Skip to main content

Θεατρικό παιχνίδι: Το μάθατε (εύκολα) το ποίημα;

Theater stage
Το νηπιάκι μου μεγάλωσε, ξεπετάχτηκε και πλέον μαθαίνει πολύ πιο γρήγορα τραγουδάκια, ποίηματα και φτιάχνει τις δικές της ιστορίες.
Έχει τις δικές της προτιμήσεις και ζητάει να τις βάζω συγκεκριμένα μουσικά κομμάτια για να κάνει τους αυτοσχεδιασμούς της.
Το καλύτερο;
Από τότε που παρακολουθήσαμε, σε ανοιχτό θέατρο, μια συγκεκριμένη παράσταση και στη συνέχεια κάποια δραστηριότητα με θεατρικό παιχνίδι έχει αλλάξει πάρα πολύ.
Και αυτό γιατί της άρεσε απίστευτα ο τρόπος που είδε ότι στήνονταν το σκηνικό στο θέατρο, αλλά και οι οδηγίες που τους έδινε η σκηνοθέτης στο θεατρικό παιχνίδι.
Το θεατρικό που έπαιξαν τα παιδιά ήταν η ιστορία του Πήτερ Παν και ήταν για λίγο μεγαλύτερες ηλικίες.
Στόχος τους ήταν αφού διαβάσουν ένα βιβλίο να ενσαρκώσουν την ιστορία.
Η κορούλα μου, ούσα πιο μικρή, πήρε το ρόλο μιας από τις νεράιδες και φορούσε κουδουνάκια για να τους δίνει το σύνθημα να ξεκινήσουν το χορό.
Το "έργο" το έπαιξαν ξανά και ξανά και όλα τα παιδιά ήταν τόσο ενθουσιασμένα!
Από τότε λοιπόν στήνει μέσα στο δικό της δωμάτιό ολόκληρο θεατρικό σκηνικό.
  • Τοποθετεί 2 μικρούς φακούς στα συρτάρια της ντουλάπας.
  • Κρεμάει ένα ασπρόμαυρο ύφασμα-πετσέτα σαν κουρτίνα και δίνει θέσεις και ρόλους στα ζωάκια της.
  • Στη συνέχεια σβήνει τα φώτα και με καλεί για να δω την...παράσταση!
  • Χρησιμοποιεί διαφορετικές φωνές για κάθε ρόλο και στο τέλος τα βάζει να υποκλίνονται και φυσικά ανυπομονεί για το χειροκρότημα.
Όλο αυτό το θεωρώ πολύ δημιουργικό και καλό για την ανάπτυξη της φαντασίας της αλλά ταυτόχρονα βλέπω ότι την βοηθάει πολύ στην ενίσχυση της μνήμης της, αφού πρέπει να θυμάται απέξω λόγια και ρόλους και να τους επαναλαμβάνει όσο μπορεί πιο πιστά.
Εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα, δίνει τη δική της εκδοχή σε γνωστά παραμύθια και δημιουργεί νέες ιστορίες χρησιμοποιώντας όλο και πιο πολλές λέξεις που έχει ακούσει από μεγαλύτερους.
Τέλος αναπαριστά και επεξεργάζεται ξανά σκηνές από το σχολείο, από πάρτυ γενεθλίων ή από κάποιο έργο που έχει δει.
Έτσι δεν μου έκανε καθόλου εντύπωση το πόσο γρήγορα έμαθε αυτή τη φορά το ποιηματάκι που της έδωσε η δασκάλα για τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.
Αφήστε που προσκάλεσε ήδη γιαγιά, θεία και νονά για να έρθουν να την θαυμάσουν!

Το ποίημα είναι αυτό:
via google images
Εμπρός κουράγιο ακόμη
να ανέβουμε ψηλά
να πούμε κι άλλα όχι
στου Ντούτσε τη στρατιά!

Στις φλόγες μέσα τρέχει
σ' απάτητα βουνά
τη σφαίρα δε φοβάται
ποτέ δεν σταματά.

Όχι δε θα περάσουνε
Όχι, δε θα νικήσουνε
Όχι, δε θα προλάβουνε
Θα τρέξουν πίσω, να ξεφύγουν, να
κρυφτούν!

Αλήθεια εσάς τα μικρούλια σας το μάθανε εύκολα το ποίημα τους;

Comments

  1. Μπράβο στη μικρούλα σου Θεανώ μου .. Άντε να την δούμε και στο θέατρα όταν μεγαλώσει !!!!!!!
    Σήμερα κι εμείς κάναμε θεατρικό παιχνίδι . Τα παιδάκια το λατρεύουν !!!!!!!!!!!!!!!!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  2. Πραγματικά με τα θεατρικά ξεδίνουν, εκτονώνονται αλλά και "δημιουργούν" .
    Καλό παιχνίδι και καλό Σαββατοκύριακο να έχετε!

