Skip to main content

Μιλάμε με το σώμα μας και με τις πράξεις μας.


Το μπαλέτο είναι η τέχνη του χορευτή να εκφράζει μόνο με τις κινήσεις του σώματός του τα μηνύματα της πλοκής του έργου. Οι χορευτικές φιγούρες του εκφράζουν τόσο τα συναισθήματα όσο και τις σκέψεις του.Ο χορός γενικότερα αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα της δυνατότητας που έχει το σώμα μας να μεταφέρει στον θεατή μηνύματα με τις κινήσεις του.
Σκεφτείτε όμως ότι και στην καθημερινότητα μας οι χειρονομίες, οι μορφασμοί, η έκφραση των ματιών, οι κινήσεις του σώματος, το άγγιγμα μας στέλνουν μηνύματα που οι λέξεις μας δεν μπορούν να πουν.
Θυμάστε τη στιγμή που κρατήσατε για πρώτη φορά στην αγκαλιά σας το μωρό σας;
Όταν ένα μωρό γεννιέται, στρέφει το βλέμμα του στο πρόσωπο της μητέρας του και την αναζητά.
Η εκφράση της εκείνη ακριβώς τη στιγμή δείχνει όλα της τα συναισθήματα.
Στα μάτια της κρύβονται όλα αυτά που θέλει να πει στο μικρό της που μόλις έφερε στη ζωή.
Δεν χρειάζεται όμως να πει τίποτα! Η ζεστή της αγκαλιά, η γαλήνη που εκπέμπει όλο της το σώμα, στέλνουν στο βρέφος τα απαραίτητα μηνύματα.
Το βλέμμα παίζει κυρίαρχο ρόλο στην επικοινωνία.Το βρέφος προσανατολίζεται πάντα στα μάτια του ανθρώπινου προσώπου και πιο συγκεκριμένα στο κοίταγμα της μητέρας του. Τα μάτια μας μεταφέρουν όλη τη συναισθηματική μας κατάσταση.

Θυμηθείτε τους ηθοποιούς του βωβού κινηματογράφου που, για να είναι επιτυχημένοι, έπρεπε να μπορούν να εκφράζουν απόλυτα με τα μάτια τους τη χαρά, τη λύπη, το θυμό ή την αγωνία, αλλά και την αγάπη τους.
Έχετε σκεφτεί πόσες φορές κοιτάζοντας τα μάτια των δικών μας γονιών, του συντρόφου μας, των παιδιών μας, των φίλων μας καταλαβαίνουμε αν είναι χαρούμενοι, λυπημένοι και αν κάτι τους απασχολεί;
Πολλοί άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν χάνουν αυτή την ικανότητα, να μπορούν δηλαδή να "διαβάζουν" τη συναισθηματική κατάσταση των άλλων. Αρκούνται μονάχα στα λεκτικά μηνύματα ξεχνώντας τη δύναμη των εκφράσεων και των κινήσεων.
Μία μαμά, όπως και ένας δάσκαλος, δε θα έπρεπε ποτέ να χάνει αυτή την δύναμη της ενσυναίσθησης. Τη δύναμη του να καταλαβαίνει τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων χωρίς να χρειάζεται να ακούσει μια λέξη.
Αλλά και η ίδια δε θα έπρεπε ποτέ να ξεχνάει ότι μπορεί να λέει με λόγια αυτά που νιώθει στο παιδάκι της, αλλά οι συνθήκες, η κούραση και οι καθημερινές έγνοιες της, κάνουν το σώμα της να στέλνει άλλα μηνύματα.
Πώς θα πείσεις ένα μικρό παιδί ότι η ζωή έχει χαρές και είναι ό,τι πολυτιμότερο, όταν το σώμα σου δείχνει την κόπωση, και το πρόσωπό σου την απογοήτευση από την πίεση που αντιμετωπίζεις καθημερινά;
Πώς θα του δώσεις δύναμη να σταθεί στα πόδια του και να βγει στη "σκηνή" όταν εσύ έχεις παραιτηθεί από την προσπάθεια;
Αυτό που χρειάζεται ένα παιδί είναι να είσαι εκεί πάντα και μόνο για αυτό, όπως ακριβώς ήταν από την πρώτη στιγμή που σε κοίταξε όταν το πήρες αγκαλιά. Να του δημιουργείς το όραμα και την πίστη ότι όλα μπορεί να τα καταφέρει και ότι για όλα είναι ικανό αρκεί να αγαπά και να προσπαθεί με όλο του το είναι.
Αυτό που χρειάζεται ένα παιδί, είναι να το "σηκώνεις ψηλά"!
Όχι μόνο με τα λόγια σου, αλλά και με όλα σου τα εκφραστικά μέσα και με όλες τις πράξεις σου. Τα παιδιά είναι οι μικροί παρατηρητές της ζωής μας. Και καλώς ή κακώς σε αυτά καθρεφτίζονται οι συμπεριφορά και οι συνήθειές μας.
Σίγουρα είναι βαρύ και δύσκολο φορτίο να αποτελείς πρότυπο για μια μικρή ύπαρξη που εσύ έφερες στον κόσμο. Είναι όμως άλλο τόσο μαγεία η στιγμή που θα το δεις να ανοίγει τα φτερά του έτοιμο για τη δική του παράσταση!
Μίλησε του λοιπόν με τα λόγια σου, τις εκφράσεις και το βλέμμα σου....
αλλά κυρίως με τις πράξεις σου.



