Skip to main content

Το βιβλίο της εβδομάδας: Η Κοκό

Book bird house
Όπως σας έχω ξαναπεί είμαστε τρελοί βιβλιοφάγοι και το "μικρόβιο" το κολλήσαμε και στην κορούλα μας.
Μόλις γυρίζει από το σχολείο παίρνει ένα βιβλίο στο χέρι και φτιάχνει τη δική της ιστορία και πολύ παραστατικά αρχίζει να την "διαβάζει" στους μαθητές της....
Ξέρετε τον σκύλο, τα αγελαδάκια, το κουνέλι κλπ.
Είναι οι γνωστές λούτρινες υπάρξεις που ζουν στο σπίτι μας.
Κάθε εβδομάδα δε, φέρνει, από τη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου της, και από ένα βιβλίο.
Μέχρι στιγμής οι επιλογές της, αν και με διαφορετική θεματολογία, είναι καταπληκτικές, αλλά πάντα δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε όσα βιβλία είναι γραμμένα σε μορφή στίχων.
Της αρέσει να τα διαβάζουμε πολλές φορές και καθώς μπορεί να αποστιθήζει αρκετά από τα στιχάκια νιώθει περήφανη που κατά κάποιον τρόπο διαβάζει και αυτή.
Το βιβλίο αυτής της εβδομάδας είναι "Η Κοκό" από τις εκδόσεις "μικρή ΜΙΛΗΤΟΣ".
Η Κοκό
Πρόκειται για την ιστορία μιας κοτούλας που δεν έκανε αβγουλάκια και όλοι την έδιωχναν.
Μια μέρα βρήκε στο δρόμο ένα αβγουλάκι ορφανό.
Το πήρε στη ζεστή αγκαλιά της μέχρι που γεννήθηκε ένα μικρό πουλάκι και έγινε το παιδάκι της.
Δυστυχώς όμως "ήρθαν δικαστές μεγάλοι, αυστηροί και παπαγάλοι" για να της πάρουν το παιδάκι που δεν ήταν δικό της.
Επειδή όμως "Απ'της μάνας την αγάπη δεν είν' άλλη πιο μεγάλη!" η Κοκό κατάφερε να κρατήσει το παιδάκι της για πάντα κοντά της.

Η συγγραφέας Σοφία Παράσχου θίγει με έναν πολύ τρυφερό τρόπο το θέμα της υιοθεσίας και η εικονογράφηση από τη Λίζα Ηλιού είναι πραγματικά πολύ καλαίσθητη.
Εικόνες με όμορφα χρώματα και γραμμές που αρέσουν στα παιδιά, συμπληρώνουν άψογα τα έξυπνα στιχάκια.

Το βιβλίο είναι κατάλληλο για παιδάκια 4-8 χρονών αλλά και χρήσιμο σε εκπαιδευτικούς και γονείς που θέλουν να μιλήσουν ή και να εξηγήσουν στα παιδιά την έννοια της υιοθεσίας.

Στην ίδια σειρά των εκδόσεων "μικρή ΜΙΛΗΤΟΣ"  θα βρείτε βιβλία που μιλούν για διάφορα "δύσκολα" θέματα όπως ο Πόλεμος, το Πένθος, η Ξενοφοβία κλπ.
Βιβλία από την ίδια σειρά.
Ίσως είναι δύσκολο να μιλήσουμε για όλα αυτά στα παιδιά, που είναι σε αυτήν την τόσο τρυφερή ηλικία, ή να νιώθουμε ότι δεν ξέρουμε πως να το κάνουμε.

Πιστεύω ότι τα βιβλία πάντα μας δίνουν τη λύση δίνοντάς μας τη δυνατότητα, μέσα από μια πιο παιδική, αλλά αληθινή προσέγγιση, να το κάνουμε.

Εμείς πάντως απολαμβάνουμε τα βράδια που, λίγο πριν πάμε για ύπνο, διαβάζουμε αγκαλιά.

Και δε θα το πιστέψετε, κάθε εβδομάδα περιμένω να δω ποιο είναι το βιβλίο που επέλεξε αυτή τη φορά.
Και νιώθω να έχω την ιδια προσμονή που είχα, όταν οι δικοί μου γονείς μας έφερναν καινούρια βιβλία στο σπίτι.

Όταν εγώ ήμουν παιδί.

