A site for creative mothers.

18 April 2015

Χρυσά πιτάκια με κουρκουμά και μυρωδικά της Άνοιξης!

Μια παραλλαγή από τα πιτάκια με ζύμη κουρού θα σας προτείνω σήμερα.Το μυστικό βρίσκετε στο μαγικό υλικό που λέγεται κουρκουμάς ή χρυσόριζα και που εδώ και κάποια χρόνια έχει μπει για τα καλά στην κουζίνα μου.
Το χρησιμοποιώ παντού: Στο ριζότο, στο κοτόπουλο με κάρυ, σε σάλτσες γιαουρτιού, στις πρωτεϊνικές ομελέτες μου με τα ασπράδια, στις απλές πένες με την κόκκινη σάλτσα για αντίθεση ακόμα και στα κέικ ή στα τσουρέκια για να τους δώσω λίγο πιο κίτρινο χρώμα.
Η κόρη μου λατρεύει το φανταστικό κίτρινο - χρυσό χρώμα που δίνει και ευτυχώς φαίνεται ότι δεν νιώθει τη διαφορά στη γεύση.
Η αλήθεια είναι ότι αν χρησιμοποιήσεις τη σωστή ποσότητα δεν καταλαβαίνεις κάτι διαφορετικό ή δυσάρεστο στη γεύση.
Έτσι έφτιαξα μια διαφορετική ζύμη για πιτούλες προσθέτοντας το "μαγικό" υλικό.
Πιστέψτε με θα αρέσουν πολύ γιατί πρώτα από όλα έχουν ιδιαίτερο χρώμα λόγω του κουρκουμά. Εμείς τις ονομάσαμε "χρυσές"!
Είναι βέβαια και νόστιμες αφού τις γεμίζουμε με όλα τα μυρωδικά της Άνοιξης!
Τη ζύμη μπορείτε να την φτιάξετε για ευκολία στο μίξερ και φυσικά να δημιουργήσετε τα δικά σας πιτάκια με τα υλικά που θέλετε.

ΧΡΥΣΕΣ ΠΙΤΟΥΛΕΣ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
Για τη ζύμη θα χρειαστείτε:

700γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
250γρ. σπορέλαιο
150γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 γεμάτη κγ κουρκουμά (χρυσόριζα)
αλάτι
1 φλυτζάνι κρύο νερό

Για τη γέμιση θα χρειαστείτε:
  • Καυκαλίθρες, μυρώνια, παπαρούνες, λάπαθα, κρεμμυδάκια φρέσκα, άνηθο, μάραθο κοινώς όλα εκείνα τα μυρωδικά χορταράκια που μπορεί να βρει κάποιος αυτή την εποχή στην ελληνική γη.
Συμπληρώστε με σπανάκι αλλά και μαρουλάκια ή άγρια χόρτα αν έχετε.
Εδώ έρχονται για εμάς τα καλά του να έχεις συγγενείς στο χωριό!
Ὀσοι πάλι δεν είστε τόσο τυχεροί θα βρείτε σίγουρα τα ίδια μυρωδικά στις λαϊκές ή σε κάποιο ψαγμένο μανάβικο!
  • 1 αυγό + 1 κρόκο
  • 2-3 κσ στραγγιστό γιαούρτι ή φέτα
  • 3-4 κσ ελαιόλαδο
  • αλάτι - πιπέρι

Για το άλειμμα
  • γάλα με λίγο λάδι
  • σουσάμι ή λιναρόσπορο
 Πως θα τις φτιάξετε
  • Στον κάδο του μίξερ ρίξτε όλα τα υλικά εκτός από το νερό και χτυπήστε σε αργή ταχύτητα με τους ειδικούς γάντζους για ζύμες.
Η ζύμη σας αρχικά θα μοιάζει σαν τρίμματα.
  • Αρχίστε να προσθέτετε το νερό μέχρις ότου να έχετε μια μαλακή και με απαλή υφή ζύμη.
  • Βγάλτε από το μίξερ και δουλέψτε με τα χέρια τη ζύμη σας προσθέτοντας νεράκι ή αλεύρι αν χρειάζεται.
Η ζύμη σας θα πρέπει να έχει ένα υπέροχο κίτρινο χρώμα και να πλάθεται εύκολα.
  • Σκεπάστε με μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για 45' περίπου.
  • Ετοιμάστε τα χορταρικά.
  • Ψιλοκόψτε τα σε ένα μπολ και στραγγίστε τα μαζί με λίγο αλάτι, πατώντας τα με τα χέρια σας μέχρι να "μαραθούν".
  • Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
  • Κόψτε τη ζύμη σε μπαλάκια και ανοίξτε τα σε μικρές πιτούλες.
  • Γεμίστε με ένα κουταλάκι από τη γέμιση.
  • Κλείστε σε μισοφέγγαρα και πατήστε καλά με τα δάχτυλα γύρω γύρω.
  • Τοποθετήστε σε λαδωμένα ταψιά και αλείψτε με το μείγμα γάλατος-λαδιού.
  • Πασπαλίστε με σουσάμι και ψήστε στους 170ο για 20' περίπου.
* Μην τα παραψήσετε, όπως έκανα εγώ αυτή τη φορά, για να διατηρήσουν το ωραίο χρυσαφένιο τους χρώμα *