(photos via pinterest.com)

Comments

  1. υπεροχη αναρτηση!!!!...
    καλη σου μερα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα!!!Να περάσεις μια όμορφη Παρασκευή και ένα ακόμα καλύτερο Σ/Κ!!!!

      Delete
  2. Πανέμορφη ανάρτηση! Πόσο θα θελα να χορεύω μπαλέτο! Απίθανο! Υπέροχος και μοναδικός τρόπος έκφρασης!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Λίτσα μου!Το σώμα μας έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τα πάντα χωρίς να πούμε ούτε μια λέξη.

      Delete
  3. Γεια σου Θεανω μου!
    Ομορφη αναρτηση! Φοβερες φωτογραφιες! Ιδιως η τελευταια! Απιθανη κινηση....
    Συχνα εκφραζομαι μεσα απο χορευτικες κινησεις. Δεν μπορω να μην το κανω,ιδιως οταν ακουσω μια μελωδια!
    Ο μπαμπας μου εχει γενια και παντα τον κοιταζα στα ματια για να δω τι νοιωθει και αν χαμογελαει!χιχι!
    Τα παιδακια μου με κοιταζουν στα ματια πολλες φορες (οταν δεν κανουν σκανταλιες) τη μερα. Θαθελα να δω τι σκεφτονται για μενα... Τελευταια νομιζω τις μαλωνω αρκετα τις 2 μεγαλες (5.5 και 4 χρονων) και νοιωθω πολυ ασχημα.... Φοβαμαι πως ζηταω πολλα απο μικρα παιδακια..... :ο( Μα δεν σταματαω κιολας...οσο και να το συνειδητοποιω,δεν αλλαζω ουτε εγω ουτε αυτες....:ο(
    Εχεις καμια συμβουλη?....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vailie μου οι σχέσεις των ανθρώπων είναι πραγματικά πάρα πολύ πολύπλοκες.Πολλές φορές εμείς οι γονείς αναρωτιόμαστε ποιός είναι ο σωστός τρόπος για να προσεγγίσουμε τα παιδιά μας, αν είμαστε πολύ ή λίγο αυστηροί, αν τα όρια που τους θέτουμε είναι σωστά. Σίγουρα και η υπομονή και τα νεύρα μας δοκιμάζονται πολύ συχνά και υπάρχουν στιγμές που σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε αντιδράσει διαφορετικά.Προσπάθησε να σκεφτείς όμως,τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις άσχημα. Τί ακριβώς είναι αυτό που σε κάνει να χάνεις την υπομονή σου;Πιστεύεις ότι τις μαλώνεις για λάθος λόγους ή ο τρόπος που το κάνεις είναι άσχημος;Συμβαίνει το ίδιο τις ημέρες που νιώθεις γενικά χαρούμενη ή μόνο όταν έχεις πολλά στο κεφάλι σου και είσαι κουρασμένη ή αναστατωμένη;Αν απαντήσεις ειλικρινά στον εαυτό σου θα καταλάβεις πολλά.Μίλησε μαζί τους όπως θα έκανες και με κάποιον ενήλικα, πες τους τι σε ενοχλεί και επαναπροσδιορίστε τους κανόνες του σπιτιού, μην ξεχνάς να επιβραβεύεις τις επιτυχίες τους και να θαυμάζεις τα πράγματα που κάνουν καλά.....
      Θα μπορούσα να σου πω πολλά αλλά σίγουρα για να εκφράσει κάποιος τη γνώμη του για κάτι τόσο σοβαρό, όσο είναι η σχέση ενός γονιού με τα παιδιά του, θα έπρεπε να γνωρίζει πιο πολλά για τις συνθήκες και το περιβάλλον.
      Πολλές φορές το να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και να νιώθουμε ότι και άλλοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα είναι θεραπευτικό....
      Φιλιά πολλά

