Skip to main content

Τα πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς μας!

φωτο via : Amateur cook
Φέτος θα επιχειρήσω να κάνω, μόνη μου, τα περιβόητα Πασχαλινά Κουλουράκια που φτιάχνει η δικιά μου μαμά κάθε χρόνο και που είναι πραγματικά πεντανόστιμα.Έπεσε λοιπόν το τηλεφώνημα, άνοιξαν τα μαγειρικά κιτάπια της, και μου δόθηκε η "μυστική" συνταγή για τα Πασχαλινά Κουλούρια "καλά"!!! (έτσι ακριβώς είναι γραμμένα για να αναγνωρίζονται από τα άλλα.....που δεν είναι καλά;;; χα-χα-χα).
Δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα οι μνήμες μου είναι κυρίως γεύσεις και μυρωδιές.
Περνάω δίπλα από έναν κήπο με πασχαλιές και λέω "Να εδώ μυρίζει Πάσχα στο χωριό της γιαγιάς!"
Κάποια φτιάχνει κέικ και η βανίλια μου θυμίζει Κυριακές με καφεδάκι στο σπίτι της θείας.
Ανοίγω ένα καινούριο βιβλίο και η μυρωδιά του χαρτιού μου θυμίζει μπλε τετράδια ολοκαίνουρια για την 1η Λυκείου.....και τόσα άλλα.......
Θέλω λοιπόν και η κορούλα μου να έχει αναμνήσεις με χρώματα, υφές και αρώματα από κάθε μέρα. Της δίνω και μυρίζει την κανέλλα, το δενδρολίβανο, τα μπαχάρια και βλέπω τα ματάκια της που λάμπουν όταν καταλαβαίνει ότι θα πλάσουμε ζυμαράκια.
Με βοηθάει ρίχνοντας τα υλικά στα μπωλ, φοράει την ποδίτσα της, παίρνει τις κουτάλες της, και λέει στη γιαγιά και στον παππού ότι θα τους πάει γλυκά ψωμάκια και κουλουράκια που θα φτιάξει "μόνη" της.
Γιατί μεγάλωσε ακόμα πιο πολύ!!!
Αύριο λοιπόν οι δυο μας θα πλάσσουμε κουλουράκια με τη δοκιμασμένη συνταγή της γιαγιάς, και θα ετοιμάσουμε μικρές τσαντούλες και καλαθάκια, ως δώρα για αγαπημένα μας πρόσωπα.
Σας δίνω από τώρα τη συνταγή για να έχετε το χρόνο αν θέλετε να τα δοκιμάσετε και εσείς.

Πασχαλινά κουλούρια ΚΑΛΑ
1 κιλό βούτυρο φρέσκο (ή μισό μισό με φυτίνη)
500γρ ζάχαρη άχνη
6 αβγά
2 κιλά αλεύρι ΜΑΛΑΚΟ (2 κιλά παρά κάτι)
1/2 κουτί γάλα εβαπορέ
1/2 φακελάκι αμμωνία
1 φακελάκι baking powder
2-3 βανίλιες
ξύσμα από ένα πορτοκάλι

  • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη πάρα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν.
  • Στη συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά μέχρι να πάρουμε ένα ωραίο μείγμα.
  • Ρίχνουμε την αμμωνία μέσα στο εβαπορέ γάλα και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε το baking powder και τις βανίλλιες μέσα στο αλεύρι.
  • Αρχίζουμε να προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα και το αλεύρι μέσα στη ζύμη μας καθώς και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Η τελική ζύμη μας θα πρέπει να είναι μαλακιά και να αρχίσει ίσα ίσα να πλάθεται. (Για το λόγο αυτό ίσως να μην χρειαστεί να βάλουμε όλη την ποσότητα των 2 κιλών αλευριού αλλά λίγο λιγότερο).
  • Βουτυρώνουμε 2-3 ταψιά, πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε ότι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε σε απόσταση 2 δαχτύλων περίπου μεταξύ τους, γιατί ο όγκος τους θα διπλασιαστεί.
  • Με ένα πινέλο αλοίφουμε τα κουλουράκια με κρόκο αβγού αραιωμένο με ελάχιστο νεράκι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Το σπίτι σας θα μυρίσει Πάσχα στο χωριό, γι'αυτό αξίζει να κάνετε μια δοκιμή μαζί με τα μικρά σας,  αν βέβαια τους αρέσει να πλάθουν κουλουράκια.
Άλλωστε είπαμε, είναι τα "Kουλουράκια τα ΚΑΛΑ!!!" αποκλείεται να μην πετύχουν ;)

Καλή επιτυχία!!! 


Comments

  1. Αυτές οι μυρωδιές..πάντα κάτι μας θυμίζουν!
    Λες να κάνω τη συνταγή για τα ΚΑΛΑ κουλουράκια?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τα Λαζαράκια σου πάντως Βέρα μου έγιναν τέλεια αν και λίγο στρουμπουλά!(χα-χα-χα)
      Δοκίμασε τα ΚΑΛΑ τα κουλουράκια και πες μου εντυπώσεις!
      Καλό βράδυ.

