Skip to main content

Μπαμπάς και Παιδί: Πάμε για ψάρεμα!

Father & daughter fishing
Η σημερινή μέρα, θέλεις δε θέλεις, ήταν ξεσηκωτική.
Σε έκανε να θέλεις να ανοίξεις τα παράθυρα, να αφήσεις τον ήλιο να απλώσει τις αχτίδες του παντού.
Κι αν δεν με ταλαιπωρούσε μια μικρο-ιωσούλα δε θα έγραφα αυτή την ανάρτηση αλλά θα επέστρεφα από μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα.
Βλέπεις η αγάπη μου για το υγρό στοιχείο δεν συγκρατείται μόλις αρχίσει να ανοίγει ο καιρός.
Σήμερα όμως "έδωσα το ελεύθερο" σε μπαμπά και κόρη και πήγαν μαζί για ψάρεμα!
Δε θα το πιστέψετε, όσοι δεν έχετε ασχοληθεί, αλλά το ψάρεμα είναι μακράν η πιο χαλαρωτική και ταυτόχρονα διασκεδαστική δραστηριότητα ειδικά για τα παιδιά.
Η δική μας ενασχόληση με "το άθλημα" (για κάποιους όντως θεωρείται άθλημα) ξεκίνησε μόλις πέρσι, όταν στις ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα βρεθήκαμε να μένουμε σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα.
Φαντάζεστε πόσο υπέροχα περάσαμε!
Όλη την ώρα βόλτες στην παραλία, να μαζεύουμε κοχύλια, να πετάμε πετρούλες, να παρακολουθούμε τα καβουράκια που κρύφτηκαν στα βράχια και να πετάμε ψίχουλα στα ψαράκια που βλέπαμε.
Μέχρι την ώρα που ο μπαμπάς έπιασε κουβέντα με τους ψαράδες και ρώτησε και έμαθε όλα τους τα μυστικά για χάρη της κόρης.
Αυτό ήταν!
Την επόμενη μέρα οι δυο ψαράδες μου με πλήρη εξοπλισμό πρωί πρωί έτοιμοι για μεγάλη περιπέτεια.
"Μαμά να μας περιμένεις γιατί θα σου φέρουμε εμείς τα ψαράκια που θα τηγανίσεις σήμερα!" μου είπε η μικρή μου γεμάτη σιγουριά την ώρα που τους ετοίμαζα τα τοστάκια και τα φρούτα που θα έπαιρναν μαζί.
Έλειψαν για πολλές ώρες αλλά άξιζε.
Αυτό που το παιδί μου θα θυμάται σε ΟΛΗ του τη ζωή, είναι η στιγμή που πιάσανε μαζί με τον μπαμπά της ένα μικρό ψαράκι......
Fishing
Απίστευτο ή η τύχη του πρωτάρη;
Γιατί μη νομίζετε, ο καλός μου δεν είναι κανένας δεινός ψαράς.
Απλά κάθε φορά που σχεδιάζουμε να περάσουμε λίγες ώρες κοντά στη θάλασσα του αρέσει να χαλαρώνει ψαρεύοντας.
Ως χόμπι εννοώ και όχι για να πιάσουμε το φαγητό της ημέρας!
Τον καταλαβαίνω απόλυτα γιατί το ψάρεμα είναι πολλά:
  • Η ιεροτελεστία καθώς ετοιμάζεις τα εργαλεία (καλάμι, αγκίστρια, δόλωμα κλπ.)
  • Η γνώση του να βρεις και να επιλέξεις το κατάλληλο δόλωμα
  • Να πας στο σωστό σημείο και την κατάλληλη ώρα της ημέρας
  • Η ώρα που πετάς το αγκίστρι με τον σωστό τρόπο, στην σωστή απόσταση ξανά και ξανά μέχρι να τα καταφέρεις

