Saturday, September 22, 2012

Σνακ για το σχολείο: Κέικ πορτοκάλι με καρύδα.

Ξέρω, ξέρω, κοιτάς το παιδικό σερβίτσιο και σκέφτεσαι ότι, ως σωστή μάνα, πρέπει καθημερινά να ετοιμάζεις ένα σνακ υγιεινό, νόστιμο αλλά και εύκολο για να δίνεις στο παιδάκι σου στο σχολείο.
Γιατί καλές οι ιδέες και οι ωραίες παρουσιάσεις φαγητών σε όμορφα lunch boxes, αλλά έλα που η άμοιρη η μάνα πελαγώνει καμιά φορά, στερεύει που και που από ιδέες, θέλει να κάνει και τον προγραμματισμό της από το Σ/Κ, θέλει να μην στερεί το καμάρι της από νοστιμιές αλλά και απεχθάνεται τα έτοιμα.
Γιατί το είπε και η δασκάλα "Μπορείτε να δὶνεται φρούτα, αλλά όχι γαριδάκια. Πιτάκια και όχι πατατάκια, κουλουράκια, ένα απλό τοστ ένα κομμάτι σπιτικό κέικ......
Ώπα!!! Εδώ είμαστε!!!
Το έχω!!! Ναι, το θέμα σνακ για το σχολείο, το έχω σου λέω από παντού!
 Έτσι τις πρώτες μέρες στο σχολείο ξεκινήσαμε με φρούτα.
Μπανάνες με στολή παραλλαγής ή με ένα τρυφερό μήνυμα κρυμμένο......
Μπανάνες πειρατές
Πολύ λεπτές φέτες μήλου φτιαγμένες σε μικρά σαντουιτσάκια με φυστικοβούτυρο, βρώμη και σταφίδες κάπως έτσι.....
Apples with peanut butter
Μετά έφτιαξα κουροπιτάκια με αλεύρι ολικής αλέσεως και λιναρόσπορο.....
η μικρή τα τσάκισε!
Ήρθε η γιαγιά και έφερε κουλουράκια με σουσάμι που συνοδεύτηκαν από φρέσκο χυμό πορτοκάλι.......
Τοστάκια με φέτα και ντομάτα κομμένα σε σχήματα καρδούλας και αστεριού και μερικά πειράματα για toast pops με κίτρινο τυρί και κοτόπουλο σαν και αυτά....
Panini pops

και φτάσαμε στο κέικ.
Μια συνταγή που σίγουρα θα την πετύχεις και εσύ.
Αφράτο, μυρωδάτο κέικ με ὰρωμα πορτοκαλιού και καρύδα.
Κέικ πορτοκαλιού
Μπορείς να το κάνεις σε όποια παραλλαγή θέλεις προσθέτωντας κακάο, ξηρούς καρπούς ή μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρίφαλο.
Όπως κι αν το φτιάξεις να είσαι σίγουρη ότι θα σου λύσει τα χέρια για πολλές μέρες και θα συνοδεύσει ταυτόχρονα τα πρωινά και απογευματινά καφεδάκια σου.
Τί λες; Θέλεις συνταγή;

Θα χρειαστείς
  • 250γρ μαργαρίνη
  • 4 μέτρια αυγά
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 500γρ αλεύρι + 1κγ baking powder
  • 1 φλυτζάνι γάλα
  • 1/2 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι +1/2 κγ σόδα
  • 1 1/2 φλυτζάνι καρύδα
  • Ξύσμα από ένα βιολογικό πορτοκάλι
Πώς θα το κάνεις:
  • Φτιάξε πρώτα μαρέγκα με τα ασπράδια των αυγών.
  • Σε ένα μπωλ χτύπησε καλά τη μαργαρίνη μαζί με τη ζάχαρη για 5' περίπου.
  • Στη συνέχεια πρόσθεσε έναν-έναν τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Άρχισε να βάζεις σταδιακά το γάλα, την καρύδα, το χυμό πορτοκάλι αφού ανακατέψεις με τη σόδα και το αλεύρι.
  • Αφού έχεις βάλει όλο το αλεύρι βάζεις σε πάρα πολύ αργή ταχύτητα το μίξερ και ρίχνεις αργά τη μαρέγκα.(μπορείς να την ανακατέψεις και με το χέρι)
  • Σε ένα ταψάκι 28-30 στρώσε πολύ καλά μια λαδόκολλα και ρίξε το μείγμα σου.
  • Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο σε αντιστάσεις , στους 175 βαθμούς, για 1 ώρα ή 1:10'.
  • Βγάλε από τον φούρνο, άφησε να κρυώσει για 10' και αναποδογύρισε.
  • Μετά από 10'λεπτά ξαναγύρισέ το και πασπάλισε με καρύδα και λίγη άχνη ζάχαρη.

