Skip to main content

Σοκολατένιο κέικ ενηλίκων!

Κέικ αυστηρώς κατάλληλο για ενηλίκους η συνταγή που σας προτείνω σήμερα.
Θα μου πείτε, το blog απευθύνεται σε μαμάδες, που ψάχνουν γλυκάκια, ιδέες και νοστιμιές για να φτιάξουν για τα παιδάκια τους.
Μα πως να αντισταθώ και να μην σας πω για αυτό τόσο λαχταριστό, σοκολατένιο, αφράτο κέικ που έφτιαξα;
Μήπως και οι μεγάλοι δεν έχουν ψυχή;
Έχουν και παραέχουν!
Όταν θα το δοκιμάσετε θα καταλάβετε γιατί χαρακτήρισα αυτό το κέικ, ενηλίκων.
Ίσως και να το καταλάβατε ήδη:
1. Θα τρώει η μαμά και του παιδιού δε θα δίνει.
2. Περιέχει αρκετή ποσότητα κόκκινου κρασιού, που δεν το καταλαβαίνεις μεν, αλλά σίγουρα δεν το λες παιδικό.
Την συνταγή είδα σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, από γνωστό πλέον τηλεμάγειρα και ακολούθησα ακριβώς τις οδηγίες χωρίς να αλλάξω κάτι.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:
  • 220γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 130γρ. κακάο
  • 450γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 130γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 500γρ. κρασί κόκκινο
  • 4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1κ.γλ. μπέικιν
  • 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρική


Πώς θα το κάνετε:
  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τις ζάχαρες μέχρι να αφρατέψουν καλά.
  • Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά μέσα αφού περιμένουμε να ενσωματωθεί το προηγούμενο πριν ρίξουμε το επόμενο.
  • Προσθέτουμε τις βανίλιες και σιγά σιγά το κρασί. Το μείγμα μας μπορεί να κόψει μιας και το κρασί είναι πολύ όξινο αλλά το δικό μου δεν έπαθε τίποτα. Απλά έγινε πολύ πιο υγρό. 
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και τη σόδα αφού τα περάσουμε από κόσκινο.
    Ρίχνουμε το μείγμα των στερεών στο μίξερ, σε δόσεις, σιγά σιγά μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά καλά. Μπορούμε αυτή τη διαδικασία να την κάνουμε και στο χέρι, ώστε να ανακατεύουμε όσο το δυνατόν λιγότερο το αλεύρι για να γίνεται αφράτο το κέικ.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο μεγάλο ταψί του φούρνου (35x40) στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά ή μέχρι ένα ξυλάκι ή ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό καθώς το βάζουμε μέσα στο κέικ.
    Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στο ταψί και μετά το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια σχάρα και περιμένουμε να κρυώσει τελείως πριν το κόψουμε κομμάτια για να διακοσμήσουμε. (Εγώ το άφησα μέσα στο ταψί χωρίς να το αναποδογυρίσω και είναι μια χαρά)
  • Κόβουμε σε κομμάτια των 5x5 εκ. και διακοσμούμε με λιωμένη σοκολάτα. Σερβίρουμε σε πιάτα ή σε κομμένες λαδόκολλες.
  • Ρίχνουμε αν θέλουμε καβουρδισμένα αμύγδαλα και σερβίρουμε με παγωτό ή σαντιγύ.
Το κέικ είναι απίστευτα αφράτο και ζουμερό και μπορείτε κάλλιστα να το χρησιμοποιήσετε ως βάση σε τούρτες ή σαν ατομικά παστάκια.
Δοκιμάστε το γιατί πραγματικά αξίζει!
Σκέφτομαι βέβαια, την επόμενη φορά, να κάνω παραλλαγή και να μειώσω το κρασί προσθέτοντας χυμό πορτοκάλι.
Έτσι, για να μην νιώθω τύψεις που το κέικ είναι πιο πολύ για μεγάλους και λιγότερο για παιδιά.
Λέτε να πετύχει το πείραμα;

(Οι φωτογραφίες δεν είναι και οι  καλύτερες αλλά είναι από το κινητό μου που τις τελευταίες μέρες δε με βοηθάει πολύ....)

Comments

  1. κρασι;δεν το ειχα φανταστει ποτε..λες να το δοκιμασω;ε ναι,θα το δοκιμασω!!!

    ReplyDelete
  2. Εμένα μου έκανε εντύπωση η ποσότητα του κρασιού γιατί κατά καιρούς έχω δει συνταγές για κέικ με λίγο ξύδι, με μαγιονέζα κλπ. Είχα μεγάλη περιέργεια να το δοκιμάσω και τελικά με δικαίωσε το αποτέλεσμα. Απλά ΤΕΛΕΙΟ!

