Skip to main content

Ετοιμάστε παρέα με το παιδάκι σας 5 εύκολα πιάτα!

"Το έφτιαξα μόνη μου!!!"
Αν δεν είσαι γονιός δεν μπορείς να καταλάβεις τη χαρά που νιώθει ένα παιδάκι προσχολικής ηλικίας όταν καταφέρνει να κάνει μόνο του κάτι και νιώθει ότι μεγαλώνει και γίνεται σαν και εσένα.
Έτσι και η μικρούλα μου. Την πρώτη φορά που την άφησα να με βοηθήσει να φτιάξουμε κάτι μαζί στην κουζίνα και να το σερβίρουμε ήταν κατενθουσιασμένη και τόσο περήφανη.
Και πράγματι είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε πρωτοβουλίες στα μικρά μας σε πολλά πράγματα της καθημερινότητάς μας.
Γιατί έτσι ενδυναμώνουμε την αυτοπεποίθησή τους, τα βοηθάμε να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και τους δείχνουμε ότι τα υπολογίζουμε ως ισότιμα μέλη της οικογένειάς μας.
Περνάμε ώρες διασκέδασης, δημιουργίας αλλά και μάθησης μαζί τους. Αρκεί βέβαια να μην δίνουμε και τόση σημασία στην ακαταστασία της κουζίνας μας μετά αλλά να επικεντρωνόμαστε στο στόχο!
Θα μου πείτε τι μπορούμε να μαγειρέψουμε μαζί με ένα 3χρονο;
Κι όμως υπάρχουν αρκετά πιάτα που γίνονται εύκολα και δεν απαιτούν
ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες.
1. Ομελέτα για πρωινό
mini frittatas
Ανακατέψτε αυγά και λίγο γάλα σε ένα μπωλ.
Ρίξτε πολύ λίγο αλάτι και πιπέρι.
Βάλτε σε ένα πιάτο ψιλοκομένες πιπεριές, ζαμπόν και τυρί.
Γεμίστε με το μείγμα αυγών καλά βουτυρωμένες θήκες για muffins και δείξτε στο μικρούλι σας πως να προσθέσει τα διάφορα υλικά.
mini frittatas

Ψήστε στο φούρνο για περίπου 20'-25' και το πρωινό σας είναι έτοιμο!
2. Δεκατιανό φρούτο
Rainbow fruits
Δώστε στο μικρούλι σας φέτες από φρούτα και με ένα πλαστικό μαχαίρι βοηθήστε το να κόψει τα φρούτα σε πιο μικρά κομμάτια. Σε λίγο καιρό θα μπορεί να το κάνει μόνο του. Δώστε του ξύλινα ή πλαστικά sticks για να φτιάξει καλαμάκια φρούτων και να τα τοποθετήσει σε ένα πιάτο.
Εναλλακτικά κόψτε με κουπ πατ φρούτα σε διαφορετικά σχήματα θα του αρέσει πολύ το ακτινίδιο σε σχήμα αστεριού, και το αχλάδι καρδούλα!

3. Μεσημεριανό φαγητό
Φτιάξτε αυτήν την διασκεδαστική εκδοχή spaghetti που μοιάζουν με χταποδάκια. Δώστε στο μικρό σας να περάσει τα ωμά μακαρόνια μέσα από λουκάνικα.
Funny spaghetti
ή βράστε μακαρὸνια πεταλούδες  και συγκεντρώστε σε μικρά μπωλ διάφορα υλικά όπως καλαμπόκι, αρακά, καρότο, τοματίνια, μπρόκολο, κρεμμύδι, κοτόπουλο.
Φτιάξτε μαζί με το μικρό σας νόστιμες μακαρονοσαλάτες με τα υλικά που του αρέσουν.....
Pasta salad

Κάντε τη διαφορά σερβίροντας τη σαλάτα, που ουσιαστικά είναι ένα πλήρες γεύμα, σε γυάλινα βάζα ανακατεύντας την με λάδι, ρίγανη και λίγο λεμόνι.

