking powder
2-3 βανίλιες
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη πάρα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν.
- Στη συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά μέχρι να πάρουμε ένα ωραίο μείγμα.
- Ρίχνουμε την αμμωνία μέσα στο εβαπορέ γάλα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το baking powder και τις βανίλλιες μέσα στο αλεύρι.
- Αρχίζουμε να προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα και το αλεύρι μέσα στη ζύμη μας καθώς και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Η τελική ζύμη μας θα πρέπει να είναι μαλακιά και να αρχίσει ίσα ίσα να πλάθεται. (Για το λόγο αυτό ίσως να μην χρειαστεί να βάλουμε όλη την ποσότητα των 2 κιλών αλευριού αλλά λίγο λιγότερο).
- Βουτυρώνουμε 2-3 ταψιά, πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε ότι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε σε απόσταση 2 δαχτύλων περίπου μεταξύ τους, γιατί ο όγκος τους θα διπλασιαστεί.
- Με ένα πινέλο αλοίφουμε τα κουλουράκια με κρόκο αβγού αραιωμένο με ελάχιστο νεράκι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Άλλωστε είπαμε, είναι τα "Kουλουράκια τα ΚΑΛΑ!!!" αποκλείεται να μην πετύχουν ;)
Καλή επιτυχία!!!
Αυτές οι μυρωδιές..πάντα κάτι μας θυμίζουν!
ReplyDeleteΛες να κάνω τη συνταγή για τα ΚΑΛΑ κουλουράκια?
Τα Λαζαράκια σου πάντως Βέρα μου έγιναν τέλεια αν και λίγο στρουμπουλά!(χα-χα-χα)
DeleteΔοκίμασε τα ΚΑΛΑ τα κουλουράκια και πες μου εντυπώσεις!
Καλό βράδυ.
Αχ, τι μου κάνεις τώρα.... με γύρισες πίσω στην παιδική μου ηλικία!! Τα λατρεύω αυτά τα κουλουράκια!!! Να'σαι καλά και να'χεις ένα υπέροχο σ/κ! Φιλάκια!
ReplyDeleteΕπίσης Έλενα να περάσεις όμορφα!
DeleteΤι υπέροχη γεμάτη αναμνήσεις ανάρτηση....Με συγκίνησες, με τις μυρωδιές και τις μνήμες!!Ελπίζω να έγιναν τέλεια τα Λαζαράκια σας.Πολλές ευχές!
ReplyDeleteΈτσι δεν είναι λίγο πολύ για όλους; Στις παιδικές μας αναμνήσεις "τρέχουμε" στα εύκολα και στα δύσκολα και αναπολούμε.
DeleteΌσο για τα Λαζαράκια μας έγιναν νοστιμότατα και ολίγον στρουμπουλά!Αν έβλεπες τη χαρά της μικρής μου όταν άρχιζαν να μυρίζουν στο φούρνο....εκεί να δεις συγκίνηση!!!!
Φιλάκια Κατερίνα μου καλό υπόλοιπο Σ/Κ!
Πραγματικά ανεκτίμητες αναμνήσεις, που πρέπει πάση θυσία να μεταφέρουμε κι εμείς στα παιδιά μας!! Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!!
ReplyDeleteΕίναι αυτονόητο Χαραυγή ότι τα παιδιά μας δημιουργούν καθημερινά αναμνήσεις. Μακάρι να μπορούμε να τους αφήσουμε τις ομορφότερες!
DeleteΚαλή Μ.Εβδομάδα να έχουμε!!!
Καλημέρα!Ήρθα να πάρω τα κουλουράκια τα καλά και ξεκινώ αμέσως!!!!!!Θα επανέλθω για εντυπώσεις!!Καλή Κυριακή!!
ReplyDeleteΚαλή επιτυχία Λαμπρινή μου!
Delete