      Delete
    2. Ευχαριστω για την απαντηση... Ναι, ειναι πολλοι οι παραγοντες που συντελλουν σε καθε συμπεριφορα!
      Νομιζω το βασικο μου προβλημα μαζι τους ειναι οτι οσο τους κανω τα χατηρια,ολα ειναι καλα. Μολις τους ζητησω κατι (π.χ. να μαζεψουν τα πραγματα τους ή τα παιχνιδια που πεταξανε παντου στο σπιτι) δεν ακουνε πλεον και αδιαφορουν! Αυτη η αδιαφορια-γραψιμο ειναι που μου σπαει τα νευρα! και οταν προστιθεται και η κουραση της ημερας γινεται η εκρηξη. Καποιοι μου λενε οτι δεν τις μαλωνω αρκετα, οτι αποκλειεται εγω να φωναζω,τοσο ηρεμη που ειμαι,οτι δεν βαζω σωστα ορια και οταν φτασω στο αμην ξεσπαω,κλπ.
      Σιγουρα σηκωνει πολλη συζητηση το θεμα.... Ευχαριστω παντως για την απαντηση σου! Ειναι οντως θεραπευτικο το να ξερεις οτι υπαρχουν κι αλλες μαμαδες που περνανε παρομοιες φασεις. και η δικη μας φαση ειναι νομιζω. Περιμενω να μεγαλωσουν...χαχα! Φιλια πολλα! ;ο)

      Delete
  4. Πανέμορφξ αυτή η ανάρτηση!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να είσαι καλά Κατερινάκι με τις μωβ ιδέες σου!

      Delete
  5. Ευχαριστούμε Θεανώ και για την ανάρτηση και για την απάντηση στη Vailie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να είσαι καλά Ιωάννα μου:)

      Delete
  6. Εγώ θα μείνω σε αυτό "αυτό που χρειάζεται ένα παιδί είναι να το σηκώνεις ψηλά"

    Θεανώ μου πόσο δίκαιο έχεις σε όλα!!! Φοβερή ανάρτηση πολλα μπραβοοοοοο

    Φιλάκια!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Τζένη μου! Αρκεί να μην το ξεχνάμε....

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φτιάχνουμε έναν χιονάνθρωπο.......

Snowman μα δεν είναι από χιόνι!!! Γιατί, ευτυχώς, ο χειμώνας ακόμα δεν ήρθε, το κρύο είναι ανεκτό και το χιόνι μάλλον πολύ μακρυά. Έλα όμως που έχουμε όρεξη για κατασκευές και τα χιονανθρωπάκια είναι πάντα αγαπημένες φιγούρες. Κι αν προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό, δεν ξέρω πως τα καταφέρνω, αλλά κάθε, μα κάθε χρόνο, όταν αγοράζω καινούρια στολίδια και διακοσμητικά για το χειμώνα, ο χιονάνθρωπος είναι η πρώτη μου επιλογή. Πώς λοιπόν να μην φτιαξω με την μικρή μου πολλά, μα πάρα πολλά χιονανθρωπάκια λίγο πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τα Χριστούγεννα και λίγο προτού αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πως θα στολίσουμε το σπίτι μας για τις γιορτές; Ξεκινήστε και εσείς από μια απλή κατασκευή που θα σας φτιάξει τη διάθεση! Ένας χαμογελαστός χιονάνθρωπος από λευκά πιατάκια μιας χρήσεως.... Paper plates snowman Ανοίξτε τρύπες με τον διακορευτή Περάστε νήμα γύρω γύρω και ενώστε τα δυο πιατάκια Στολίστε με κουμπιά και  προσθέστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μπορείτε να τον κ

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ

Οι πιο εύκολες κατασκευές για παιδιά!

Τελικά το διαδίκτυο έχει τα πολύ καλά του με τόσες ιδέες που μας δίνει. Πηγαίνει τη φαντασία μας ακόμα πιο πέρα και μας ξεσηκώνει να κάνουμε χιλιάδες πράγματα. Δε συμφωνώ καθόλου με όσους πιστεύουν ότι απλά κάθεσαι και χαζεύεις σε μια οθόνη και δεν κάνεις πράγματα δημιουργικά. Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά και τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις μαζί τους. Ίσα ίσα που ψάχνεις, βρίσκεις τρόπους και μπαίνεις στην πρίζα για να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Και όσο για τις κατασκευές οι ιδέες είναι ατέλειωτες. Ένα κλικ να κάνεις και βρίσκεις χιλιάδες. Ίσως πολλέ από αυτές θεωρείς ότι είναι αρκετά πολύπλοκες και χρονοβόρες για να τα φτιάξεις μαζί με τα παιδιά. Σήμερα όμως δεν έχεις δικαιολογία! Θα σου δείξω 6 από τις πιο εύκολες κατασκευές που υπάρχουν. Ξεκινάμε με διακόσμηση δωματίου: Μια πρωτότυπη ιδέα για να γράψεις το όνομα του μικρού σου στην είσοδο του δωματίου. Τα υλικά απλά: Mobile με το όνομά του Διακοσμητικά χαρτόνια που θα κόψετε μαζί στο σχήμα των γρα