Skip to main content

Τα τηγανόψωμα της γιαγιάς.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο βρεθήκαμε για άλλη μια φορά κοντά στη γιαγιά και τον παππού, αφού ήταν η επιθυμία τους να δουν και να χαρούν το εγγονάκι τους.
Και πως να χαλάσεις χατήρι και στην μικρή μας που έχει τρελή αγάπη και για τους δύο;
Και φυσικά όπως κάθε παιδί στο σπίτι της γιαγιάς τα βρίσκει ΟΛΑ ΥΠΕΡΟΧΑ!

Τον κήπο που μόλις άρχισε να βγάζει τα πρώτα ζουμπούλια....
Τα γατιά που λιάζονταν νωχελικά....
Το χυμό πορτοκάλι που έστυψε η γιαγιά.....
Τις τηγανιτές πατάτες και το χωριάτικο λουκάνικο που ετοίμασε η γιαγιά....
Τα κουλουράκια με σουσάμι που πάντα φτιάχνει η γιαγιά και μας δίνει ακόμα ένα παραπάνω μαζί με το γάλα....
Τις κούκλες που ήταν της μαμάς, αλλά τώρα είναι για την εγγονή.....
Οι βόλτες με το ποδήλατο στο χωριό της γιαγιάς και.....
η λίστα είναι όπως καταλαβαίνετε ατελείωτη....


Η γιαγιά όμως, δεν φρόντισε μόνο να καλύψει τις ορέξεις της αγαπημένης εγγονής αλλά ως μαμά φρόντισε για τα παιδάκια της.
Και τί θυμήθηκε αυτή τη φορά;
Θυμήθηκε τὸτε που πήγαινα και εγώ ως παιδάκι στο χωριό της γιαγιάς, της μαμάς της δηλαδή, και η γιαγιά ετοίμαζε τραγανά, ξεροψημένα τηγανόψωμα τα οποία και μας σέρβιρε με μέλι και κανέλα ή φέτα και κασέρι.

Πήγαινε τότε η γιαγιά μου πρωί πρωί στον ξυλόφουρνο του χωριού και έπαιρνε από τον φούρναρη ζυμάρι και μας τηγάνιζε τόσα τηγανόψωμα όσα ήταν η όρεξή μας!
Αυτή τη φορά το τηγανόψωμο ήταν φτιαχμένο από τη μαμά μου με βιολογικό αλεύρι και φέτα πολύ πολύ νόστιμη....
Μην νομίζετε, πήρα και τη συνταγή που είναι πραγματικά πολύ εύκολη και θα σας θυμίσει και εσάς τα λαχταριστά τηγανόψωμα της δικής σας γιαγιάς ή εκείνης της ταβερνούλας που δεν μπορείτε να ξεχάσετε πόσο ωραία φάγατε κάποτε....

ΥΛΙΚΑ (λίγα και απλά)
500γρ αλεύρι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1κγ ζάχαρη
1κγ αλάτι
4κσ ελαιόλαδο
χλιαρό νερό
  • Σε ένα λεκανάκι βάζουμε το αλεύρι και αφού ανοίξουμε ένα μικρό λάκκο στο κέντρο ρίχνουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
  • Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό ανακατεύοντας και δημιουργώντας χυλό καθώς μαζεύουμε το αλεύρι.
  • Ρίχνουμε και το αλάτι και τόσο νερό όσο να αρχίσει η ζύμη μας να γίνεται απαλή και μαλακή και να κολλάει ελάχιστα στα χέρια.
  • Στο τέλος προσθέτουμε και το λάδι και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα.
  • Κάνουμε τη ζύμη σαν μπάλα αλευρώνουμε ελαφρά και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
  • Αφήνουμε το μπολ σκεπασμένο καλά με κουβέρτες για περίπου 1ώρα μέχρι το ζυμάρι μας να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
Το ζυμάρι μας αν το αλεύρι είναι καλής ποιότητας θα γίνει αφράτο και μαλακό και σχεδόν διπλάσιο μόλις φουσκώσει.
  • Κόβουμε κομμάτια σαν μικρό πορτοκάλι και ή τα απλώνουμε σε λαδωμένο πάγκο για να ανοίξουν ή ανοίγουμε με τα χέρια σε πλατιές πιτούλες.
  • Προσθέτουμε τρίμματα από τα αγαπημένα μας υλικά, διπλώνουμε τις πιτούλες και πατάμε για να ανοίξουν ξανά.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και μόλις κάψει τηγανίζουμε τα ψωμάκια μας.
  • Προσέχουμε η φωτιά μας να μην είναι υπερβολικά δυνατή για να μην τα κάψει εξωτερικά.
  • Γυρίζουμε τα τηγανόψωμα όσες φορές χρειαστεί για να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα....
Θα γίνουν λαχταριστά σαν λουκουμάδες και πολύ χορταστικά.....
Τα υλικά που μπορείτε να βάλετε μέσα στα τηγανόψωμα εκτός από φέτα είναι, κασέρι, γραβιέρα, ελιές ρίγανη και θυμάρι αλλά και ό,τι άλλο σκέφτεστε ότι μπορεί να σας αρέσει.
Αν πάλι τα προτιμάτε γλυκά θα τα τηγανίσετε σκέτα χωρίς γέμιση και θα τους ρίξετε μέλι και κανέλα την ώρα που θα τα σερβίρετε.
Ελπίζω να δοκιμάσετε τη συνταγή της γιαγιάς και να σας αρέσουν.
Καλή επιτυχία!