Και μετά........
fishing....
  • Είναι η ώρα της αναμονής που κάνει το μυαλό σου να αφήνεται, με το βλέμμα σου να "τρέχει" στο απέραντο γαλάζιο.
  • Είναι οι στιγμές που, όταν έχεις παρέα, αρχίζεις να συζητάς, να χαλαρώνεις και να ξεδιπλώνεις τις σκέψεις σου. Γι'αυτό ακριβώς και πρέπει να έχεις ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ και ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ.
Το ψάρεμα είναι ένα χόμπι που σου μαθαίνει αυτό ακριβώς:
  • Να έχεις υπομονή, αλλά και να διασκεδάζεις με τη διαδικασία περισσότερο παρά με το αποτέλεσμα.
  • Επικεντρώνεσαι, περιμένοντας να νιώσεις το τράνταγμα της πετονιάς, και τότε ακριβώς πρέπει να είσαι γρήγορος. 
  • Μαθαίνεις να είσαι προσεκτικός, να έχεις σταθερότητα και επιμονή μέχρι να καταφέρεις να παρασύρεις  κάποιο ψάρι στο δόλωμά σου.
  • Σε μαθαίνει να σέβεσαι τη φύση, τις ομορφιές και τους κανόνες της
  • Να νιώθεις μεγάλη χαρά ακόμα κι αν ξαναπετάξεις το μικρό γυαλιστερό ψαράκι μέσα στα καταγάλανα νερά (έτσι όπως έκαναν και οι δικοί μου ψαράδες λίγο αργότερα)
Είναι όλα αυτά που θα θέλαμε να διδάξουμε στο παιδί μας με έναν τρόπο φυσικό και που ταυτόχρονα θα του δημιουργήσει υπέροχες αναμνήσεις για μια ζωή.
Πάντα είχα την εντύπωση ότι  το ψάρεμα είναι δουλειά των μπαμπάδων και έτσι ίσως είναι η ιδανική ευκαιρία για αυτούς, που δεν περνούν τόσες ώρες στη διάρκεια της εβδομάδας με τα παιδιά τους, να το κάνουν.
Είναι υπέροχο το δέσιμο που θα δείτε να δημιουργείται ανάμεσά τους αφού θα έχουν μια κοινή δραστηριότητα και κοινά μυστικά!
Τώρα που οι λιακάδες μας ξεσηκώνουν για βόλτες, οργανώστε μαζί κοντινές οικογενειακές αποδράσεις για πικ - νικ και ψάρεμα.
Καλέστε και τους φίλους τους.
Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν!
Ρίξτε τους την ιδέα για το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Μέχρι τότε θα σας δώσω προτάσεις για να προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό (έτσι τουλάχιστον κάναμε εμείς κι ας είμαστε ερασιτέχνες), αλλά και όλα τα tips για να οργανώσετε την τέλεια έξοδο για ψάρεμα μαζί με τα παιδιά.

Θα σας αρέσει πολύ!

* Τί θα λέγατε να κάνετε πρώτα λίγη εξάσκηση αν έχετε πολύ μικρά παιδάκια; εδώ




Comments

  1. Εγω δεν εχω υπομονη για κατι τετοιο αλλα ο γιοs μου το ζηταει μερικεs φορεs. Να χαιρεσαι το μικρο σου ψαρα! Ειμαι σιγουρη οτι η μικρη σου το χαιρεται πραγματικα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η πρότασή μου είναι κυρίως για τους μπαμπάδες που δεν περνούν τόσες ώρες με τα παιδιά και είναι μια ευκαιρία να το κάνουν. Τους φέρνει πολύ πιο κοντά με τα παιδιά.

      Delete
  2. Κι εγώ πήγαινα με το μπαμπά μου στο ψάρεμα και είναι από τις ωραιότερες αναμνήσεις!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τί καλά! Και εγώ ελπίζω να νιώθει όμορφα η κορούλα μου με τις αναμνήσεις αυτές.

      Delete
  3. Έχοντας έναν μπαμπά τρελαμένο με το ψάρεμα σε βαθμό κακουργήματος δεν θα έλεγα ότι έχω όμορφες αναμνήσεις από αυτό το χόμπι. Αλλά η ανάρτησή σου είναι πολύ γλυκιά και ιδιαίτερη! Έχω ψαρέψει καλαμάρια όταν ήμουν μικρότερη και είναι πολύ ωραία εμπειρία. Απλά δεν αν΄τχω τις υπερβολές γι αυτό κι από τότε δεν καταπιάστηκα ξανά. Ο άντρας μου δεν είναι φαν οπότε αυτό το χόμπι μάλλον δεν είναι για μας! Χιχι!
    kathy by anthomeli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κατερίνα μου για αυτό ελπίζω να είναι απλά ένα χόμπι και πιο πολύ απόλαυση της θάλασσας, διασκέδαση της διαδικασίας και όχι αγώνας για το ποιός θα είναι ο καλύτερος ψαράς.
      Προς το παρόν τα ψαράκια ξαναβουτάνε στη θαλασσα ;)

      Delete
  4. Όμορφη ιδέα.
    Φιλάκια ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ευχαριστώ Μαρία- Έλενα για το σχόλιό σου.
      Να περνάς όμορφα.

