Skip to main content

Είναι ανάποδη και γλυκιά!

Είναι ίσως το πρώτο γλυκό που έφτιαξα στη ζωή μου, όταν ακόμα πήγαινα σχολείο.
Μιλάμε για ΠΟΛΛΑ χρόνια πίσω.
Οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ εύκολο. Όλοι το έχετε δοκιμάσει και ίσως να σας θυμίζει παιδικά χρόνια και Κυριακάτικα απογεύματα στο σπίτι με τις φίλες της μαμάς να πίνουν το καφεδάκι τους.
Το σπίτι θα μοσχομυρίσει κανέλλα και το στόμα σας θα γεμίσει με γλυκιά γεύση μήλου.
Τί κι αν είναι ανάποδη; Εμάς μας αρέσει πολύ και την φτιάχνουμε συχνά.
ΑΝΑΠΟΔΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ
Τί θα χρειαστείτε:
  • 1πακέτο βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  • 1ποτήρι ζάχαρη
  • 4-5 μήλα
  • καρύδια
  • κανέλλα
  • 5 αυγά
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι αλεύρι
  • 1κγ baking powder
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 1/2 σφηνάκι κονιάκ
Πώς θα την κάνετε:
  • Σε ένα κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και ρίξτε το μείγμα στο ταψί.
  • Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε ροδέλες αφαιρώντας το κουκούτσι χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο.
  • Πασπαλίστε με κανέλλα τη μια πλευρά των μήλων και τοποθετήστε τα στο ταψί.
  • Καλύψτε τα κενά με κομματάκια από μήλα και τις τρύπες, από τις ροδέλες των μήλων, με καρύδια (αμύγδαλα ή κερασάκια).
  • Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα και αφήστε στην άκρη.
  • Χτυσπήστε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν αρκετά.
  • Προσθέστε σιγά σιγά τα υπόλοιπα υλικά.
  • Στο τέλος με απαλές κυκλικές κινήσεις προσθέστε τη μαρέγκα.
  • Ρίξτε το μείγμα στο ταψί πάνω από τα μήλα.
  • Ψήστε στους 175 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 35' περίπου μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα...
  • Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε να σταθεί για 3-5'.
  • Αναποδογυρίστε την και πασπαλίστε ξανά με κανέλλα αν θέλετε.
Η μηλόπιτα αυτή τρώγεται χλιαρή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου σαν κέικ.
Συνοδεύεται υπέροχα με σαντιγύ ή παγωτό κρέμα και συνοδεύει τέλεια τα καφεδάκια μας.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μήλα με φέτες ανανά σε κονσέρβα ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία. Τα κερασάκια στη θέση των καρυδιών θα δώσουν υπέροχο χρώμα και γεύση.
  • Μια καταπληκτική παραλλαγή είναι να φτιάξετε ανάποδα μηλοπιτάκια (ή πιτάκια με ανανά) χρησιμοποιώντας το ταψάκι για muffins.
Add caption
  • Στην περίπτωση αυτή θα βάλετε 1-1,5 κουταλιά της σούπας από το μείγμα του λιωμένου βούτυρου με τη ζάχαρη σε κάθε θήκη και στη συνέχεια μια φετούλα φρούτου και λίγη ζύμη από πάνω.
  • Θα ψήσετε για περίπου 15-20´ και θα αναποδογυρίσετε προσεκτικά.
Ελπίζω να σας γλύκανα με τη σημερινή συνταγή.
Καλή επιτυχία σε όσες τη φτιάξετε.
Καλά να περνάτε!


Comments

  1. Θεανώ μου τι υπέροχο το γλυκάκι σου! Και οι δύο εκδοχές του είναι τόσο όμορφες και σίγουρα πολύ γευστικές! Μπράβο!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα κουταλάκι!
      Γλυκιά Κυριακή σου εύχομαι.

      Delete
  2. Ομολογώ οτι παρόλο που έρχομαι από εκείνα τα πολλά πολλά χρόνια πίσω(!) δεν το γνωρίζω το γλυκάκι αυτό που είναι κ ευκολάκι και λαχταριστάκι!!! Ίσως το δοκιμάσουμε κ σήμερις μιας και έχουμε τα υλικά!!
    Σ'ευχαριστούμε πολύ πολύ που μας πήγες πίσω στην εποχή που πηγαίναμε σχολειο και φυσικά που μοιράστηκες μαζί μας αυτή τη συνταγούλα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν ξέρω αν το γλυκάκι μου σου δημιούργησε τις αναμνήσεις αλλά η βραδυνή σου ανάρτηση με έκανε και χαμογέλασα νοσταλγικά.
      Φιλιά πολλά <3

      Delete
    2. Άτιμη Δασκάλα! Ναι, ήσουν το ποτήρι που ξεχείλισε! Το είχα από καιρό στο μυαλό μου, πέφτω χτες το πρωί και στην ανάποδή σου μηλόπιτα και έδεσε το γλυκό!!!
      Φιλάκια πολλλάαααααααααααααααααααα

      Delete
  3. Νοστιμότατη φαίνεται!!! Και η ιδέα με τα ατομικά μηλοπιτάκια τέλεια!!!
    Σε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #21 :)
    Καλή εβδομάδα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ πολύ Τίνα μου!
      Η μηλόπιτα και η σοκολατόπιτα με το βραστό νερό είναι οι πιο εύκολες και νόστιμες επιλογές μας για απογευματινό γλυκάκι.
      Καλή εβδομάδα <3

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Inspiration of the day:

Life is what you make it......... via pinterest.com Make it BEAUTIFUL!!!

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ...

Μοντέρνα βασιλόπιτα!

Christmas cake Η δικιά μας βασιλόπιτα για το 2013 ήταν απλή φτιαγμένη σαν ένα πολύ αφράτο και αρωματικό κέικ. Καταλαβαίνω όμως ότι για τις γιορτές που απόμειναν, αλλά και για όλες τις άλλες συγκεντρώσεις για την κοπή της πίτας ή τα πάρτυ που θα πάτε, θέλετε κάτι πιο μοντέρνο, πιο πρωτότυπο και εντυπωσιακό. Το έχω!!! Για την βασιλόπιτα που θα κόψετε στο παιδικό πάρτυ, για αυτήν που θα κόψουν τα παιδιά στο σχολείο ή στο φροντιστήριο δείτε την ιδέα και μεταμορφώστε τα κομμάτια της βασιλόπιτας σε cup cakes. H συνταγή που θα φτιάξετε είναι η κλασική για αφράτα cupcakes βανίλιας ή αυτή της δικής μας βασιλόπιτας. Ψήστε σε φορμάκια για cupcakes Β άλτε σε ένα από αυτά το φλουρί και  Ε νώστε τα σχηματίζοντας κάτι ..... πολύ χριστουγεννιάτικο. Με σαντυγί και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής δημιουργήστε ένα όμορφο καραμελένιο, εορταστικό μπαστούνι..... Christmas cake Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να κόψετε τα κομμάτια αλλά απλά τα μοιράζετε. Αν τα άτομα είναι πολλά ο Ά...