Skip to main content

Nηστίσιμη χορτόπιτα χωρίς φύλλο ή αλλιώς το Healthy food της γιαγιάς!

Τώρα με την οικονομική κρίση -το λέω για να γελάμε γιατί καραμέλα το έχουμε κάνει - γίνονται ακόμα πιο πολύ της μόδας τα παραδοσιακά, αγνὰ προϊόντα.
Αναζητούμε όλοι γεύσεις απλές, υγιεινές κάτι που να μας θυμίζει το φαγητό της γιαγιάς. Από εκεί που ψάχναμε τα gourmet και συνήθως πανάκριβα, τώρα επιλέγουμε για τη διατροφή μας προϊόντα απλά και πειραματιζόμαστε στην κουζίνα με αγνά υλικά χωρίς πολλά βούτυρα, πρόσθετα χρώματα, αλάτι και υπερβολική ζάχαρη.
Ως μοντέρνοι άνθρωποι θέλουμε βέβαια να κερδίσουμε χρόνο και δε θέλουμε πολύπλοκες διαδικασίες στην κουζίνα μας.
Να λοιπόν και εγώ που σήμερα μας έφτιαξα μια πανεύκολη χορτόπιτα φύλλο. Πίτα παραδοσιακή, με αρβανίτικη καταγωγή από όσο ξέρω, γεμάτη μυρωδικά και χωρίς καθόλου αυγά ή τυρί είναι ένα πολύ ελαφρύ και νόστιμο σνακ για όλους.
Για να την φτιάξω χρησιμοποίησα:

1/2 κιλό σπανάκι
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 μυρώνια
1/2 ματσάκι παπαρούνα
2 κορυφές από λάπαθα
1 μεγάλο κρεμμύδι
αλάτι
πιπέρι

1/2 κιλό αλεύρι
4 φλυτζάνια νερό
2 κγ baking powder
1φλυτζάνι ελαιόλαδο 

Πρώτα ψιλόκοψα όλα τα χορταρικά και τα πάτησα πολύ καλά με το χέρι μου και λίγο χοντρό αλάτι για να μαραθούν.

Στη συνέχεια έφτιαξα έναν χυλό με το αλεύρι, το baking powder το νερό και το μισό φλυτζάνι από το λάδι.

Πρόσθεσα αλάτι και πιπέρι και έριξα τα λαχανικά μέσα στον χυλό.
Σε ένα ταψί έριξα ένα φλυτζανάκι του καφέ λάδι και πασπάλισα με αλεύρι.
Άπλωσα μέσα το χυλό των χορταρικών και έριξα το υπόλοιπο ελαιόλαδο από πάνω.
Το πάχος της πίτας πρέπει να είναι σχετικά λεπτό (περίπου ένα δάχτυλο).
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο για περίπου 1.20'. Η πίτα αυτή πρέπει να είναι λεπτή και να ψήνεται αργά για αρκετή ώρα για να μην μείνει άψητος ο χυλός.

Όταν είναι έτοιμη την κόβετε σε κομμάτια και πιστέψτε με θα ενθουσιαστείτε από τα αρώματα των μυρωδικών.
Αυτή είναι λοιπόν η εκδοχή της γιαγιάς μου για το healthy food!

Comments

  1. Καλως σε βρήκα Θεανώ, την λατρεύω αυτη την πίτα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς ήρθες Eri μου!
      Κερνάω χορτόπιτα!:D :D :D

      Delete
  2. μμμ Τη λατρεύω αυτή την πίτα.Τέλεια συνταγή! Η γιαγιά μου την έλεγε μπλατσάρα...Τι μου θύμισες βρε Θεανώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εμείς τη λέμε μουσούντα και θεωρείται αρβανίτικη πίτα.
      Να μου πεις δεν έχει σημασία πως την λέμε, αλλά ότι είναι πεντανόστιμη!

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ...

Παγωτό με γιαούρτι και μέλι

Δεν ξέρω αν το κάνετε και εσείς, αλλά εγώ από τότε που έμεινα έγκυος και στη συνέχεια έγινα μαμά, προσπαθώ να χρησιμοποιώ απλά και αγνά υλικά για τα γεύματά μας. Αποφεύγω τα χρώματα ζαχαροπλαστικής, την κατεργασμένη ζάχαρη τα "βαριά" υλικά σε γλυκά και φαγητά. Έτσι δε θεωρώ πλέον αυτονόητο να φάει ένα παιδάκι σε καθημερινή βάση, παγωτά, καραμέλες, πατατάκια, μπισκοτάκια και κρουασάν από το περίπτερο. Ίσως είναι και το γεγονός ότι η μικρή μου τρώει τα πάντα (λαχανικά, όσπρια, σπιτικά γλυκά, βρώμη, σταφίδες, αλλά και ιδιαίτερα τρόφιμα) με πολλή χαρά είναι που με κάνει να πειραματίζομαι και να δοκιμάζω υγιεινές συνταγές για όλους χωρίς κανένα πρόβλημα. Πρωταγωνιστής του καλοκαιριού το παγωτό και δε θα μπορούσα παρά να κάνω και εδώ τις δοκιμές μου. Θα μοιραστώ λοιπόν μαζί σας μια συνταγή που βρήκα στο ίντερνετ για παγωτό με γιαούρτι και μέλι που θα φτιάξω προσεχώς. Τα κόκκινα φρούτα το κάνουν ιδιαίτερο και του δίνουν υπέροχο χρώμα . Αν και εσείς θέλετε, φτιάξτε το ...

Μοντέρνα βασιλόπιτα!

Christmas cake Η δικιά μας βασιλόπιτα για το 2013 ήταν απλή φτιαγμένη σαν ένα πολύ αφράτο και αρωματικό κέικ. Καταλαβαίνω όμως ότι για τις γιορτές που απόμειναν, αλλά και για όλες τις άλλες συγκεντρώσεις για την κοπή της πίτας ή τα πάρτυ που θα πάτε, θέλετε κάτι πιο μοντέρνο, πιο πρωτότυπο και εντυπωσιακό. Το έχω!!! Για την βασιλόπιτα που θα κόψετε στο παιδικό πάρτυ, για αυτήν που θα κόψουν τα παιδιά στο σχολείο ή στο φροντιστήριο δείτε την ιδέα και μεταμορφώστε τα κομμάτια της βασιλόπιτας σε cup cakes. H συνταγή που θα φτιάξετε είναι η κλασική για αφράτα cupcakes βανίλιας ή αυτή της δικής μας βασιλόπιτας. Ψήστε σε φορμάκια για cupcakes Β άλτε σε ένα από αυτά το φλουρί και  Ε νώστε τα σχηματίζοντας κάτι ..... πολύ χριστουγεννιάτικο. Με σαντυγί και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής δημιουργήστε ένα όμορφο καραμελένιο, εορταστικό μπαστούνι..... Christmas cake Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να κόψετε τα κομμάτια αλλά απλά τα μοιράζετε. Αν τα άτομα είναι πολλά ο Ά...