Skip to main content

Πάμε για ψάρεμα με τα παιδιά! Τα Tips που χρειάζεσαι.....

Τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα είναι ιδανικά για οικογενειακές εξορμήσεις.
Χτίζουμε τις ομορφότερες αναμνήσεις έτσι.
Δεν συμφωνείτε;
Βόλτες δίπλα στη θάλασσα και γιατί όχι ψάρεμα.

Σε προηγούμενη ανάρτηση σας μίλησα για τους λόγους που η κορούλα μας ενθουσιάζεται κάθε φορά που ο μπαμπάς της, της "κλείνει ραντεβού" για να πάνε για ψάρεμα.
Είναι οι αποκλειστικά δικές τους στιγμές που τις απολαμβάνουν πολύ και οι δύο.
Φυσικά υπάρχουν φορές που το συνδυάζουμε με οικογενειακό πικ-νικ δίπλα στη θάλασσα, οπότε η μαμά (κοινώς εγώ!) δείχνει μεν τον ενθουσιασμό της για τα κατορθώματα των ψαράδων, αλλά ταυτόχρονα απολαμβάνει την ηλιοθεραπεία της, την θαλασσοθεραπεία της και το ωραίο της βιβλιαράκι απερίσπαστη!

Αν λοιπόν αποφασίσετε να δοκιμάσετε την τύχη σας στο ψάρεμα για πρώτη φορά με τη βοήθεια των παιδιών, υπάρχουν μερικά tips που θα κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα.

* Προετοιμάστε τα παιδιά με ενθουσιασμό:
Αν είναι η πρώτη φορά που θα πάρετε τα παιδιά μαζί σας για ψάρεμα δημιουργήστε ενθουσιασμό.
Παρουσιάστε την ιδέα ως μια εκδρομή, μια εξόρμηση δίπλα στη θάλασσα, σαν μια περιπέτεια! Τα παιδιά αγαπούν τη δράση αλλά και την διαδικασία της προετοιμασίας. Διαβάστε ιστορίες με δεινούς ψαράδες και ζωγραφίστε ψαράκια για να τα βάλετε στο κλίμα.

* Επιλέξτε το κατάλληλο μέρος: 
Για να έχετε πιθανότητες επιτυχίας επιλέξτε ένα μέρος σχετικά κλειστό σαν λιμανάκι γιατί έτσι έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να πέσετε πάνω σε κοπάδι.
Συζητήστε και μάθετε από ψαράδες τι είδους ψάρια θα μπορούσατε να πιάσετε σε αυτά τα νερά και ποια ώρα είναι η καλύτερη για να ρίξετε το δόλωμα σας. Το μέρος θα πρέπει να έχει εύκολη πρὸσβαση και να είναι σχετικά ασφαλές για ένα παιδί. Αν υπάρχει μέρος για να μπορέσετε να καθίσετε ή να παίξετε αργότερα ακόμα καλύτερα (με τα παιδιά ποτέ δεν ξέρεις πόσο θα κρατήσει ο ενθουσιασμός....)

* Επιλέξτε τα σωστά σύνεργα:
"Ο καλός ψαράς έχει τα κατάλληλα σύνεργα." Αυτό είπε στον άντρα μου καλός φίλος που τον μύησε στα μυστικά του ψαρέματος. Αν λοιπόν είναι η πρώτη φορά που θα πάτε για ψάρεμα καλό είναι να απευθυνθείτε σε ένα κατάστημα με είδη αλιείας όπου θα σας καθοδηγήσουν και θα σας προτείνουν τα βασικά.
Στην αγορά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από καλάμια, αγκίστρια, τεχνητά δολώματα και τόσα άλλα μυστικά εργαλεία γαι ψαράδες που ούτε που φαντάζεστε.
Για εμάς η πρώτη μας αγορά ήταν ένα ειδικό κιτ για μικρούς ψαράδες που βρήκαμε εδώ και περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέσα σε ένα πολύ πρακτικό τσαντάκι.
photo via....

Από το ίδιο κατάστημα, που δέχεται και ηλεκτρονικές παραγγελίες με παράδοση αυθημερόν, πήραμε καπελάκια, φακό (γιατί εξόρμηση στη φύση χωρίς φακό δεν γίνεται) αλλά και δώρο μανό για τα νυχάκια της μαμάς:
Είχα και τα τυχερά μου!!!
photo via....

(απίστευτο αλλά από ότι μας εξήγησε ο ιδιοκτήτης οι ψαράδες χρησιμοποιούν ειδικά- αδιάβροχα μανό για να επιδιορθώσουν και να ενισχύσουν με έντονο χρώμα τα τεχνητά δολώματα!!!)

* Κατάλληλο ντύσιμο:
Αναλόγως με την ώρα που θα πάτε (νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα) τα ρούχα των παιδιών θα πρέπει να είναι κατάλληλα. Καπελάκι, αντηλιακό, ρούχα ελαφρά αλλά και αντιανεμικό μπουφάν, άνετα παπούτσια (καλύτερα πάρτε μαζί και αθλητικά για να μην βρεθεί καμιά σαγιονάρα στη θάλασσα)
Τέλος μια δεύτερη αλλαξιά καλού κακού ας υπάρχει! 

* Μετατρέψτε το ψάρεμα σε σούπερ ντούπερ πικ - νικ:
Οι ψαράδες κάποια στιγμή θα πεινάσουν, τα παιδιά μπορεί να μην δείξουν όση υπομονή χρειάζεται και το τσιμπολόγημα σίγουρα θα κάνει την ώρα τους να περάσει πιο εύκολα. Θα πάρουν δυνάμεις!
Μίνι σαντουϊτσάκια, φρούτα, mini cup cakes και πολύχρωμες σαλάτες σε  βαζάκια είναι ό,τι πρέπει. Πολύ και δροσερό νεράκι περιττό να το πω:
άκρως απαραίτητο.