Μήπως είμαι ακόμα παιδί;

Comments

  1. Κάθε εβδομάδα σχεδόν αγοράζουμε ένα καινούριο βιβλίο γιατί κάθε βράδυ διαβάζουμε οπωσδήποτε. Χτες τους πήρα ένα καινούριο πολύ όμορφο που έγραφε στον πρόλογο "Όποιος μαθαίνει να αγαπά το διάβασμα από μικρός, γίνεται καλύτερος άνθρωπος όταν μεγαλώσει". Μπράβο σας λοιπόν που έχετε μάθει στην κορούλα σας να αγαπά το διάβασμα.
    Αυτό που μας προτείνεις φαίνεται αξιόλογο και με πολύ ευαίσθητο και διαφορετικό θέμα. Και τα υπόλοιπα πολά καλά. Θα τα πάρουμε και εμείς λοιπόν!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλά διαβάσματα Δήμητρα αφού είστε και εσείς βιβλιοφάγοι.
      Αυτό πάντως που χαίρομαι στην κόρη μου είναι ότι της αρέσουν πολλά και διαφορετικά είδη βιβλίων και ότι όσο μεγαλώνει συγκινείται και νιώθει ακόμα πιο πολλά την ώρα που διαβάζουμε.
      Για να μην πω για την επιμονή της να γίνονται όλοι φίλοι στο τέλος.
      Φιλιά!

      Delete
  2. Ένα από τα πράγματα που δεν μπορώ να αντισταθώ μόλις τα δω, είναι τα παιδικά βιβλία.
    Το πρώτο βιβλίο που αγόρασα για τον γιο μου, ήταν "Ο Θωμάς" ένα βιβλίο για παιδιά άνω των 6 ετών και το αγόρασα όταν ήμουν 6 μηνών έγκυος! Μπήκα στο βιβλιοπωλείο να πάρω σχολικά για την ανηψιά μου, το είδα, το άνοιξα, έβαλα τα κλάματα μέσα στο κατάστημα και από τότε έχει την θέση του στο ράφι της βιβλιοθήκης μας. Πολλά τα αγαπημένα μας βιβλία.Ετοιμάζω μάλιστα μια ανάρτηση για το blog μου, με τα αγαπημένα των παιδιών. Χθες το βράδυ έβγαζα φωτογραφίες τα εξώφυλλα, μέσα στην εβδομάδα θα σας τα δείξω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλά έχω κάνει και εγώ τέτοια τρελά όταν ήμουν έγκυος! Αλλά και τώρα....πολλές φορές κοιτώ βιβλία που είναι για κοριτσάκια στην εφηβεία και προσπαθώ να σκεφτώ πως θα αντιδράση η κόρη μου όταν θα είναι σε αυτή την ηλικία. Άσε που όταν διαβάζουμε κάτι καινούριο μπορεί να έχω την ίδια αγωνία, που έχει και αυτή, για το τέλος.
      Ο καλός μου με δουλεύει κανονικά.

      Delete
    2. Στον "Εγωιστή γίγαντα" και στο "Δώρο της Παπλωματούς" έριξα τέτοιο κλάμα, που τα παιδιά σίγουρα σκεφτόντουσταν "α καλά, πάει η μαμά, χάζεψε".

      Delete
    3. Άστα έτσι ακριβώς, αλλά ας μείνει "μεταξύ μας"

      Delete
    4. Και εδώ τα ίδια! Κλάμααααα ακόμα και στα παιδικά βιβλία και ο δικός μου με δουλεύει επίσης κανονικά:) Είμαι λέει "νούμερο"! Φιλάκια κορίτσια.

      Delete
    5. Join the club δηλαδή! Σκέψου να βρεθούν οι άντρες μας τί έχουν να πουν! Τα καλύτερα!!!

      Delete
  3. Καταπληκτικη σειρα βιβλιων! Τα παιδια δεχονται πιο ευκολα καποια πραγματα αν απο μικρα τους εχεις μιλησει με το σωστο τροπο. Ευχαριστουμε.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ακριβώς Μαράκι μου. Τα καταλαβαίνουν καλύτερα και εξοικειώνονται με διάφορα γεγονότα πιο ομαλά όταν τους τα παρουσιάζουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Τα βιβλία βοηθούν πολύ.

      Delete
  4. Και η Δάειρα είναι βιβλιοφάγος. Προς το παρόν "διαβάζει" βιβλιαράκια που έχουν μόνο εικόνες και λέξεις από ζώα και πράγματα. Από τις τόσες επαναλήψεις που έχουμε κάνει, τα ξέρουμε όλα απ'έξω και ανακατωτά. This is a ball. This is a cat. Χαχαχα!
    "Περάσαμε την τάξη" και πάμε για άλλα τώρα...

    Πολύ ενδιαφέρουσα η πρότασή σου, αλλά για αργότερα. Είμαστε μικρές ακόμη :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χα χα χα φαντάζομαι!!! Ασπασία μου υπάρχουν τόοοοσα βιβλία για να διαλέξουμε που πραγματικά τι να πρωτο-προτείνει κανείς. Εγώ απλά σκέφτηκα εδώ στο blog να σας δείχνω τα βιβλία που η κόρη μου διαλέγει "με το μάτι" από τη βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου της αφού είναι μικρούλα ακόμα για να διαβάζει τα γράμματα και επομένως το περιεχόμενο.
      Φιλιά πολλά!

