Skip to main content

Χρυσά πιτάκια με κουρκουμά και μυρωδικά της Άνοιξης!

Μια παραλλαγή από τα πιτάκια με ζύμη κουρού θα σας προτείνω σήμερα.Το μυστικό βρίσκετε στο μαγικό υλικό που λέγεται κουρκουμάς ή χρυσόριζα και που εδώ και κάποια χρόνια έχει μπει για τα καλά στην κουζίνα μου.
Το χρησιμοποιώ παντού: Στο ριζότο, στο κοτόπουλο με κάρυ, σε σάλτσες γιαουρτιού, στις πρωτεϊνικές ομελέτες μου με τα ασπράδια, στις απλές πένες με την κόκκινη σάλτσα για αντίθεση ακόμα και στα κέικ ή στα τσουρέκια για να τους δώσω λίγο πιο κίτρινο χρώμα.
Η κόρη μου λατρεύει το φανταστικό κίτρινο - χρυσό χρώμα που δίνει και ευτυχώς φαίνεται ότι δεν νιώθει τη διαφορά στη γεύση.
Η αλήθεια είναι ότι αν χρησιμοποιήσεις τη σωστή ποσότητα δεν καταλαβαίνεις κάτι διαφορετικό ή δυσάρεστο στη γεύση.
Έτσι έφτιαξα μια διαφορετική ζύμη για πιτούλες προσθέτοντας το "μαγικό" υλικό.
Πιστέψτε με θα αρέσουν πολύ γιατί πρώτα από όλα έχουν ιδιαίτερο χρώμα λόγω του κουρκουμά. Εμείς τις ονομάσαμε "χρυσές"!
Είναι βέβαια και νόστιμες αφού τις γεμίζουμε με όλα τα μυρωδικά της Άνοιξης!
Τη ζύμη μπορείτε να την φτιάξετε για ευκολία στο μίξερ και φυσικά να δημιουργήσετε τα δικά σας πιτάκια με τα υλικά που θέλετε.

ΧΡΥΣΕΣ ΠΙΤΟΥΛΕΣ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
Για τη ζύμη θα χρειαστείτε:

700γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
250γρ. σπορέλαιο
150γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 γεμάτη κγ κουρκουμά (χρυσόριζα)
αλάτι
1 φλυτζάνι κρύο νερό

Για τη γέμιση θα χρειαστείτε:
  • Καυκαλίθρες, μυρώνια, παπαρούνες, λάπαθα, κρεμμυδάκια φρέσκα, άνηθο, μάραθο κοινώς όλα εκείνα τα μυρωδικά χορταράκια που μπορεί να βρει κάποιος αυτή την εποχή στην ελληνική γη.
Συμπληρώστε με σπανάκι αλλά και μαρουλάκια ή άγρια χόρτα αν έχετε.
Εδώ έρχονται για εμάς τα καλά του να έχεις συγγενείς στο χωριό!
Ὀσοι πάλι δεν είστε τόσο τυχεροί θα βρείτε σίγουρα τα ίδια μυρωδικά στις λαϊκές ή σε κάποιο ψαγμένο μανάβικο!
  • 1 αυγό + 1 κρόκο
  • 2-3 κσ στραγγιστό γιαούρτι ή φέτα
  • 3-4 κσ ελαιόλαδο
  • αλάτι - πιπέρι

Για το άλειμμα
  • γάλα με λίγο λάδι
  • σουσάμι ή λιναρόσπορο
 Πως θα τις φτιάξετε
  • Στον κάδο του μίξερ ρίξτε όλα τα υλικά εκτός από το νερό και χτυπήστε σε αργή ταχύτητα με τους ειδικούς γάντζους για ζύμες.
Η ζύμη σας αρχικά θα μοιάζει σαν τρίμματα.
  • Αρχίστε να προσθέτετε το νερό μέχρις ότου να έχετε μια μαλακή και με απαλή υφή ζύμη.
  • Βγάλτε από το μίξερ και δουλέψτε με τα χέρια τη ζύμη σας προσθέτοντας νεράκι ή αλεύρι αν χρειάζεται.
Η ζύμη σας θα πρέπει να έχει ένα υπέροχο κίτρινο χρώμα και να πλάθεται εύκολα.
  • Σκεπάστε με μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για 45' περίπου.
  • Ετοιμάστε τα χορταρικά.
  • Ψιλοκόψτε τα σε ένα μπολ και στραγγίστε τα μαζί με λίγο αλάτι, πατώντας τα με τα χέρια σας μέχρι να "μαραθούν".
  • Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
  • Κόψτε τη ζύμη σε μπαλάκια και ανοίξτε τα σε μικρές πιτούλες.
  • Γεμίστε με ένα κουταλάκι από τη γέμιση.
  • Κλείστε σε μισοφέγγαρα και πατήστε καλά με τα δάχτυλα γύρω γύρω.
  • Τοποθετήστε σε λαδωμένα ταψιά και αλείψτε με το μείγμα γάλατος-λαδιού.
  • Πασπαλίστε με σουσάμι και ψήστε στους 170ο για 20' περίπου.
* Μην τα παραψήσετε, όπως έκανα εγώ αυτή τη φορά, για να διατηρήσουν το ωραίο χρυσαφένιο τους χρώμα *

Καλή επιτυχία αν τα φτιάξετε και περιμένω τις εντυπώσεις σας!





