Skip to main content

Φυστικοβούτυρο: Έξυπνα και υγιεινά σνακς για παιδιά!

Peanut butter
Όλοι λίγο πολύ έχουμε κὰποιες γεύσεις που μας θυμίζουν κάτι από την παιδική μας ηλικία. 
Μπορεί ας πούμε με μια γεύση ή μυρωδιά να σας έρχονται στο μυαλό τα φαγητά της γιαγιάς, η Κυριακές με το παστίτσιο της μαμάς, το μπισκοτογλυκό της θείας και το κασέρι στο τοστ που έπαιρνες στο σχολείο, που αλήθεια είναι ότι ίδιο δεν έχεις δοκιμάσει ξανά, και τόσες άλλες.
Μια από αυτές τις γεύσεις για μένα, είναι το φυστικοβούτυρο.
Peanut butter with yogurt
Θυμάμαι ότι, όταν είμασταν μικρά, στην Ελλάδα δεν υπήρχε τέτοιο προϊόν στα καταστήματα (ή αν υπήρχε θα πωλούνταν σε κανένα πανάκριβο ντελικατέσεν).
Κάθε καλοκαίρι λοιπόν που έρχονταν οι θείοι μου από την Αμερική, μας έφερναν τεράστια βάζα με φυστικοβούτυρο.
Ήταν κανονικά η χαρά του παιδιού! 
Τρώγαμε λίγο-λίγο για να μην αδειάσει το βάζο!
Peanut butter healthy snack
Από τότε δεν έτυχε να αγοράσω ξανά και να το καθιερώσω σαν άλλειμα στην κουζίνα μου. Είναι βλέπετε θρεπτικό μεν, αλλά παχυντικό δε. Επειδή λοιπόν είμαι επιρρεπής σε τέτοιες λιχουδιές το απέφευγα.
Τώρα λοιπόν που έγινα και εγώ μαμά και προσπαθω να φτιάχνω όσο το δυνατόν υγιεινά σνακ για το δικό μου παιδί στο σχολείο, το ξαναθυμήθηκα.
Θα το βρείτε σε μεγάλα σουπερμάρκετ δίπλα στο ταχίνι και το μέλι.
Δοκιμάστε το!
Κόψτε φέτες από διάφορα φρούτα και αλείψτε με φυτικοβούτυρο.
Peanut butter butterfly
Θα είναι σαν μικρά σαντουιτσάκια και τα παιδιά θα τα λατρέψουν ειδικά αν τα κάνετε με τα αγαπημένα τους φρούτα.
Δημιουργήστε μικρά ζωάκια με μήλο, μπανάνα αλλά και σέλινο.

Peanut butter animals
Η γεύση του φυστικοβούτυρου είναι σχετικά ουδέτερη οπότε ταιράζει και με φρούτα και με λαχανικά.
Φτιάξτε ρολά από αραβικές πίτες (ή κρέπες) προσθέτοντας φυστικοβούτυρο, μπανάνες και σταφίδες ή νιφάδες σοκολάτας.
Peanut butter wraps
Αλείψτε το πάνω σε ψωμάκι και φτιάξτε ένα απίθανο λιονταράκι με μανταρίνι και μπανάνα.......
Peanut butter Lion
"Γεμίστε", σαν βαρκούλες, σέλινο στολίστε με ρόδι και βάλτε από επάνω παιδικά μπισκοτάκια βουτύρου σε σχήμα ζώου.......
Peanut butter on celery
Ακόμα και στο παιδικό πάρτυ μπορείτε να προσφέρετε αυτές τις βαρκούλες!
Τέλος μια ιδέα που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους είναι ο συνδυασμός του φυστικοβούτυρου με τη σοκολάτα όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται.
Δοκιμάστε το πάρακάτω κέρασμα......
Peanut butter chocolate dipped bananas
  • Κόψτε μεγάλες μπανάνες σε κομμάτια ώστε να μπορούν να σταθούν σε μια πιατέλα.
  • Αδειάστε το εσωτερικό από τις μπανάνες με το ειδικό εργαλείο που βγάζουμε τα κουκούτσια από τα μήλα.
  • Βουτήξτε τη βάση τους και μέχρι τη μέση σε σοκολάτα.
  • Πασπαλίστε με φυστίκια ή κάποιον άλλο ξηρό καρπό. 
  • Γεμίστε τις με φυστικοβούτυρο.