Comments

  1. Και γω τα θυμάμαι αυτά πό τη γιαγιά μου....Ευχαριστώ που μου τα ξαναθύμησες!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φτιάξτε τα για να τα γευτείτε κιόλας!
      Φιλιά πολλά.

      Delete
  2. Τρέλα..τρέλα..πεθαίνω για τέτοια μικροπράγματα, τα προτιμώ από φαγητό!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αχτιδούλα μου και εγώ στο τσιμπολόγημα είμαι πρώτη!

      Delete
  3. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την συνταγή προσπαθώντας να πείσω τον εαυτό μου ότι είναι ότι πρέπει για την δίαιτα που έχω ξεκινήσει!
    Μου έτρεξαν τα σάλια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν ξέρω αν είναι ότι πρέπει για δίαιτα αλλά είναι ότι πρέπει για το Σ/Κ!
      Και από Δευτέρα ξαναρχίζεις .....δίαιτα χι χι χι

      Delete
  4. Αναμνήσεις, μυρωδιές..να πηγαίνετε πιο συχνά στον παππού και στη γιαγιά :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πηγαίνουμε γλυκιά μου όσο πιο συχνά μπορούμε. Τα πάντα άλλωστε δεν είναι γεμάτα από στιγμές με πρόσωπα, από γεύσεις, μυρωδιές.....αναμνήσεις που θα πρέπει πρώτα να ζήσουμε!
      Φιλάκια πολλά σε εσένα και τα αντράκια σου <3

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φτιάχνουμε έναν χιονάνθρωπο.......

Snowman μα δεν είναι από χιόνι!!! Γιατί, ευτυχώς, ο χειμώνας ακόμα δεν ήρθε, το κρύο είναι ανεκτό και το χιόνι μάλλον πολύ μακρυά. Έλα όμως που έχουμε όρεξη για κατασκευές και τα χιονανθρωπάκια είναι πάντα αγαπημένες φιγούρες. Κι αν προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό, δεν ξέρω πως τα καταφέρνω, αλλά κάθε, μα κάθε χρόνο, όταν αγοράζω καινούρια στολίδια και διακοσμητικά για το χειμώνα, ο χιονάνθρωπος είναι η πρώτη μου επιλογή. Πώς λοιπόν να μην φτιαξω με την μικρή μου πολλά, μα πάρα πολλά χιονανθρωπάκια λίγο πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τα Χριστούγεννα και λίγο προτού αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πως θα στολίσουμε το σπίτι μας για τις γιορτές; Ξεκινήστε και εσείς από μια απλή κατασκευή που θα σας φτιάξει τη διάθεση! Ένας χαμογελαστός χιονάνθρωπος από λευκά πιατάκια μιας χρήσεως.... Paper plates snowman Ανοίξτε τρύπες με τον διακορευτή Περάστε νήμα γύρω γύρω και ενώστε τα δυο πιατάκια Στολίστε με κουμπιά και  προσθέστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μπορείτε να τον κ

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ

Οι πιο εύκολες κατασκευές για παιδιά!

Τελικά το διαδίκτυο έχει τα πολύ καλά του με τόσες ιδέες που μας δίνει. Πηγαίνει τη φαντασία μας ακόμα πιο πέρα και μας ξεσηκώνει να κάνουμε χιλιάδες πράγματα. Δε συμφωνώ καθόλου με όσους πιστεύουν ότι απλά κάθεσαι και χαζεύεις σε μια οθόνη και δεν κάνεις πράγματα δημιουργικά. Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά και τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις μαζί τους. Ίσα ίσα που ψάχνεις, βρίσκεις τρόπους και μπαίνεις στην πρίζα για να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Και όσο για τις κατασκευές οι ιδέες είναι ατέλειωτες. Ένα κλικ να κάνεις και βρίσκεις χιλιάδες. Ίσως πολλέ από αυτές θεωρείς ότι είναι αρκετά πολύπλοκες και χρονοβόρες για να τα φτιάξεις μαζί με τα παιδιά. Σήμερα όμως δεν έχεις δικαιολογία! Θα σου δείξω 6 από τις πιο εύκολες κατασκευές που υπάρχουν. Ξεκινάμε με διακόσμηση δωματίου: Μια πρωτότυπη ιδέα για να γράψεις το όνομα του μικρού σου στην είσοδο του δωματίου. Τα υλικά απλά: Mobile με το όνομά του Διακοσμητικά χαρτόνια που θα κόψετε μαζί στο σχήμα των γρα