Comments

  1. Θα τα δοκιμάσω με γέμιση τυρί ή σπανάκι που είναι η αδυναμία των παιδιών . Θα είναι πολύ ωραίο κολατσιό για το σχολείο .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή επιτυχία και ελπίζω να σας αρέσουν. Φιλιά πολλά :)

      Delete
  2. Χρόνια Πολλά Θεανώ μου! Χαίρομαι που σε βλέπω στο blog σου και πάλι :)
    Πρόσφατα έμαθα ότι ο κουρκουμάς καίει λίπη. Οπότε, ό,τι πρέπει για τη σιλουέττα μας. Φτιάχνεις λιχουδιές (όπως τα πιτάκια σου), βάζεις κουρκουμά, απολαμβάνεις χωρίς τύψεις.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  3. Χρόνια πολλά Ασπασάκι μου! Ο κουρκουμάς ή χρυσόριζα έχει απίθανες ιδιότητες κυρίως αντικαρκινικές αντιοξειδωτικές. Τώρα αν καίει και τα λίπη ακόμα καλύτερα. Να σε δω όμως τι ποσότητα θα βάλεις στη ζύμη!!!!(χα χα χα) Φιλάκι πολλά σε σένα και τις μικρές σου :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα φτιάξω μία παραλλαγή: κουρκουμάς με τυροπιτάκια. Χαχαχαχα :))))))))))

      Delete
    2. Άστο Ασπασάκι το κύμινο έχει τις λιποδιαλυτικές ιδιότητες δες εδώ :http://www.creteplus.gr/news/to-mpaxariko-me-ti-super-lipodialutiki-drasi-124715.html
      Φάε εσύ τα πιτάκια και κάνε σουτζουκάκια μετά με ΜΠΟΛΙΚΟ κύμινο. Που θα πάει θα φύγουν τα άτιμα τα λίπη!!!!! Χαχαχαχαχα!!!!!!

      Delete
  4. Thanks for sharing this with so much of detailed information, its much more to learn from your article. Keep sharing such good stuff. As you know guestpostblog is a fastest News Technology Resource for guest bloggers. Here you can write any of the topics which are related to be write for us Business, eduaction, Social Media, Blogging, mobiles and Digital Marketing. If you write quality research content and make your title more interesting and specific will get the better result from and get huge website traffic from your guest blogging. Write for us on Businesses

    ReplyDelete
  5. on, ThorntonCroydon Cars Minicab Taxi Service Croydon | ☎ 020-8686-4000 Shirley Minicabs Purley Minicabs, Waddon Minicabs Wallington, Beddington, Addingtheath, Sanderstdea

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φτιάχνουμε έναν χιονάνθρωπο.......

Snowman μα δεν είναι από χιόνι!!! Γιατί, ευτυχώς, ο χειμώνας ακόμα δεν ήρθε, το κρύο είναι ανεκτό και το χιόνι μάλλον πολύ μακρυά. Έλα όμως που έχουμε όρεξη για κατασκευές και τα χιονανθρωπάκια είναι πάντα αγαπημένες φιγούρες. Κι αν προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό, δεν ξέρω πως τα καταφέρνω, αλλά κάθε, μα κάθε χρόνο, όταν αγοράζω καινούρια στολίδια και διακοσμητικά για το χειμώνα, ο χιονάνθρωπος είναι η πρώτη μου επιλογή. Πώς λοιπόν να μην φτιαξω με την μικρή μου πολλά, μα πάρα πολλά χιονανθρωπάκια λίγο πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τα Χριστούγεννα και λίγο προτού αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πως θα στολίσουμε το σπίτι μας για τις γιορτές; Ξεκινήστε και εσείς από μια απλή κατασκευή που θα σας φτιάξει τη διάθεση! Ένας χαμογελαστός χιονάνθρωπος από λευκά πιατάκια μιας χρήσεως.... Paper plates snowman Ανοίξτε τρύπες με τον διακορευτή Περάστε νήμα γύρω γύρω και ενώστε τα δυο πιατάκια Στολίστε με κουμπιά και  προσθέστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μπορείτε να τον κ

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ

Οι πιο εύκολες κατασκευές για παιδιά!

Τελικά το διαδίκτυο έχει τα πολύ καλά του με τόσες ιδέες που μας δίνει. Πηγαίνει τη φαντασία μας ακόμα πιο πέρα και μας ξεσηκώνει να κάνουμε χιλιάδες πράγματα. Δε συμφωνώ καθόλου με όσους πιστεύουν ότι απλά κάθεσαι και χαζεύεις σε μια οθόνη και δεν κάνεις πράγματα δημιουργικά. Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά και τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις μαζί τους. Ίσα ίσα που ψάχνεις, βρίσκεις τρόπους και μπαίνεις στην πρίζα για να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Και όσο για τις κατασκευές οι ιδέες είναι ατέλειωτες. Ένα κλικ να κάνεις και βρίσκεις χιλιάδες. Ίσως πολλέ από αυτές θεωρείς ότι είναι αρκετά πολύπλοκες και χρονοβόρες για να τα φτιάξεις μαζί με τα παιδιά. Σήμερα όμως δεν έχεις δικαιολογία! Θα σου δείξω 6 από τις πιο εύκολες κατασκευές που υπάρχουν. Ξεκινάμε με διακόσμηση δωματίου: Μια πρωτότυπη ιδέα για να γράψεις το όνομα του μικρού σου στην είσοδο του δωματίου. Τα υλικά απλά: Mobile με το όνομά του Διακοσμητικά χαρτόνια που θα κόψετε μαζί στο σχήμα των γρα