*** Μπορείτε και μόνοι σας να φτιάξετε φυστικοβούτυρο αφού ουσιαστικά είναι ο πολτός από τα αράπικα φυστίκια (Θα κάνω τις δοκιμές μου και θα σας γράψω συνταγή αν μου πετύχει!)
*** Αν είστε διστακτική με τη γεύση του μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ταχίνι που είναι εξίσου θρεπτικό και υγιεινό.

Καλή απόλαυση!




Comments

  1. Με βοηθάς πολύ γιατί τελευταία ψάχνω κι άλλες εναλλακτικές για σνακ για τον μικρούλη μου αλλά γιατί όχι και για μένα...
    Μια ερώτηση...το φυδτικοβούτυρο φτιάχνεται μόνο από αράπικα φυστίκια? Εχω 3-4 κιλά αιγίνης και νόμιζα πως θα μπορούσα να φτιάξω...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Loulou χαρά μου να μοιράζομαι μαζί σας τις ιδέες που βρίσκω και κάνω και εγώ για το δικό μου παιδί.
      Πόσο ειναι ο μικρός σου;
      Όσο για αυτό που ρωτάς από ό,τι ξέρω μόνο από τα αράπικα γίνεται. Άλλωστε και η γεύση του είναι έτσι. Τώρα τα φυστίκια αιγίνης θα μπορουσες να τα χρησιμοποιήσεις για κεικ muffins αλλά και για energy bars!(Ανάλατα φαντάζομαι έχεις)http://mammy-on-line.blogspot.gr/2012/10/energy-bars.html

      Delete
    2. Eιναι 1 ετους..τωρα ξεκινάμε με όλες τις τροφές...και θέλω να τον μάθω να τα τρώει όλα..κυρίως τα πιο υγιεινά...

      Delete
    3. Να σου ζήσει! Απλά σε ρώτησα γιατί τα φυστίκια γενικά ανήκουν στις αλλεργιογόνες τροφές οπότε ρώτησε καλού κακού παιδίατρο.

      Delete
  2. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου φυστικοβούτυρο. Ενδιαφέρουσες προτάσεις.Φιλάκια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγώ το λατρεύω ειδικά όταν είναι κρύο από το ψυγείο. Η γεύση είναι αυτή των αράπικων φυστικιών.

      Delete
  3. Πολύ ωραίες ιδέες! Σίγουρα θα αρέσουν σε μικρά αλλά και σε... μεγάλα παιδάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ευχαριστώ :)
      Σε όποιον αρέσουν η γεύση από τα αράπικα φυστίκια αποκλείεται να μην αρέσουν.
      Φιλιά.

      Delete
  4. Και μου το έχεις ξαναπεί καημενούλα και ακόμα δεν έχω αγοράσει! Ντροπής! Αύριο κιόλας θα έρθει σπιτάκι μας το peanut butter που το θυμάμαι έφηβη να το βλέπω στην τηλεόραση σε ξένες νεανικές σειρές και να αναρωτιέμαι τι είναι (τις ίδιες βλέπαμε νομίζω).
    Αυτά τα σαλιγκαράκια που μας έδειξες με έχουν τρελλάνει,όπως και το λιονταράκι και οι βαρκούλες! Θα σε ενημερώσω λοιπόν για την ετυμηγορία της οικογένειας σχετικά με το φυστικοβούτυρο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πήραμε εμείς το φυστικοβούτυρο, εθιστήκαμε, θα παχύνουμε και ενα πουλακι μου είπε οτι το εχεις εξαφανίσει από το σπιτικό σου γιατί προσέχεις τα κιλά σου!!! Δηλαδή θες να μας παχύνεις εμάς για να είσαι η πιο όμορφη κ πιό αδύνατη στη blogosfera???