      Delete
  2. Αχ, τι μου κάνεις τώρα.... με γύρισες πίσω στην παιδική μου ηλικία!! Τα λατρεύω αυτά τα κουλουράκια!!! Να'σαι καλά και να'χεις ένα υπέροχο σ/κ! Φιλάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Επίσης Έλενα να περάσεις όμορφα!

      Delete
  3. Τι υπέροχη γεμάτη αναμνήσεις ανάρτηση....Με συγκίνησες, με τις μυρωδιές και τις μνήμες!!Ελπίζω να έγιναν τέλεια τα Λαζαράκια σας.Πολλές ευχές!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έτσι δεν είναι λίγο πολύ για όλους; Στις παιδικές μας αναμνήσεις "τρέχουμε" στα εύκολα και στα δύσκολα και αναπολούμε.
      Όσο για τα Λαζαράκια μας έγιναν νοστιμότατα και ολίγον στρουμπουλά!Αν έβλεπες τη χαρά της μικρής μου όταν άρχιζαν να μυρίζουν στο φούρνο....εκεί να δεις συγκίνηση!!!!
      Φιλάκια Κατερίνα μου καλό υπόλοιπο Σ/Κ!

      Delete
  4. Πραγματικά ανεκτίμητες αναμνήσεις, που πρέπει πάση θυσία να μεταφέρουμε κι εμείς στα παιδιά μας!! Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι αυτονόητο Χαραυγή ότι τα παιδιά μας δημιουργούν καθημερινά αναμνήσεις. Μακάρι να μπορούμε να τους αφήσουμε τις ομορφότερες!
      Καλή Μ.Εβδομάδα να έχουμε!!!

      Delete
  5. Καλημέρα!Ήρθα να πάρω τα κουλουράκια τα καλά και ξεκινώ αμέσως!!!!!!Θα επανέλθω για εντυπώσεις!!Καλή Κυριακή!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή επιτυχία Λαμπρινή μου!

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ...

Παγωτό με γιαούρτι και μέλι

Δεν ξέρω αν το κάνετε και εσείς, αλλά εγώ από τότε που έμεινα έγκυος και στη συνέχεια έγινα μαμά, προσπαθώ να χρησιμοποιώ απλά και αγνά υλικά για τα γεύματά μας. Αποφεύγω τα χρώματα ζαχαροπλαστικής, την κατεργασμένη ζάχαρη τα "βαριά" υλικά σε γλυκά και φαγητά. Έτσι δε θεωρώ πλέον αυτονόητο να φάει ένα παιδάκι σε καθημερινή βάση, παγωτά, καραμέλες, πατατάκια, μπισκοτάκια και κρουασάν από το περίπτερο. Ίσως είναι και το γεγονός ότι η μικρή μου τρώει τα πάντα (λαχανικά, όσπρια, σπιτικά γλυκά, βρώμη, σταφίδες, αλλά και ιδιαίτερα τρόφιμα) με πολλή χαρά είναι που με κάνει να πειραματίζομαι και να δοκιμάζω υγιεινές συνταγές για όλους χωρίς κανένα πρόβλημα. Πρωταγωνιστής του καλοκαιριού το παγωτό και δε θα μπορούσα παρά να κάνω και εδώ τις δοκιμές μου. Θα μοιραστώ λοιπόν μαζί σας μια συνταγή που βρήκα στο ίντερνετ για παγωτό με γιαούρτι και μέλι που θα φτιάξω προσεχώς. Τα κόκκινα φρούτα το κάνουν ιδιαίτερο και του δίνουν υπέροχο χρώμα . Αν και εσείς θέλετε, φτιάξτε το ...

Μοντέρνα βασιλόπιτα!

Christmas cake Η δικιά μας βασιλόπιτα για το 2013 ήταν απλή φτιαγμένη σαν ένα πολύ αφράτο και αρωματικό κέικ. Καταλαβαίνω όμως ότι για τις γιορτές που απόμειναν, αλλά και για όλες τις άλλες συγκεντρώσεις για την κοπή της πίτας ή τα πάρτυ που θα πάτε, θέλετε κάτι πιο μοντέρνο, πιο πρωτότυπο και εντυπωσιακό. Το έχω!!! Για την βασιλόπιτα που θα κόψετε στο παιδικό πάρτυ, για αυτήν που θα κόψουν τα παιδιά στο σχολείο ή στο φροντιστήριο δείτε την ιδέα και μεταμορφώστε τα κομμάτια της βασιλόπιτας σε cup cakes. H συνταγή που θα φτιάξετε είναι η κλασική για αφράτα cupcakes βανίλιας ή αυτή της δικής μας βασιλόπιτας. Ψήστε σε φορμάκια για cupcakes Β άλτε σε ένα από αυτά το φλουρί και  Ε νώστε τα σχηματίζοντας κάτι ..... πολύ χριστουγεννιάτικο. Με σαντυγί και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής δημιουργήστε ένα όμορφο καραμελένιο, εορταστικό μπαστούνι..... Christmas cake Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να κόψετε τα κομμάτια αλλά απλά τα μοιράζετε. Αν τα άτομα είναι πολλά ο Ά...