    ReplyDelete
  3. Ωραίο το θεατρικό παιχνίδι, και βοηθάει πολύ, ιδίως σε παιδιά που είναι λίγο κλειστά σαν χαρακτήρες. Τους μαθαίνει να εκρφράζουν τα συναισθήματα τους πιο εύκολα,να κοινωνικοποιούνται, να εκτίθενται χωρίς ντροπή. Άσε που αναπτύσει και τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Πέρυσι έκανε ο γιός μου, και τον βοήθησε πάρα πολύ. Φέτος έχω ένα διαφορετικό παιδί, όσον αφορά την κοινωνικότητα του!!! Όσο για το ποίημα, δε χρειάζεται να το πούμε πολλές φορές, αμέσως το πιάνει! Εύχομαι να είναι έτσι και όταν θα πάει στην πρώτη, που θα αρχίσουν τα διαβάσματα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και εγώ στο εύχομαι. Μακάρι όλα να είναι στη ζωή τους εύκολα.

      Delete
  4. Μπράβο της!! Όμως επιτρέψτε μου να πω, και χωρις να θέλω να γίνω ¨κακιά", απλά επειδή είμαι θεατρολόγος και εχω ειδικευτεί στο θεατρικό παιχνίδι, ότι αυτο που περιγράψατε οτι έκανε η κόρη σας στο θέατρο δεν ήταν θεατρικό παιχνίδι, αλλά δραματοποίηση παραμυθιού! Δυστυχώς πολλοί το παρουσιάζουν σαν θεατρικό παιχνίδι, όμως η ουσιαστική διαφορά είναι οτι στο θεατρικό παιχνίδι το παιδί φτιάχνει τις δικιές του ιστορίες αυτοσχεδιάζοντας.
    Συγνώμη , για το σχόλιο και φυσικά δεν είναι δικό σας λάθος, απλά ένας άνθρωπος που αγαπάει τη δουλεία του ωφείλει να το επισημαίνει και φυσικά για εσάς που έχετε παιδιά να ξέρετε τι ακριβώς είναι το θεατρικό παιχνίδι! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Dora για το σχόλιό σου γιατί έτσι διευκρύνισες και την άστοχη λέξη που χρησιμοποίησα. Η δραστηριότητα που αναφέρω δεν ονομαζόταν θεατρικό παιχνίδι από τους υπεύθυνους. Εγώ την χαρακτήρισα έτσι. Απλώς διάβαζαν το βιβλίο και έπαιζαν το έργο οπότε όντως είναι έτσι όπως το λες δραματοποίηση. Στόχος ήταν κυρίως να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία ζωντανεύοντας αυτά που διάβαζαν.
      Να είσαι καλά :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φτιάχνουμε έναν χιονάνθρωπο.......

Snowman μα δεν είναι από χιόνι!!! Γιατί, ευτυχώς, ο χειμώνας ακόμα δεν ήρθε, το κρύο είναι ανεκτό και το χιόνι μάλλον πολύ μακρυά. Έλα όμως που έχουμε όρεξη για κατασκευές και τα χιονανθρωπάκια είναι πάντα αγαπημένες φιγούρες. Κι αν προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό, δεν ξέρω πως τα καταφέρνω, αλλά κάθε, μα κάθε χρόνο, όταν αγοράζω καινούρια στολίδια και διακοσμητικά για το χειμώνα, ο χιονάνθρωπος είναι η πρώτη μου επιλογή. Πώς λοιπόν να μην φτιαξω με την μικρή μου πολλά, μα πάρα πολλά χιονανθρωπάκια λίγο πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τα Χριστούγεννα και λίγο προτού αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πως θα στολίσουμε το σπίτι μας για τις γιορτές; Ξεκινήστε και εσείς από μια απλή κατασκευή που θα σας φτιάξει τη διάθεση! Ένας χαμογελαστός χιονάνθρωπος από λευκά πιατάκια μιας χρήσεως.... Paper plates snowman Ανοίξτε τρύπες με τον διακορευτή Περάστε νήμα γύρω γύρω και ενώστε τα δυο πιατάκια Στολίστε με κουμπιά και  προσθέστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μπορείτε να τον κ

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ

Οι πιο εύκολες κατασκευές για παιδιά!

Τελικά το διαδίκτυο έχει τα πολύ καλά του με τόσες ιδέες που μας δίνει. Πηγαίνει τη φαντασία μας ακόμα πιο πέρα και μας ξεσηκώνει να κάνουμε χιλιάδες πράγματα. Δε συμφωνώ καθόλου με όσους πιστεύουν ότι απλά κάθεσαι και χαζεύεις σε μια οθόνη και δεν κάνεις πράγματα δημιουργικά. Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά και τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις μαζί τους. Ίσα ίσα που ψάχνεις, βρίσκεις τρόπους και μπαίνεις στην πρίζα για να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Και όσο για τις κατασκευές οι ιδέες είναι ατέλειωτες. Ένα κλικ να κάνεις και βρίσκεις χιλιάδες. Ίσως πολλέ από αυτές θεωρείς ότι είναι αρκετά πολύπλοκες και χρονοβόρες για να τα φτιάξεις μαζί με τα παιδιά. Σήμερα όμως δεν έχεις δικαιολογία! Θα σου δείξω 6 από τις πιο εύκολες κατασκευές που υπάρχουν. Ξεκινάμε με διακόσμηση δωματίου: Μια πρωτότυπη ιδέα για να γράψεις το όνομα του μικρού σου στην είσοδο του δωματίου. Τα υλικά απλά: Mobile με το όνομά του Διακοσμητικά χαρτόνια που θα κόψετε μαζί στο σχήμα των γρα