Skip to main content

Προσέχω τα δοντάκια μου!!!

Καθημερινή μας συνήθεια πλέον με πολύ χαρά να πλένουμε τα δοντάκια μας. Λίγο πριν πάμε σχολείο το πρωί και το βράδυ πριν κοιμηθούμε.
Επειδή όμως στην αρχή ήταν λίγο δύσκολο να το θυμόμαστε και να το κάνουμε κάτι σαν ιεροτελεστία, έψαξα και βρήκα τρόπους πολλούς και διάφορους.
Και τα καταφέραμε!!!
Μάθαμε τα πάντα για τα δοντάκια μας και για όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε καθημερινά ώστε να τα διατηρούμε κατάλευκα και λαμπερά.
Πρώτα από όλα βρήκα και εκτύπωσα αυτόν τον χαριτωμένο πίνακα.
Δείχνει όλα τα  δοντάκια με τη σειρά που βγαίνουν από την ώρα που γενιέται ένα παιδί.
Έτσι ξέρουμε καλά ποιά είναι τα μαργαριταράκια που έχουμε στο στόμα μας!
Πίνακας για τα δοντάκια του μικρού σας
Και φυσικά προμηθευτήκαμε τα κατάλληλα εργαλεία!!!
Μια οδοντόβουρτσα.........
Οδοντόβουρτσα με κλεψύδρα
αλλά τί οδοντόβουρτσα?!?!?!?
Μέσα σε θήκη με ενσωματωμένη κλεψύδρα παρακαλώ. Γιατί το πόση ώρα πρέπει να πλένουμε τα δοντακια μας είναι ένα θέμα. Τώρα το θέμα λύθηκε!!!
Μια πολύ ωραία ιδέα είναι να φτιάξουμε μια αφισούλα που θα δείχνει τις ημέρες και την ώρα που πλένουμε τα δόντια μας. Κάτι σαν κι αυτήν......
Έπλυνες τα δοντάκια σου;
Κολλάμε αυτοκολλητάκι ή βάζουμε ένα "X" όταν ολοκληρώνουμε το έργο!!!
Καλό???
Αλλά τα δοντάκια μας για να είναι γερά και καθαρά πρέπει να τα προσέχουμε. Δεν τρώμε ό,τι κι ό,τι γιατί υπάρχουν τρόφιμα που τα κάνουν χαρωπά......
Δοντάκια
και άλλα που τα κάνουν λυπημένα.
  • Φτιάχνουμε 2 τεράστια δόντια από χαρτόνι. Το ένα είναι το λευκό και χαρούμενο, το άλλο κιτρινωπό και λυπημένο.
  • Κόψτε από περιοδικά διάφορες εικόνες από τρόφιμα και ροφήματα καθώς και οδοντόκρεμα, οδοντικό νήμα, οδοντόβουρτσες κλπ.
  • Ζητάμε από το παιδάκι να τα κολλήσει πάνω στο σωστό δοντάκι.
Αλλά πώς καθαρίζουμε τα δόντια μας;
Πώς το δειχνουμε αυτό σε ένα παιδί για να το καταλάβει;
Απλό!!! Φτιάχνουμε δοντάκια!!!
Ο πάτος από τα μπουκάλια αναψυκτικών είναι ιδανικός......
Φτιάχνω δοντάκια
Μοιάζει με τα πίσω δόντια μας. Βάψτε τον άσπρο, δώστε στο παιδάκι σας μια οδοντόβουρτσα και δείξτε του πόσο καλά πρέπει να τα καθαρίσει. Γύρω γύρω!!!
Και όσο για το οδοντικό νήμα.....
Οδοντικό νήμα
Τουβλάκια σε μεγάλο μέγεθος θα κάνουν τα δοντάκια μας και η πλαστελίνη θα μπει ανάμεσα όπως και τα υπολείμματα των τροφών.
Με λεπτή κορδέλα που θα μοιάζει με το οδοντικό νήμα, δείξτε ακριβώς τον τρόπο καθαρισμού.
Και δε θα αργήσει η ώρα που το παιδάκι μας θα αρχίσει να αλλάζει τα πρώτα του δοντάκια.
Τότε θα του μιλήσουμε για τη μικρή νεράιδα των δοντιών που παίρνει το παλιό δοντάκι, μας δίνει ένα δωράκι και περιμένουμε να βγει το καινούριο.
Θα φτιάξουμε μια μικρή θηκούλα από σπιρτὸκουτο......
Tooth fairy box
θα βάλουμε μέσα το παλιό δοντάκι και θα το κρεμάσουμε στο δωμάτιο του μικρού μας.
Και η νεραϊδούλα θα κάνει τα μαγικά της......
Εμείς εφαρμόσαμε τη μέθοδο "Προσέχω τα δοντάκια μου" και πέτυχε;
Τί λέτε θα τη δοκιμάσετε;



Comments

  1. πολυ ωραια αναρτηση
    πειραζει να κλεψω το πινακακι για αργοτερα?
    εμεις τα πλενουμε τα δοντακια μας κατα το βραδινο μας μπανακι αλλα ειμαστε μικρουλες ακομα και δυσκολευουμε την μαμα
    πηρα ιδεες ομως απο αυτα που εβαλες και θα προσπαθησω να της κανω το βουρτσισμα συνηθεια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πόσο είναι η μικρούλα σου; Γιατί και εμένα στην αρχή έδειξε τρελό ενθουσιασμό μετά άλλαξε γνώμη και τώρα πλέον τα καταφέραμε και έγινε συνήθεια. Καλό απόγευμα!