      Delete
    2. Δεν ξέρω αν πρόσεξες τον τίτλο καλή μου Δήμητρα αλλά το λέω ξεκάθαρα: "Σνακς για παιδιά!!!!"
      Τώρα αν είσαι και εσύ παιδύ δεν έχεις πρόβλημα εμφάνισης σίγουρα. Θα πάρεις ύψος!!!
      Φιλάκια γλυκιά μου πολύ χαίρομαι που έχουμε τα ιδια γούστα στις γεύσεις!

      Delete
    3. Ναι ναι, σε μπόι θα τα πάρω! Ειμαι ακόμα στην ανάπτυξη:)

      Delete
    4. Απλά χαμογελώ.....Αγοράσατε και άλλο βαζάκι; Δίμμετρη σε βλέπω!

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φτιάχνουμε έναν χιονάνθρωπο.......

Snowman μα δεν είναι από χιόνι!!! Γιατί, ευτυχώς, ο χειμώνας ακόμα δεν ήρθε, το κρύο είναι ανεκτό και το χιόνι μάλλον πολύ μακρυά. Έλα όμως που έχουμε όρεξη για κατασκευές και τα χιονανθρωπάκια είναι πάντα αγαπημένες φιγούρες. Κι αν προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό, δεν ξέρω πως τα καταφέρνω, αλλά κάθε, μα κάθε χρόνο, όταν αγοράζω καινούρια στολίδια και διακοσμητικά για το χειμώνα, ο χιονάνθρωπος είναι η πρώτη μου επιλογή. Πώς λοιπόν να μην φτιαξω με την μικρή μου πολλά, μα πάρα πολλά χιονανθρωπάκια λίγο πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τα Χριστούγεννα και λίγο προτού αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πως θα στολίσουμε το σπίτι μας για τις γιορτές; Ξεκινήστε και εσείς από μια απλή κατασκευή που θα σας φτιάξει τη διάθεση! Ένας χαμογελαστός χιονάνθρωπος από λευκά πιατάκια μιας χρήσεως.... Paper plates snowman Ανοίξτε τρύπες με τον διακορευτή Περάστε νήμα γύρω γύρω και ενώστε τα δυο πιατάκια Στολίστε με κουμπιά και  προσθέστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μπορείτε να τον κ

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ

Οι πιο εύκολες κατασκευές για παιδιά!

Τελικά το διαδίκτυο έχει τα πολύ καλά του με τόσες ιδέες που μας δίνει. Πηγαίνει τη φαντασία μας ακόμα πιο πέρα και μας ξεσηκώνει να κάνουμε χιλιάδες πράγματα. Δε συμφωνώ καθόλου με όσους πιστεύουν ότι απλά κάθεσαι και χαζεύεις σε μια οθόνη και δεν κάνεις πράγματα δημιουργικά. Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά και τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις μαζί τους. Ίσα ίσα που ψάχνεις, βρίσκεις τρόπους και μπαίνεις στην πρίζα για να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Και όσο για τις κατασκευές οι ιδέες είναι ατέλειωτες. Ένα κλικ να κάνεις και βρίσκεις χιλιάδες. Ίσως πολλέ από αυτές θεωρείς ότι είναι αρκετά πολύπλοκες και χρονοβόρες για να τα φτιάξεις μαζί με τα παιδιά. Σήμερα όμως δεν έχεις δικαιολογία! Θα σου δείξω 6 από τις πιο εύκολες κατασκευές που υπάρχουν. Ξεκινάμε με διακόσμηση δωματίου: Μια πρωτότυπη ιδέα για να γράψεις το όνομα του μικρού σου στην είσοδο του δωματίου. Τα υλικά απλά: Mobile με το όνομά του Διακοσμητικά χαρτόνια που θα κόψετε μαζί στο σχήμα των γρα