4. Απογευματινό σνακ
Όταν ανοίγει ο καιρός σκεφτόμαστε παγωτά γρανίτες και άλλα λαχταριστά....
Καλέστε τους φίλους των παιδιών στο σπίτι και φτιάξτε με το παιδάκι σας τα κεράσματα! Θα νιώσει πολύ περήφανο.
Στον αποχυμωτή ή στο moulti φτιάξτε χυμό από μήλο και πορτοκάλι.
Επιλέξτε να κάνετε πολτούς από φρούτα της εποχής όπως οι φράουλες που έχουν απίθανο χρώμα, βερίκοκα, ακτινίδια και αργότερα καρπούζι.
Κρατήστε και κάποια μικρά κομματάκια από τα φρούτα.
Καρφώστε σε ξυλάκια παγωτού ένα κομμάτι φρούτου για να μπορούν να σταθούν όρθια. Τοποθετήστε τα μέσα σε πλαστικά ποτηράκια ή θήκες για muffins.Προσθέστε στον πολτό λίγο μέλι και γεμίστε με αυτόν τα ποτηράκια. Βάλτε στην κατάψυξη.
Frozen fruit pops
Σε λίγη ώρα οι μικροί φίλοι θα απολανβάνουν τις δροσιστικές γρανίτες τους!
Μπορείτε στον πολτό να προσθέσετε γιαούρτι ή παγωτό βανίλια για πιο "smoothie" υφή.....
Blueberry icecream
Φυσικά υπάρχει πάντα το εύκολο γλύκισμα φρούτων που μπορεί κάθε παιδάκι να ετοιμάσει μόνο του.
Φρούτα αλλά κυρίως μπανάνες βουτηγμένες σε σοκολάτα!!!!
Frozen bananas
Ποιός θα αντισταθεί;;;

5. Βραδινό
It's Pizza time!!!
Το πρώτο φαγητό που αρέσει τόσο στα παιδιά και μπορούν να βοηθήσουν στην προετοιμασία του. Πλάθουν το ζυμαράκι, μαθαίνουν τις αναλογίες, κόβουν και προσθέτουν τα υλικά.
Pizza cats!
Δείτε εδώ και εδώ τις δικές μας παραλλαγές και πάρτε μαζί σας τα παιδάκια στην κουζίνα.
Ξεκινήστε με το πιάτο της ημέρας που θεωρείτε πιο εύκολο και θα δείτε σιγά σιγά πόσο πολύ θα τους αρέσει η συμμετοχή.
Έχουν να μάθουν τόσα πολλά και θα διασκεδάσετε πραγματικά με τους μικρούς σας chef!!!


Comments

  1. ουάου...καλά τα μινι ομελετάκια με έστειλαν...Θα τα κάνουμε με τρέλα!!!!Τέλειες ιδέες μπράβο κοριτσάκι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γίνονται πολύ εύκολα και είναι ότι πρέπει για σνακ ή πρωινό!
      Καλημέρα!!!

      Delete
  2. Ωραίες ιδέες και τα παιδιά χαίρονται έτσι πολύ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως χαίρονται πολύ αφού η μικρή μου φωνάζει εγώ θα το κάνω είμαι μεγάλη τώρα!

      Delete
  3. Η ιδέα με τα ομελετάκια φοβερή! Και με τα λουκάνικα!
    Επειδή το παιδί μου είναι μόλις 10 μηνών θα τα κάνω μόνη μου, δεν πειράζει, ε? Χεχε!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καθόλου Βέρα μου! Κάνε πρόβες από τώρα και όταν μεγαλώσει το μικρούλι θα το κάνετε και παρεούλα!

      Delete
  4. Πραγματικά τα παιδιά ξετρελαίνονται να συμμετέχουν στην προετοιμασία φαγητών-γλυκών! Ο μικρός μου έχει και το δικό του σύρμα για ανακάτεμα, πολύ παιδικό, μια αγελάδα-σύρμα χιχι
    Πολύ ωραίες οι ιδέες σου. Περισσότερη εντύπωση μου έκαναν οι μπανάνες γιατί δεν το είχα ξαναδεί και εμείς οικογενειακώς είμαστε πολύ της μπανάνας χιχι
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και εμείς μπανανοφάγοι! Και οι ομελέτες είναι έξυπνο για ορισμένα παιδάκια που δεν τρελαίνονται με το αυγό.
      Φιλιά Σοφάκι!

      Delete
  5. και παιδιά να μην έχει καποιος θα τις κάνεις τις συνταγές. Μου άρεσε πολύ η ιδέα με τα ομελετάκια! Όσο για τα μακαρόνια το έχεις δοκιμάσει; Γιατί τα μακαρόνια αυτά θέλουν το λιγότερο 10 λεπτά βράσιμο ενώ τα λουκάνικα πολύ πολύ λιγότερο!
    Kathy by anthomeli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kathy μου το έχω δοκιμάσει με τα μακαρόνια και μάλιστα έχω βάλει τα λουκάνικα πρώτα σε βραστό νερό για 1'και τα τρύπησα μετά. Δεν παθαίνουν τίποτα απολύτως και βράζουν μια χαρά.Έχω δοκιμάσει και με τα λουκάνικα μπουκίτσες και ήταν καλά.
      Μπορείς να το κάνεις και με μανιτάρια οπότε βγαίνουν κάπως σαν μέδουσσες πολύ πλάκα!

