Είναι ίσως το πρώτο γλυκό που έφτιαξα στη ζωή μου, όταν ακόμα πήγαινα σχολείο.
Μιλάμε για ΠΟΛΛΑ χρόνια πίσω.
Οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ εύκολο. Όλοι το έχετε δοκιμάσει και ίσως να σας θυμίζει παιδικά χρόνια και Κυριακάτικα απογεύματα στο σπίτι με τις φίλες της μαμάς να πίνουν το καφεδάκι τους.
Το σπίτι θα μοσχομυρίσει κανέλλα και το στόμα σας θα γεμίσει με γλυκιά γεύση μήλου.
Τί κι αν είναι ανάποδη; Εμάς μας αρέσει πολύ και την φτιάχνουμε συχνά.
Συνοδεύεται υπέροχα με σαντιγύ ή παγωτό κρέμα και συνοδεύει τέλεια τα καφεδάκια μας.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μήλα με φέτες ανανά σε κονσέρβα ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία. Τα κερασάκια στη θέση των καρυδιών θα δώσουν υπέροχο χρώμα και γεύση.
Καλή επιτυχία σε όσες τη φτιάξετε.
Καλά να περνάτε!
Μιλάμε για ΠΟΛΛΑ χρόνια πίσω.
Οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ εύκολο. Όλοι το έχετε δοκιμάσει και ίσως να σας θυμίζει παιδικά χρόνια και Κυριακάτικα απογεύματα στο σπίτι με τις φίλες της μαμάς να πίνουν το καφεδάκι τους.
Το σπίτι θα μοσχομυρίσει κανέλλα και το στόμα σας θα γεμίσει με γλυκιά γεύση μήλου.
Τί κι αν είναι ανάποδη; Εμάς μας αρέσει πολύ και την φτιάχνουμε συχνά.
ΑΝΑΠΟΔΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ
Τί θα χρειαστείτε:- 1πακέτο βούτυρο (ή μαργαρίνη)
- 1ποτήρι ζάχαρη
- 4-5 μήλα
- καρύδια
- κανέλλα
- 5 αυγά
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι αλεύρι
- 1κγ baking powder
- 2 βανίλιες
- ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
- 1/2 σφηνάκι κονιάκ
- Σε ένα κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και ρίξτε το μείγμα στο ταψί.
- Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε ροδέλες αφαιρώντας το κουκούτσι χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο.
- Πασπαλίστε με κανέλλα τη μια πλευρά των μήλων και τοποθετήστε τα στο ταψί.
- Καλύψτε τα κενά με κομματάκια από μήλα και τις τρύπες, από τις ροδέλες των μήλων, με καρύδια (αμύγδαλα ή κερασάκια).
- Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα και αφήστε στην άκρη.
- Χτυσπήστε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν αρκετά.
- Προσθέστε σιγά σιγά τα υπόλοιπα υλικά.
- Στο τέλος με απαλές κυκλικές κινήσεις προσθέστε τη μαρέγκα.
- Ρίξτε το μείγμα στο ταψί πάνω από τα μήλα.
- Ψήστε στους 175 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 35' περίπου μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα...
- Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε να σταθεί για 3-5'.
- Αναποδογυρίστε την και πασπαλίστε ξανά με κανέλλα αν θέλετε.
Συνοδεύεται υπέροχα με σαντιγύ ή παγωτό κρέμα και συνοδεύει τέλεια τα καφεδάκια μας.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μήλα με φέτες ανανά σε κονσέρβα ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία. Τα κερασάκια στη θέση των καρυδιών θα δώσουν υπέροχο χρώμα και γεύση.
- Μια καταπληκτική παραλλαγή είναι να φτιάξετε ανάποδα μηλοπιτάκια (ή πιτάκια με ανανά) χρησιμοποιώντας το ταψάκι για muffins.
Add caption |
- Στην περίπτωση αυτή θα βάλετε 1-1,5 κουταλιά της σούπας από το μείγμα του λιωμένου βούτυρου με τη ζάχαρη σε κάθε θήκη και στη συνέχεια μια φετούλα φρούτου και λίγη ζύμη από πάνω.
- Θα ψήσετε για περίπου 15-20´ και θα αναποδογυρίσετε προσεκτικά.
Καλή επιτυχία σε όσες τη φτιάξετε.
Καλά να περνάτε!
Θεανώ μου τι υπέροχο το γλυκάκι σου! Και οι δύο εκδοχές του είναι τόσο όμορφες και σίγουρα πολύ γευστικές! Μπράβο!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα κουταλάκι!
DeleteΓλυκιά Κυριακή σου εύχομαι.
Ομολογώ οτι παρόλο που έρχομαι από εκείνα τα πολλά πολλά χρόνια πίσω(!) δεν το γνωρίζω το γλυκάκι αυτό που είναι κ ευκολάκι και λαχταριστάκι!!! Ίσως το δοκιμάσουμε κ σήμερις μιας και έχουμε τα υλικά!!
ReplyDeleteΣ'ευχαριστούμε πολύ πολύ που μας πήγες πίσω στην εποχή που πηγαίναμε σχολειο και φυσικά που μοιράστηκες μαζί μας αυτή τη συνταγούλα!!!
Δεν ξέρω αν το γλυκάκι μου σου δημιούργησε τις αναμνήσεις αλλά η βραδυνή σου ανάρτηση με έκανε και χαμογέλασα νοσταλγικά.
DeleteΦιλιά πολλά <3
Άτιμη Δασκάλα! Ναι, ήσουν το ποτήρι που ξεχείλισε! Το είχα από καιρό στο μυαλό μου, πέφτω χτες το πρωί και στην ανάποδή σου μηλόπιτα και έδεσε το γλυκό!!!
DeleteΦιλάκια πολλλάαααααααααααααααααααα
Νοστιμότατη φαίνεται!!! Και η ιδέα με τα ατομικά μηλοπιτάκια τέλεια!!!
ReplyDeleteΣε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #21 :)
Καλή εβδομάδα!!!
Ευχαριστώ πολύ Τίνα μου!
DeleteΗ μηλόπιτα και η σοκολατόπιτα με το βραστό νερό είναι οι πιο εύκολες και νόστιμες επιλογές μας για απογευματινό γλυκάκι.
Καλή εβδομάδα <3