      Delete
  2. ΤεΛεια ιδεα. Πρεπει και γω να πεισω το γιο μου. Ολο λεει για μια φορα δεν πειραζει!Θα προσπαθησω να το κανω σαν παιχνιδι.Φιλακια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πότε σαν παιχνιδάκι, πότε μια καινούρια οδοντόβουρτσα, πότε οδοντόκρεμα με νέα γεύση...
      θα τα καταφέρεις! Φιλιά Μαρία μου.

      Delete
  3. Η αλήθεια είναι ότι και εμείς όταν ξεκίνήσαμε να πλένουμε δόντια, ήταν μια περιπέτεια κάθε φορά! Ειδικά το πρωί που βιαζόμασταν. Σιγά σιγά όμως, με υπομονή, έγινε πλέον συνήθεια και το ζητάνε μόνοι τους. Η στοματική υγειινή πρέπει να μαθαίνεται από πολύ νωρίς. Μπράβο σου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Δήμητρα! Αυτό πιστεύω και εγώ και για αυτό προσπαθώ από νωρίς να της το κάνω συνήθεια όπως το καλό πρωινό και το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φτιάχνουμε έναν χιονάνθρωπο.......

Snowman μα δεν είναι από χιόνι!!! Γιατί, ευτυχώς, ο χειμώνας ακόμα δεν ήρθε, το κρύο είναι ανεκτό και το χιόνι μάλλον πολύ μακρυά. Έλα όμως που έχουμε όρεξη για κατασκευές και τα χιονανθρωπάκια είναι πάντα αγαπημένες φιγούρες. Κι αν προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό, δεν ξέρω πως τα καταφέρνω, αλλά κάθε, μα κάθε χρόνο, όταν αγοράζω καινούρια στολίδια και διακοσμητικά για το χειμώνα, ο χιονάνθρωπος είναι η πρώτη μου επιλογή. Πώς λοιπόν να μην φτιαξω με την μικρή μου πολλά, μα πάρα πολλά χιονανθρωπάκια λίγο πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τα Χριστούγεννα και λίγο προτού αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πως θα στολίσουμε το σπίτι μας για τις γιορτές; Ξεκινήστε και εσείς από μια απλή κατασκευή που θα σας φτιάξει τη διάθεση! Ένας χαμογελαστός χιονάνθρωπος από λευκά πιατάκια μιας χρήσεως.... Paper plates snowman Ανοίξτε τρύπες με τον διακορευτή Περάστε νήμα γύρω γύρω και ενώστε τα δυο πιατάκια Στολίστε με κουμπιά και  προσθέστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μπορείτε να τον κ

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ

Οι πιο εύκολες κατασκευές για παιδιά!

Τελικά το διαδίκτυο έχει τα πολύ καλά του με τόσες ιδέες που μας δίνει. Πηγαίνει τη φαντασία μας ακόμα πιο πέρα και μας ξεσηκώνει να κάνουμε χιλιάδες πράγματα. Δε συμφωνώ καθόλου με όσους πιστεύουν ότι απλά κάθεσαι και χαζεύεις σε μια οθόνη και δεν κάνεις πράγματα δημιουργικά. Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά και τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις μαζί τους. Ίσα ίσα που ψάχνεις, βρίσκεις τρόπους και μπαίνεις στην πρίζα για να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Και όσο για τις κατασκευές οι ιδέες είναι ατέλειωτες. Ένα κλικ να κάνεις και βρίσκεις χιλιάδες. Ίσως πολλέ από αυτές θεωρείς ότι είναι αρκετά πολύπλοκες και χρονοβόρες για να τα φτιάξεις μαζί με τα παιδιά. Σήμερα όμως δεν έχεις δικαιολογία! Θα σου δείξω 6 από τις πιο εύκολες κατασκευές που υπάρχουν. Ξεκινάμε με διακόσμηση δωματίου: Μια πρωτότυπη ιδέα για να γράψεις το όνομα του μικρού σου στην είσοδο του δωματίου. Τα υλικά απλά: Mobile με το όνομά του Διακοσμητικά χαρτόνια που θα κόψετε μαζί στο σχήμα των γρα