Σας είπα πως λίγες μέρες πριν κάναμε μια μίνι εκδρομή στο σπίτι της γιαγιάς.
Περάσαμε πάρα πολύ όμορφα και η γιαγιά μας περιποιήθηκε δεόντος. Ε, μια εγγόνα έχει και της κάνει -κλασικά- όλα τα χατήρια.
Για να μας ευχαριστήσει και τι δεν μας πρόσφερε!
Μέχρι που αποφάσισε να μας φτιάξει το αγαπημένο όλων γαλακτομπούρεκο.
Ήταν να μην πει τη λέξη!
Με το που ακούει η ζουζούνα μας τί θα φτιάξουμε με τη γιαγιά αρχίζει:
"Γιαγιά τί θα φτιάξεις;
Γαλατοκούμπερο;;;;;"
Προσπαθεί να καταλάβει και να πει τη λέξη......
Μάταια.......
"Γιαγιά πες μου τι θα φτιάξεις;
Γαλακοκούρεμπο;;;;;"
Και ξανά......
"Πες το μου δυνατά! Να το καταλάβω!"
"Λακτακομπούρικο;;;;;"
Καταλαβαίνετε τι έγινε! Τρελό γέλιο.
Φτιάξαμε λοιπόν το γλυκό μας, δίπλα μας και η μκρή βοηθός με την κουζίνα της να μαγειρεύει, να δοκιμάζει, και να λέει τα δικά της......
Όλη η γλύκα μαζεμένη μέσα στην κουζίνα της γιαγιάς.
Τρεις γυναίκες διαφορετικών ηλικιών να μοιράζονται τα μαγειρικά μυστικά τους.
Είναι δυνατόν να μην πετύχει η συνταγή;
Θα σας πω λοιπόν τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε εμείς για αυτό το γαλατένιο γλυκάκι.
Τα γέλια και το κέφι βάλτε τα εσείς!
Θα χρειαστείτε:
Για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη να ζεσταθούν.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι με το νισεστέ και αρχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς πάνω από τη φωτιά μέχρι λίγο προτού να αρχίσει να βράζει.
Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά τα αυγά χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ωραία κρέμα.
Τότε προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα και, λίγο πριν το βγάλουμε από τη φωτιά, το βούτυρο.
Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη ή ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει λίγο. Στο μεταξύ έχουμε απλώσει τα μισά φύλλα πολύ καλά βουτυρωμένα στο ταψί μας και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο.
Μόλις η κρέμα μας κρυώσει αρκετά την απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί.
Βάζουμε και τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω βουτυρώνοντάς τα πολύ καλά.
Χαράσουμε το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια.......
και ψήνουμε για περίπου 30'-40' ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Την ώρα που το γλυκό μας ψήνεται φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι για 5'-7'.
Σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι το καυτό γαλακτομπούρεκο μόλις βγεί από το φούρνο.
Τελικά η μικρή μου όλο χαρά έμαθε να το λέει :
"Παππού, φτιάξαμε γαλακτομπούρεκο για σένα!" του είπε όλο χαρά.
Δοκιμάστε να το φτιάξετε αυτήν την Κυριακή (που προσφέρεται για γαλακτοκομικά) και πείτε το όπως θέλετε..........
ακόμα και "Λακτακομπούρεκο"!
Νόστιμο θα είναι!!!!
Υ.Γ
Ξέρω ότι πολλές μανούλες ψάχνουν για γλυκά πιο υγιεινά και ελαφριά για τα παιδάκια τους.
Μια ωραία παραλλαγή είναι να κάνετε μια γαλατόπιτα.
Αφαιρέστε τα αυγά, μειώστε το βούτυρο και τη ζάχαρη αλλά ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για την κρέμα.
Στρώστε στο ταψί 7-8 φύλλα αλλειμένα με ελάχιστο βούτυρο και πασπαλισμένα με μαύρη ζάχαρη και κανέλλα.
Ρίξτε την κρέμα πάνω από τα φύλλα και διπλώστε τις άκρες προς τα μέσα.
Πασπαλίστε ξανά με ζάχαρη και κανέλλα, ελάχιστο βούτυρο και ψήστε στον φούρνο μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.
Τέλειο σνακ και για το πρωινό μας!
Περάσαμε πάρα πολύ όμορφα και η γιαγιά μας περιποιήθηκε δεόντος. Ε, μια εγγόνα έχει και της κάνει -κλασικά- όλα τα χατήρια.
Για να μας ευχαριστήσει και τι δεν μας πρόσφερε!
Μέχρι που αποφάσισε να μας φτιάξει το αγαπημένο όλων γαλακτομπούρεκο.
Ήταν να μην πει τη λέξη!
Με το που ακούει η ζουζούνα μας τί θα φτιάξουμε με τη γιαγιά αρχίζει:
"Γιαγιά τί θα φτιάξεις;
Γαλατοκούμπερο;;;;;"
Προσπαθεί να καταλάβει και να πει τη λέξη......
Μάταια.......