Καλή επιτυχία αν τα φτιάξετε και περιμένω τις εντυπώσεις σας!





7 comments:

  1. Θα τα δοκιμάσω με γέμιση τυρί ή σπανάκι που είναι η αδυναμία των παιδιών . Θα είναι πολύ ωραίο κολατσιό για το σχολείο .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή επιτυχία και ελπίζω να σας αρέσουν. Φιλιά πολλά :)

      Delete
  2. Χρόνια Πολλά Θεανώ μου! Χαίρομαι που σε βλέπω στο blog σου και πάλι :)
    Πρόσφατα έμαθα ότι ο κουρκουμάς καίει λίπη. Οπότε, ό,τι πρέπει για τη σιλουέττα μας. Φτιάχνεις λιχουδιές (όπως τα πιτάκια σου), βάζεις κουρκουμά, απολαμβάνεις χωρίς τύψεις.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  3. Χρόνια πολλά Ασπασάκι μου! Ο κουρκουμάς ή χρυσόριζα έχει απίθανες ιδιότητες κυρίως αντικαρκινικές αντιοξειδωτικές. Τώρα αν καίει και τα λίπη ακόμα καλύτερα. Να σε δω όμως τι ποσότητα θα βάλεις στη ζύμη!!!!(χα χα χα) Φιλάκι πολλά σε σένα και τις μικρές σου :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα φτιάξω μία παραλλαγή: κουρκουμάς με τυροπιτάκια. Χαχαχαχα :))))))))))

      Delete
    2. Άστο Ασπασάκι το κύμινο έχει τις λιποδιαλυτικές ιδιότητες δες εδώ :http://www.creteplus.gr/news/to-mpaxariko-me-ti-super-lipodialutiki-drasi-124715.html
      Φάε εσύ τα πιτάκια και κάνε σουτζουκάκια μετά με ΜΠΟΛΙΚΟ κύμινο. Που θα πάει θα φύγουν τα άτιμα τα λίπη!!!!! Χαχαχαχαχα!!!!!!

      Delete

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

About Me

My photo
Είμαι πολύ χαρούμενη που είσαι εδώ! Στο σπιτάκι μου θα βρεις ιδέες που με έχουν ενθουσιάσει και πράγματα που αγαπώ. Κράτα την ιδέα, δοκίμασε την αν θέλεις και δώσ΄της την δική σου πινελιά. Γράψε μου απλά στο theanokap@gmail.com αν κάτι χρειαστείς.

Popular Posts

Theano, a m@mmy on line. Powered by Blogger.

Ενδιαφέρον για εσάς....

Αν έχω χρησιμοποιήσει φωτογραφικό υλικό δικό σας χωρίς να έχω αποδώσει τα σωστά credits ενημερώστε με και θα το διορθώσω ή θα το αφαιρέσω εάν αυτό επιθυμείτε.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε δικές μου φωτογραφίες απλά δηλώστε την πηγή και βάλτε τον κατάλληλο σύνδεσμο.

Για ο,τιδήποτε άλλο χρειαστείτε επικοινωνήστε μαζί μου στο e-mail
theanokap@gmail.com

Follow this blog by Email

Ακολουθήστε το blog μέσω του facebook network!

Το άλλο μου blog!

Το άλλο μου blog!
e-learning : "Μαθαίνω με τη μαμά"

Copyright © Theano, a m@mmy on line | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com