    ReplyDelete
  3. Μάλιστα κυρία μου! Και μετά λες εμένα πονηρή!!!
    Αυτό το κέικ είναι για ερωτευμένα ζευγαράκια. Το τρώνε, μεθάνε και μετά πάνε για αγαπούλες!
    Αύριο θα το φτιάξω στον αντρούλη μου και θα βάλω τη διπλάσια ποσότητα κρασιού:)
    Θα μοιράσω και στη γειτόνισσα από κάτω που ανταλλάσσουμε γλυκά!!!! Ε ρε γλέντια!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν κατάλαβα? Πού είναι το πονηρό στο κέικ που προτείνω?
      Μέχρι και παραλλαγή με χυμό πορτοκάλι αναφέρω αντί για κρασί χι χι χι.
      Θα επαναλάβω την φράση που εκφράζει τον αντρούλη σου (και μάλλον και τον γείτονα)
      ΗΡΩΑΣ!!!

      Delete
  4. Ε λοιπόν τόσο που μας το εκθείασες θα το δοκιμάσω σίγουρα! Η μικρή μου φιλενάδα είναι καλά; Να τις δώσεις πολλά φιλιά!
    Kathy by anthomeli

    ReplyDelete
  5. Ε οχι και δεν είναι πονηρό το κεικ. Κολαση ειναι.χιχιχι.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φτιάχνουμε έναν χιονάνθρωπο.......

Snowman μα δεν είναι από χιόνι!!! Γιατί, ευτυχώς, ο χειμώνας ακόμα δεν ήρθε, το κρύο είναι ανεκτό και το χιόνι μάλλον πολύ μακρυά. Έλα όμως που έχουμε όρεξη για κατασκευές και τα χιονανθρωπάκια είναι πάντα αγαπημένες φιγούρες. Κι αν προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό, δεν ξέρω πως τα καταφέρνω, αλλά κάθε, μα κάθε χρόνο, όταν αγοράζω καινούρια στολίδια και διακοσμητικά για το χειμώνα, ο χιονάνθρωπος είναι η πρώτη μου επιλογή. Πώς λοιπόν να μην φτιαξω με την μικρή μου πολλά, μα πάρα πολλά χιονανθρωπάκια λίγο πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τα Χριστούγεννα και λίγο προτού αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πως θα στολίσουμε το σπίτι μας για τις γιορτές; Ξεκινήστε και εσείς από μια απλή κατασκευή που θα σας φτιάξει τη διάθεση! Ένας χαμογελαστός χιονάνθρωπος από λευκά πιατάκια μιας χρήσεως.... Paper plates snowman Ανοίξτε τρύπες με τον διακορευτή Περάστε νήμα γύρω γύρω και ενώστε τα δυο πιατάκια Στολίστε με κουμπιά και  προσθέστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μπορείτε να τον κ

Οι πιο εύκολες κατασκευές για παιδιά!

Τελικά το διαδίκτυο έχει τα πολύ καλά του με τόσες ιδέες που μας δίνει. Πηγαίνει τη φαντασία μας ακόμα πιο πέρα και μας ξεσηκώνει να κάνουμε χιλιάδες πράγματα. Δε συμφωνώ καθόλου με όσους πιστεύουν ότι απλά κάθεσαι και χαζεύεις σε μια οθόνη και δεν κάνεις πράγματα δημιουργικά. Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά και τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις μαζί τους. Ίσα ίσα που ψάχνεις, βρίσκεις τρόπους και μπαίνεις στην πρίζα για να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Και όσο για τις κατασκευές οι ιδέες είναι ατέλειωτες. Ένα κλικ να κάνεις και βρίσκεις χιλιάδες. Ίσως πολλέ από αυτές θεωρείς ότι είναι αρκετά πολύπλοκες και χρονοβόρες για να τα φτιάξεις μαζί με τα παιδιά. Σήμερα όμως δεν έχεις δικαιολογία! Θα σου δείξω 6 από τις πιο εύκολες κατασκευές που υπάρχουν. Ξεκινάμε με διακόσμηση δωματίου: Μια πρωτότυπη ιδέα για να γράψεις το όνομα του μικρού σου στην είσοδο του δωματίου. Τα υλικά απλά: Mobile με το όνομά του Διακοσμητικά χαρτόνια που θα κόψετε μαζί στο σχήμα των γρα

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