Skip to main content

It' s ΟΚ to make mistakes!

Είσαι μαμά και καθημερινά αναρωτιέσαι αν κάνεις το καλύτερο δυνατό για τα παιδάκια σου.
Αν όλα αυτά που τους προσφέρεις είναι αρκετά.
Αν θα καταφέρεις να είσαι δυνατή όσο πρέπει, κι αν θα μπορείς να είσαι δίπλα τους σε ότι κι αν συμβεί.
Ναι, τα συμβουλεύεις, τα καθοδηγείς, τους δείχνεις τον δρόμο έτσι όπως εσύ τον αντιλαμβάνεσαι ως σωστό.
Ξέρεις ότι δεν είσαι τέλεια και ότι πολλές φορές χάνεις την υπομονή σου και ίσως αποφασίζεις λάθος για αυτά.
Ίσως να έχεις μετανιώσει για κάτι που τους είπες, για το χατήρι που δεν τους έκανες.
Αυτό που πάνω από όλα θέλεις να πεις στα παιδάκια σου είναι να είναι ο εαυτός τους πάνω από όλα.
Να μην φοβούνται να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητές τους.
Να τολμούν, να προσπαθούν, να πέφτουν και να ξανασηκώνονται.
Γιατί το ξέρεις ότι μόνο έτσι θα βρουν την ευτυχία.
Θα ήθελες να τα βλέπεις πάντα να χαμογελούν και τίποτα να μην στέκεται εμπόδιο στο δρόμο τους.
Να τα καταλαβαίνουν όλα και να μην χρειαστεί να κάνουν λάθη.
Κι όμως ξεχνάς ότι πολλές φορές τα λάθη είναι αυτά που μας κάνουν ισχυρότερους, σοφότερους και μας δίνουν νέα ορμή.
Αυτό που χρειάζεται είναι να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε.
Να τα βλέπουμε σαν μια ευκαιρία να μάθουμε. Κι αν τυχόν το ίδιο λάθος επαναληφθεί ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε άνθρωποι.
Άλλωστε τίποτα δεν είναι αναστρέψιμο. Όσα λάθη κι αν κάνουμε
Για αυτό όταν σε πιάσει η τελειομανία σου θυμίσου ότι τα παιδιά μας μιμούνται αυτό που βλέπουν. Νιώθουν την αγωνία και τις προσδοκίες που έχουμε για αυτά.
Γι'αυτό σταμάτα να αναρωτιέσαι αν ως μαμά είσαι καλή και αν αυτά που τους μαθαίνεις είναι αρκετά.
Αν κάτι πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας είναι να νιώθουν τη δύναμη που έχουν και να προσπαθούν ακούραστα και άφοβα όσα λάθη και αν κάνουν.
"Το μεγαλύτερο λάθος που 
μπορούμε να κάνουμε,
είναι να φοβόμαστε 
συνεχώς 
ότι θα το κάνουμε"
Τελικά, δεν πειράζει αν κάνεις μερικά λάθη. Και αυτό ισχύει για όλους μας.

Συμφωνείτε;








Comments

  1. Πόσο δίκιο έχεις! Συνήθως το πρόβλημα μας είναι ότι προσπαθούμε να είμαστε οι τέλειες μαμάδες (πράγμα ανέφικτο)και χάνουμε την ουσία!
    Kathy by anthomeli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kathy μου εκτός του ότι προσπαθούμε να είμαστε τέλειες μαμάδες έχουμε πολλές προσδοκίες και από τα παιδιά μας, που πολλές φορές τις εκφράζουμε με τρόπο υπερβολικό.Οπότε καλό είναι να χαλαρώσουμε και να σκεφτούμε ότι και τα λάθη δεν φέρνουν την καταστροφή....η προσπάθεια είναι που μετράει.
      Να περάσεις μια όμορφη Κυριακή!

      Delete
  2. "Αν κάτι πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας είναι να νιώθουν τη δύναμη που έχουν και να προσπαθούν ακούραστα και άφοβα όσα λάθη και αν κάνουν..." Συμφωνώ απόλυτα! Με όλα όσα γράφεις.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλό υπόλοιπο Κυριακής Daeira mommy!
      Χαίρομαι που συμφωνούμε να περνάς καλά...
      :)

      Delete
  3. Μπορείς να ..ησυχάσεις πριν λίγο καθάριζα επιτέλους την εικόνα σου και ..προχωρώ..με το ταξίδι τεμπέλιασα..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φτιάχνουμε έναν χιονάνθρωπο.......

Snowman μα δεν είναι από χιόνι!!! Γιατί, ευτυχώς, ο χειμώνας ακόμα δεν ήρθε, το κρύο είναι ανεκτό και το χιόνι μάλλον πολύ μακρυά. Έλα όμως που έχουμε όρεξη για κατασκευές και τα χιονανθρωπάκια είναι πάντα αγαπημένες φιγούρες. Κι αν προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό, δεν ξέρω πως τα καταφέρνω, αλλά κάθε, μα κάθε χρόνο, όταν αγοράζω καινούρια στολίδια και διακοσμητικά για το χειμώνα, ο χιονάνθρωπος είναι η πρώτη μου επιλογή. Πώς λοιπόν να μην φτιαξω με την μικρή μου πολλά, μα πάρα πολλά χιονανθρωπάκια λίγο πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τα Χριστούγεννα και λίγο προτού αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πως θα στολίσουμε το σπίτι μας για τις γιορτές; Ξεκινήστε και εσείς από μια απλή κατασκευή που θα σας φτιάξει τη διάθεση! Ένας χαμογελαστός χιονάνθρωπος από λευκά πιατάκια μιας χρήσεως.... Paper plates snowman Ανοίξτε τρύπες με τον διακορευτή Περάστε νήμα γύρω γύρω και ενώστε τα δυο πιατάκια Στολίστε με κουμπιά και  προσθέστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μπορείτε να τον κ

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ

Οι πιο εύκολες κατασκευές για παιδιά!

Τελικά το διαδίκτυο έχει τα πολύ καλά του με τόσες ιδέες που μας δίνει. Πηγαίνει τη φαντασία μας ακόμα πιο πέρα και μας ξεσηκώνει να κάνουμε χιλιάδες πράγματα. Δε συμφωνώ καθόλου με όσους πιστεύουν ότι απλά κάθεσαι και χαζεύεις σε μια οθόνη και δεν κάνεις πράγματα δημιουργικά. Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά και τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις μαζί τους. Ίσα ίσα που ψάχνεις, βρίσκεις τρόπους και μπαίνεις στην πρίζα για να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Και όσο για τις κατασκευές οι ιδέες είναι ατέλειωτες. Ένα κλικ να κάνεις και βρίσκεις χιλιάδες. Ίσως πολλέ από αυτές θεωρείς ότι είναι αρκετά πολύπλοκες και χρονοβόρες για να τα φτιάξεις μαζί με τα παιδιά. Σήμερα όμως δεν έχεις δικαιολογία! Θα σου δείξω 6 από τις πιο εύκολες κατασκευές που υπάρχουν. Ξεκινάμε με διακόσμηση δωματίου: Μια πρωτότυπη ιδέα για να γράψεις το όνομα του μικρού σου στην είσοδο του δωματίου. Τα υλικά απλά: Mobile με το όνομά του Διακοσμητικά χαρτόνια που θα κόψετε μαζί στο σχήμα των γρα