* Ο πιο καλός βοηθός:
Τα παιδιά χαίρονται πάρα πολύ όταν νιώθουν ότι είναι υπεύθυνα για κάποια εργασία, όταν γίνονται οι πολύτιμοι βοηθοί μας. Αναθέστε τους την ετοιμασία του δολώματος, να κρατούν σε συγκεκριμένο σημείο το καλάμι τους και να τακτοποιούν τα καλαθάκια με τις πετονιές. Και φυσικά να ετοιμάσουν το κουβαδάκι με το νερό για να βάλετε μέσα τα ψάρια που θα πιάσετε!
* Το αποτέλεσμα: Δεν έχει σημασία αν θα καταφέρετε  να πιάσετε τελικά τα ψάρια που περιμένετε. Σημασία έχει ο χρόνος που θα περάσετε μαζί, οι κουβέντες, τα γέλια. Η ευκαιρία που θα έχετε να μάθετε κάτι καινούριο στο παιδί σας, κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Η επαφή με τη φύση μας ηρεμεί όλους, μας ξεκουράζει και μας ανανεώνει το ίδιο και τα παιδιά.

Αν σας άρεσε η ιδέα δοκιμάστε το αυτό το 3ήμερο που προβλέπεται καλοκαιρινό.
Ποιός ξέρει μπορεί να βρεθούμε ψαράδες δίπλα - δίπλα!

Καλά να περάσετε και καλές ψαριές!!!

(photos via: pinterest.com)

Comments

  1. Έχω διαβάσει οδηγούς και οδηγούς, αλλά οδηγό για ψάρεμα, πρώτη φορά! Και υποψιάζομαι, λέω υποψιάζομαι γιατί το έχω κάνει μόνο μια δυο φορές με τα παιδιά μου αλλά σε μεγαλύτερη ηλικία, πως είναι λογικός και επιτυχημένος. Τι παραπάνω να πω; Καλή ψαριά!!!

    Καλημέρα
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστούμε Ελένη μου! Και εσείς καλά να περάσετε. Καλή ΠΡωτομαγιά :)

      Delete
  2. Πιο σημαντικό είναι ότι η κόρη σου έρχεται σε επαφή με τον μπαμπά της. Περνάνε καλά μαζί και δημιουργικά. Καλή ψάρια λοιπόν .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως περνάνε και περνάμε καταπληκτικά στις βολτούλες μας αυτές.
      Καλή Πρωτομαγιά, να περάσετε και εσείς όμορφα ό,τι κι αν κάνετε :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φτιάχνουμε έναν χιονάνθρωπο.......

Snowman μα δεν είναι από χιόνι!!! Γιατί, ευτυχώς, ο χειμώνας ακόμα δεν ήρθε, το κρύο είναι ανεκτό και το χιόνι μάλλον πολύ μακρυά. Έλα όμως που έχουμε όρεξη για κατασκευές και τα χιονανθρωπάκια είναι πάντα αγαπημένες φιγούρες. Κι αν προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό, δεν ξέρω πως τα καταφέρνω, αλλά κάθε, μα κάθε χρόνο, όταν αγοράζω καινούρια στολίδια και διακοσμητικά για το χειμώνα, ο χιονάνθρωπος είναι η πρώτη μου επιλογή. Πώς λοιπόν να μην φτιαξω με την μικρή μου πολλά, μα πάρα πολλά χιονανθρωπάκια λίγο πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τα Χριστούγεννα και λίγο προτού αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πως θα στολίσουμε το σπίτι μας για τις γιορτές; Ξεκινήστε και εσείς από μια απλή κατασκευή που θα σας φτιάξει τη διάθεση! Ένας χαμογελαστός χιονάνθρωπος από λευκά πιατάκια μιας χρήσεως.... Paper plates snowman Ανοίξτε τρύπες με τον διακορευτή Περάστε νήμα γύρω γύρω και ενώστε τα δυο πιατάκια Στολίστε με κουμπιά και  προσθέστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μπορείτε να τον κ

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ

Οι πιο εύκολες κατασκευές για παιδιά!

Τελικά το διαδίκτυο έχει τα πολύ καλά του με τόσες ιδέες που μας δίνει. Πηγαίνει τη φαντασία μας ακόμα πιο πέρα και μας ξεσηκώνει να κάνουμε χιλιάδες πράγματα. Δε συμφωνώ καθόλου με όσους πιστεύουν ότι απλά κάθεσαι και χαζεύεις σε μια οθόνη και δεν κάνεις πράγματα δημιουργικά. Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά και τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις μαζί τους. Ίσα ίσα που ψάχνεις, βρίσκεις τρόπους και μπαίνεις στην πρίζα για να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Και όσο για τις κατασκευές οι ιδέες είναι ατέλειωτες. Ένα κλικ να κάνεις και βρίσκεις χιλιάδες. Ίσως πολλέ από αυτές θεωρείς ότι είναι αρκετά πολύπλοκες και χρονοβόρες για να τα φτιάξεις μαζί με τα παιδιά. Σήμερα όμως δεν έχεις δικαιολογία! Θα σου δείξω 6 από τις πιο εύκολες κατασκευές που υπάρχουν. Ξεκινάμε με διακόσμηση δωματίου: Μια πρωτότυπη ιδέα για να γράψεις το όνομα του μικρού σου στην είσοδο του δωματίου. Τα υλικά απλά: Mobile με το όνομά του Διακοσμητικά χαρτόνια που θα κόψετε μαζί στο σχήμα των γρα