"Γιαγιά πες μου τι θα φτιάξεις;
Γαλακοκούρεμπο;;;;;"
Και ξανά......
"Πες το μου δυνατά! Να το καταλάβω!"
"Λακτακομπούρικο;;;;;"
Καταλαβαίνετε τι έγινε! Τρελό γέλιο.
Φτιάξαμε λοιπόν το γλυκό μας, δίπλα μας και η μκρή βοηθός με την κουζίνα της να μαγειρεύει, να δοκιμάζει, και να λέει τα δικά της......
Όλη η γλύκα μαζεμένη μέσα στην κουζίνα της γιαγιάς.
Τρεις γυναίκες διαφορετικών ηλικιών να μοιράζονται τα μαγειρικά μυστικά τους.
Είναι δυνατόν να μην πετύχει η συνταγή;
Θα σας πω λοιπόν τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε εμείς για αυτό το γαλατένιο γλυκάκι.
Τα γέλια και το κέφι βάλτε τα εσείς!
Θα χρειαστείτε:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
8 ποτήρια νερού γάλα πλήρες
3/4 ποτηριού σιμιγδάλι ψιλό
1/4 ποτηριού νισεστέ (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σιμιγδάλι, αλλά χρησιμοποιείται για να κάνει πιο απαλή την υφή της κρέμας)
6 αυγά
2-3 βανίλιες
ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 φλυτζάνι βούτυρο γάλακτος
Βούτυρο για το άλλειμα των φύλλων.
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
φλούδα λεμονιού
(λίγη κανέλλα προαιρετικά)
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη να ζεσταθούν.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι με το νισεστέ και αρχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς πάνω από τη φωτιά μέχρι λίγο προτού να αρχίσει να βράζει.
Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά τα αυγά χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ωραία κρέμα.
Τότε προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα και, λίγο πριν το βγάλουμε από τη φωτιά, το βούτυρο.
Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη ή ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει λίγο. Στο μεταξύ έχουμε απλώσει τα μισά φύλλα πολύ καλά βουτυρωμένα στο ταψί μας και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο.
Μόλις η κρέμα μας κρυώσει αρκετά την απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί.
Βάζουμε και τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω βουτυρώνοντάς τα πολύ καλά.
Χαράσουμε το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια.......
και ψήνουμε για περίπου 30'-40' ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Την ώρα που το γλυκό μας ψήνεται φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι για 5'-7'.
Σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι το καυτό γαλακτομπούρεκο μόλις βγεί από το φούρνο.
Τελικά η μικρή μου όλο χαρά έμαθε να το λέει :
"Παππού, φτιάξαμε γαλακτομπούρεκο για σένα!" του είπε όλο χαρά.
Δοκιμάστε να το φτιάξετε αυτήν την Κυριακή (που προσφέρεται για γαλακτοκομικά) και πείτε το όπως θέλετε..........
ακόμα και "Λακτακομπούρεκο"!
Νόστιμο θα είναι!!!!
Υ.Γ
Ξέρω ότι πολλές μανούλες ψάχνουν για γλυκά πιο υγιεινά και ελαφριά για τα παιδάκια τους.
Μια ωραία παραλλαγή είναι να κάνετε μια γαλατόπιτα.
Αφαιρέστε τα αυγά, μειώστε το βούτυρο και τη ζάχαρη αλλά ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για την κρέμα.
Στρώστε στο ταψί 7-8 φύλλα αλλειμένα με ελάχιστο βούτυρο και πασπαλισμένα με μαύρη ζάχαρη και κανέλλα.
Ρίξτε την κρέμα πάνω από τα φύλλα και διπλώστε τις άκρες προς τα μέσα.
Πασπαλίστε ξανά με ζάχαρη και κανέλλα, ελάχιστο βούτυρο και ψήστε στον φούρνο μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.
Τέλειο σνακ και για το πρωινό μας!
Να δω πότε θα ξεκινήσω τη ριμάδα τη δίαιτα με αυτά που μας κάνεις. Λαχταριστό το γαλακτομπούρεκο. Καλό τριήμερο σου εύχομαι.
ReplyDeleteΈλα έχω ανεβάσει και σαλάτες μην έχεις παράπονο!
DeleteΚαλό τριήμερο και σε εσένα Κατερινάκι....
αχ καταστροφή είσαι πάλι γλυκάκι!!!
ReplyDeleteΠέρνα απο το σπιτάκι μου να δεις φωτό!!!
καλημερα..καλως σε βρηκα..σε ειδαμε απο την Ιωαννα..το σπιτακι σου ειναι ομορφο..το γυαλομπουρεκο..ετσι το λεμε εμεις..ειναι αμαρτια σκετη..να σαι καλα..καλο τριημερο..καλη Σαρακοστη..σε φιλω..
ReplyDeleteΚαλώς ήρθες Μαρία!
DeleteΚαλό τριήμερο να περάσετε θα τα λέμε συχνά από εδώ!
Πωπώ..τρελαίνομαι για γαλακτομπούρεκο!
ReplyDeleteΕίναι πολύ μαμαδογλυκό αυτό λέω εγώ!
Delete