      Delete
  6. Είναι ωραίο να μαθαίνουν τα παιδάκια από μικρά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ -πολύ ωραίο για να έχει και η μαμά παρεούλα στους μαγειρικούς πειραματισμούς της!

      Delete
  7. Αυτό με τα μακαρόνια και τα λουκάνικα με ξετρέλανε! Τι όμορφες ιδέες..θα κάνω κόπυ σε πολλές..ευχαριστούμε!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ χαίρομαι αχτιδούλα που σου άρεσαν. Και φαντάζομαι τα εγγονάκια σου πως θα ξετρελαθούν!!!
      Δοκίμασε να βάλεις μακαρόνια σε μανιτάρια και πες τους ότι είναι μέδουσσες!

      Delete
  8. Δεν το ειχα ξαναδει αυτο με τα μακαρονια!!!!Απιθανη ιδεα.Τις ομελετιτσες δεν θα τις ετρωγαν για πρωινο τα δικα μου αλλα αν τα εκανα για μεσημεριανο ειμαι σιγουρη οτι θα ξετρελενονταν.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπορείς να βάλεις τα μακαρόνια με τον ίδιο τρόπο σε ολόκληρα μανιτάρια και να γίνουν σαν μέδουσσες!!!
      Τις ομελετίτσες τις δίνω και για κολατσιό στο προνήπιο μερικές φορές.
      Φιλιά.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φτιάχνουμε έναν χιονάνθρωπο.......

Snowman μα δεν είναι από χιόνι!!! Γιατί, ευτυχώς, ο χειμώνας ακόμα δεν ήρθε, το κρύο είναι ανεκτό και το χιόνι μάλλον πολύ μακρυά. Έλα όμως που έχουμε όρεξη για κατασκευές και τα χιονανθρωπάκια είναι πάντα αγαπημένες φιγούρες. Κι αν προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό, δεν ξέρω πως τα καταφέρνω, αλλά κάθε, μα κάθε χρόνο, όταν αγοράζω καινούρια στολίδια και διακοσμητικά για το χειμώνα, ο χιονάνθρωπος είναι η πρώτη μου επιλογή. Πώς λοιπόν να μην φτιαξω με την μικρή μου πολλά, μα πάρα πολλά χιονανθρωπάκια λίγο πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τα Χριστούγεννα και λίγο προτού αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πως θα στολίσουμε το σπίτι μας για τις γιορτές; Ξεκινήστε και εσείς από μια απλή κατασκευή που θα σας φτιάξει τη διάθεση! Ένας χαμογελαστός χιονάνθρωπος από λευκά πιατάκια μιας χρήσεως.... Paper plates snowman Ανοίξτε τρύπες με τον διακορευτή Περάστε νήμα γύρω γύρω και ενώστε τα δυο πιατάκια Στολίστε με κουμπιά και  προσθέστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μπορείτε να τον κ

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ

Οι πιο εύκολες κατασκευές για παιδιά!

Τελικά το διαδίκτυο έχει τα πολύ καλά του με τόσες ιδέες που μας δίνει. Πηγαίνει τη φαντασία μας ακόμα πιο πέρα και μας ξεσηκώνει να κάνουμε χιλιάδες πράγματα. Δε συμφωνώ καθόλου με όσους πιστεύουν ότι απλά κάθεσαι και χαζεύεις σε μια οθόνη και δεν κάνεις πράγματα δημιουργικά. Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά και τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις μαζί τους. Ίσα ίσα που ψάχνεις, βρίσκεις τρόπους και μπαίνεις στην πρίζα για να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Και όσο για τις κατασκευές οι ιδέες είναι ατέλειωτες. Ένα κλικ να κάνεις και βρίσκεις χιλιάδες. Ίσως πολλέ από αυτές θεωρείς ότι είναι αρκετά πολύπλοκες και χρονοβόρες για να τα φτιάξεις μαζί με τα παιδιά. Σήμερα όμως δεν έχεις δικαιολογία! Θα σου δείξω 6 από τις πιο εύκολες κατασκευές που υπάρχουν. Ξεκινάμε με διακόσμηση δωματίου: Μια πρωτότυπη ιδέα για να γράψεις το όνομα του μικρού σου στην είσοδο του δωματίου. Τα υλικά απλά: Mobile με το όνομά του Διακοσμητικά χαρτόνια που θα κόψετε μαζί στο σχήμα των γρα