      Delete
  5. δεν θα μπορούσα να το κάνω.. δεν έχω την υπομονή.. ούτε και ο άντρας μου, οπότε μάλλον η μικρή μας δεν θα ψαρέψει ποτέ! εκτός αν το κάνουμε για χάρη της για να τηγανίσουμε κι εμείς τα ψαράκια που θα μας φέρει!
    Οι φωτογραφίες σου είναι υπέροχες!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αχ αυτή η υπομονή γιατί να μην την έχουμε ώρες ώρες!
      Δεν πειράζει που δεν θα πάτε για ψάρεμα και μια βόλτα στην παραλία για πικ νικ και κουβεντούλα αρκούν ;)
      Χαίρομαι που έχουμε το ίδιο γούστο....

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φτιάχνουμε έναν χιονάνθρωπο.......

Snowman μα δεν είναι από χιόνι!!! Γιατί, ευτυχώς, ο χειμώνας ακόμα δεν ήρθε, το κρύο είναι ανεκτό και το χιόνι μάλλον πολύ μακρυά. Έλα όμως που έχουμε όρεξη για κατασκευές και τα χιονανθρωπάκια είναι πάντα αγαπημένες φιγούρες. Κι αν προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό, δεν ξέρω πως τα καταφέρνω, αλλά κάθε, μα κάθε χρόνο, όταν αγοράζω καινούρια στολίδια και διακοσμητικά για το χειμώνα, ο χιονάνθρωπος είναι η πρώτη μου επιλογή. Πώς λοιπόν να μην φτιαξω με την μικρή μου πολλά, μα πάρα πολλά χιονανθρωπάκια λίγο πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τα Χριστούγεννα και λίγο προτού αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πως θα στολίσουμε το σπίτι μας για τις γιορτές; Ξεκινήστε και εσείς από μια απλή κατασκευή που θα σας φτιάξει τη διάθεση! Ένας χαμογελαστός χιονάνθρωπος από λευκά πιατάκια μιας χρήσεως.... Paper plates snowman Ανοίξτε τρύπες με τον διακορευτή Περάστε νήμα γύρω γύρω και ενώστε τα δυο πιατάκια Στολίστε με κουμπιά και  προσθέστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μπορείτε να τον κ

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ

Οι πιο εύκολες κατασκευές για παιδιά!

Τελικά το διαδίκτυο έχει τα πολύ καλά του με τόσες ιδέες που μας δίνει. Πηγαίνει τη φαντασία μας ακόμα πιο πέρα και μας ξεσηκώνει να κάνουμε χιλιάδες πράγματα. Δε συμφωνώ καθόλου με όσους πιστεύουν ότι απλά κάθεσαι και χαζεύεις σε μια οθόνη και δεν κάνεις πράγματα δημιουργικά. Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά και τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις μαζί τους. Ίσα ίσα που ψάχνεις, βρίσκεις τρόπους και μπαίνεις στην πρίζα για να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Και όσο για τις κατασκευές οι ιδέες είναι ατέλειωτες. Ένα κλικ να κάνεις και βρίσκεις χιλιάδες. Ίσως πολλέ από αυτές θεωρείς ότι είναι αρκετά πολύπλοκες και χρονοβόρες για να τα φτιάξεις μαζί με τα παιδιά. Σήμερα όμως δεν έχεις δικαιολογία! Θα σου δείξω 6 από τις πιο εύκολες κατασκευές που υπάρχουν. Ξεκινάμε με διακόσμηση δωματίου: Μια πρωτότυπη ιδέα για να γράψεις το όνομα του μικρού σου στην είσοδο του δωματίου. Τα υλικά απλά: Mobile με το όνομά του Διακοσμητικά χαρτόνια που θα κόψετε μαζί στο σχήμα των γρα