Νομίζω σε κάλυψα από πλευράς σνακ για το σχολείο για την επόμενη εβδομάδα.
Όσο για μένα θα ετοιμάσω αλμυρά cupcakes και ό,τι άλλο σκεφτώ για αυτό.....
Stay tuned!!!

13 comments:

  1. ωραιές ιδέες Θεανώ μου!! και το κεικ φαίνεται σούπερ!! θ το δοκιμάσω οπωσδήποτε!! καλό βράδυ!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δοκίμασέ το Ελπίδα μου είναι πολύ μυρωδάτο!

      Delete
  2. Τέλεια φαίνεται η συνταγή σου!! Ωραίος συνδυασμός μου φαίνεται το πορτοκάλι με την καρύδα!!
    Να έχεις μια όμορφη ημέρα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τίνα αν σου αρέσει η καρύδα βάλε κι άλλη. Εγώ λατρεύω τη γεύση της και έβαλα λίγο περισσότερη μέσα και πολύ απ'έξω. Καλή εβδομάδα να έχεις.

      Delete
  3. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΕΓΙΝΕ . ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΣΘΕΣΑΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΚΑΟ . ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΜΟΥ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλοφάγωτο λοιπόν! Όντως και με το κακάο θα είναι πολύ καλό.

      Delete
  4. Καλημέρα! Ευχαριστούμε για την ιδέα!!! Φαίνεται delicious!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα!!! Να έχετε μια υπέροχη εβδομάδα!

      Delete
  5. (Θεανώ μου, ανοίγω μία παρένθεση να σου πω ότι κέρδισες βραβειάκι. Αυτό του versatile blogger.

    Κατά βάθος πιστεύω ότι όλοι σας/ μας είμαστε κάπως πως versatile...στη ζωή μας, στα blogs μας, στη σκέψη μας, στην έκφρασή μας, στη συμπεριφορά μας...
    Versatile και με την έννοια του agile (εύστροφου) αλλά και με την έννοια του multilateral (πολύπλευρου). Άλλωστε, για να είσαι blogger χρειάζεται να είσαι και τα 2!

    Το βραβείο σου μπορείς να το παραλάβεις εδώ

    http://my-lovable-baby.blogspot.gr/2012/09/blog-post.html

    ό,τι ώρα και μέρα θέλεις! Take your time. Εδώ θα είναι και θα σε περιμένει...

    Κλείνει η παρένθεση)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ασπασία μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το βραβειάκι. Ήταν από τα πρώτα που πήρα ως blogger από την Evita και ομολογώ ότι είχα σκεφτεί όπως εσύ. Έχεις πολύ δίκιο όταν λες ότι χρειάζεται να είμαστε πολύπλευροι και να έχουμε μια ποικιλία αφού κυρίως ο ρόλος της γυναίκας-μαμάς είναι ὲτσι. Τα έχουμε όλα και τα κάνουμε όλα προσπαθώντας να ισορροπήσουμε και να είμαστε ευτυχισμένες.
      Καλή σου μέρα.

      Delete
  6. τέλειο το κέικ με την καρύδα..το φτιάξαμε με την τρίχρονη κόρη μου και ξετρελάθηκε!!!!συνέχισε με τέτοιες ιδέες!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε Μαρία!!!
      Εδώ είμαι εγώ και προσπαθώ να σας δίνω ιδέες και να σας βάζω στην κουζίνα.

      Delete