      Delete
  5. Ένα παράξενο πράγμα με τον μικρό μου (προνήπια). Ενώ στο σπίτι διαβάζουμε πολλά ΄βιβλία ακόμα και το βράδυ πριν κοιμηθούνε κι έχουνε πάρα πολλά, το βιβλίο που πέρνουν την Παρασκευή από το σχολείο δεν θέλει να το διαβάσει! Κι όταν τελικα το διαβάζουμε δεν θέλει να κάτι την ζωγραφιά που τους ζητάει η δασκάλα! (κάτι που μου έκανε εντύπωση στο βιβλίο. Και άντε να δικαιολογήσω την άρνηση για την ζωγραφιά γιατί το χέρι του ακόμα δεν ξέρει να σχεδιάζει αλλά και το διάβασμα;
    Kathy by anthomeli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μήπως επειδή ξέρει ότι πρέπει να ζωγραφίσουν και δε θέλει να το διαβάσει για να μην "αναγκαστεί" να ζωγραφίσει μετά;
      Αλήθεια το βιβλίο το διαλέγει αυτός ή του το δίνει η δασκάλα τους;
      Όταν τον ρωτάς τί σου λέει; γιατί εμένα ανυπομονεί για το βιβλίο που θα πάρει κάθε φορά και το φέρνει στο σπίτι με πολύ χαρά. Συμβαίνει και με τον δικό σου το ίδιο;

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φτιάχνουμε έναν χιονάνθρωπο.......

Snowman μα δεν είναι από χιόνι!!! Γιατί, ευτυχώς, ο χειμώνας ακόμα δεν ήρθε, το κρύο είναι ανεκτό και το χιόνι μάλλον πολύ μακρυά. Έλα όμως που έχουμε όρεξη για κατασκευές και τα χιονανθρωπάκια είναι πάντα αγαπημένες φιγούρες. Κι αν προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό, δεν ξέρω πως τα καταφέρνω, αλλά κάθε, μα κάθε χρόνο, όταν αγοράζω καινούρια στολίδια και διακοσμητικά για το χειμώνα, ο χιονάνθρωπος είναι η πρώτη μου επιλογή. Πώς λοιπόν να μην φτιαξω με την μικρή μου πολλά, μα πάρα πολλά χιονανθρωπάκια λίγο πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τα Χριστούγεννα και λίγο προτού αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πως θα στολίσουμε το σπίτι μας για τις γιορτές; Ξεκινήστε και εσείς από μια απλή κατασκευή που θα σας φτιάξει τη διάθεση! Ένας χαμογελαστός χιονάνθρωπος από λευκά πιατάκια μιας χρήσεως.... Paper plates snowman Ανοίξτε τρύπες με τον διακορευτή Περάστε νήμα γύρω γύρω και ενώστε τα δυο πιατάκια Στολίστε με κουμπιά και  προσθέστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μπορείτε να τον κ

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ

Οι πιο εύκολες κατασκευές για παιδιά!

Τελικά το διαδίκτυο έχει τα πολύ καλά του με τόσες ιδέες που μας δίνει. Πηγαίνει τη φαντασία μας ακόμα πιο πέρα και μας ξεσηκώνει να κάνουμε χιλιάδες πράγματα. Δε συμφωνώ καθόλου με όσους πιστεύουν ότι απλά κάθεσαι και χαζεύεις σε μια οθόνη και δεν κάνεις πράγματα δημιουργικά. Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά και τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις μαζί τους. Ίσα ίσα που ψάχνεις, βρίσκεις τρόπους και μπαίνεις στην πρίζα για να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Και όσο για τις κατασκευές οι ιδέες είναι ατέλειωτες. Ένα κλικ να κάνεις και βρίσκεις χιλιάδες. Ίσως πολλέ από αυτές θεωρείς ότι είναι αρκετά πολύπλοκες και χρονοβόρες για να τα φτιάξεις μαζί με τα παιδιά. Σήμερα όμως δεν έχεις δικαιολογία! Θα σου δείξω 6 από τις πιο εύκολες κατασκευές που υπάρχουν. Ξεκινάμε με διακόσμηση δωματίου: Μια πρωτότυπη ιδέα για να γράψεις το όνομα του μικρού σου στην είσοδο του δωματίου. Τα υλικά απλά: Mobile με το όνομά του Διακοσμητικά χαρτόνια που θα κόψετε μαζί στο σχήμα των γρα