Skip to main content

Επιτέλους μαμά άφησέ με να διαβάσω!

Είσαι γονιός και πιστεύεις ότι αυτή η ερώτηση ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας;
Βλέπεις το παιδί σου να περνάει ώρες ατελείωτες με TV, PC, DVD και όλα τα σχετικά;
Αν νομίζεις ότι ποτέ δε θα σου πει ένα παιδί:
"Μαμά - Μπαμπά, επιτέλους άφησέ με να διαβάσω!" κάνεις μεγάλο λάθος.
Υπάρχουν τρόποι για να αγαπήσει ένα παιδί το διάβασμα και μάλιστα από πολύ νωρίς.
Βλέπω την μικρή μου που να χαίρεται τόσο που έχει τη δική της βιβλιοθήκη - "το κάστρο μου" λέει- και σκέφτομαι ότι αυτό το "κάστρο" γεμάτο από εικόνες και γράμματα της το φτιάξαμε εμείς και μεγαλώνει καθημερινά μαζί της.
Δες λοιπόν τρόπους για να κάνεις το μωρό σου να αγαπήσει τα δικά του βιβλία και να φτιάξει το δικό του "μαγικό κάστρο της γνώσης".

1. Ξεκίνησε από πολυυυυύ νωρίς! 
Ακόμα και από τη στιγμή που θα γεννηθεί το παιδάκι σου μπορείς να του διαβάζεις διάφορα βιβλία με ιστορίες, ποιηματάκια, μύθους.
Ακόμα και αν νομίζεις ότι δεν καταλαβαίνει και πολλά πράγματα, ο ήχος της φωνής σου, οι σελίδες που γυρνάς, οι λέξεις που ακούει(και δεν είναι μωρουδίστικες) το εξοικειώνουν με τη γλώσσα, την ομιλία και φυσικά το διάβασμα.
2. Διάβασε του δυνατά και καθαρά.
Προσπάθησε να του διαβάζεις καθαρά, αλλάζοντας τη φωνή σου και παίζοντας τους διαφορετικούς ρόλους του παραμυθιού. Θα το δεις να σε κοιτάζει με ορθάνοιχτα μάτια και θα χαμογελάει περιμένοντας κάθε φορά να ακούσει με πολύ ενδιαφέρον την συνέχεια.

3.Φτιάξτε έναν χώρο διαβάσματος μέσα στο παιδικό δωμάτιο.
Δημιουργήστε μια γωνιά διαβάσματος μέσα στο παιδικό δωμάτιο. Μια μικρή χαμηλή βιβλιοθήκη ή ραφάκια για να έχει πρόσβαση στα δικά του βιβλία από πολύ νωρίς. Μαξιλάρια και ειδικό φωτισμό για να μπορείτε να κάθεστε άνετα ατέλειωτες ώρες και να διαβάζετε τις ιστορίες σας, αλλά να μπορεί και μόνο του να απομονώνεται στη δικιά του γωνιά.
4.Πηγαίνετε μαζί σε βιβλιοπωλεία και εκθέσεις βιβλίων.
Καθιερώστε "βόλτες" σε βιβλιοπωλεία και εκθέσεις βιβλίων.
Αφήστε το να διαλέξει μόνο του κάποια βιβλία που θέλει να αγοράσετε. Περάστε ώρα μαζί ψάχνοντας και επιλέγοντας παραμύθια και ιστορίες που του κινούν το ενδιαφέρον.

5. Δώστε του πρωτοβουλίες.
Αφήστε το να πάρει πρωτοβουλίες.
Τόσο σε αυτό που θέλει να διαβάσει, αλλά και κατά την διάρκεια του διαβάσματος. Για παράδειγμα καθώς διαβάζετε σταματήστε την ιστορία απότομα.Είναι σίγουρο ότι θα αναζητήσει με αγωνία τη συνέχεια.
Και φυσικά διαβάστε ξανά και ξανά το αγαπημένο του βιβλίο έστω κι αν είναι η εκατομμυριοστή φορά! Είναι ο τρόπος του για να μάθει νέες λέξεις να τις αφομοιώσει και να συγκρατήσει στη μνήμη του γράμματα, σύμβολα, έννοιες και τη φυσική ροή μιας ιστορίας.
6. Διαβάστε τα ΠΑΝΤΑ!
    Μην βάζετε περιορισμούς!
Μη διαβάζετε μόνο βιβλία! Διαβάστε περιοδικά, εφημερίδες, πινακίδες που βλέπετε στο δρόμο, φυλλάδια......γενικώς τα πάντα.
Ακόμα και βιβλία που μπορεί να μην σας αρέσουν ή να μην τα θεωρείτε αυτό που λέμε "λογοτεχνικά" είναι για τα παιδιά μας ένα ταξίδι. Αφήστε τα να έχουν άποψη και να ζήσουν τη δικιά τους περιπέτεια!

7. Διαβάστε του βιβλία όλων των ηλικιών.
Στα παιδιά μας αρέσει πολύ να κάνουν ό,τι κάνουμε και να νιώθουν ότι είναι και αυτά μεγάλα. Επιλέξτε βιβλία που αφορούν και πιο μεγάλες ηλικίες και θα εκπλαγείτε ευχάριστα. Πολλές φορές τα παιδάκια μας "μεγαλώνουν" πιο γρὴγορα από ό,τι εμείς υποψιαζόμαστε.
8. Διαβάστε στο Διαδίκτυο.
Ακόμα και στο Internet μπορείτε να βρείτε βιβλία για να διαβάσετε.Υπάρχουν free e-books με ιστορίες για παιδάκια. Κάντε από εκεί την αρχή. Αλλά και τα πιο μεγάλα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν τη βιογραφία του αγαπημένου τους συγγραφέα, να δουν αν το βιβλίο που τους συναρπάζει έχει γίνει ταινία αλλά και να παραγγείλουν νέα βιβλία. 


9. Εφαρμόστε ρουτίνα διαβάσματος με το μωρό σας.
Καθορίστε μια ήρεμη στιγμή της ημέρας για να καθίσετε μαζί αγκαλιά και να διαβάσετε ένα παραμυθάκι. Θα γίνει η αγαπημένη του συνήθεια αφού και θα ευχαριστιέται από την αποκλειστικότητα που θα έχει στην αγκαλίτσα σας αλλά και θα συνδιάσει το διάβασμα με την πιο ευχάριστη στιγμή της ημέρας.
10. Κάντε το παιδί σας πρωταγωνιστή!
Διαβάστε μια ιστορία και πείτε την ξανά ώστε να συμμετέχει και το παιδάκι σας στην περιπέτεια. Θα του αρέσει πολύ και θα νιώσει ότι είναι μέρος του βιβλίου.
Ακόμα καλύτερα φτιάξτε το δικό σας βιβλίο με μια ιστορία που θα δημιουργήσετε παρέα με ήρωα ποιον άλλο το παιδάκι σας. Προσθέστε ζωγραφιές ή φωτογραφίες που θα βγάλετε. Φτιάξτε ένα αντίγραφο και κάντε το δώρο στον μπαμπά σας.
Δεν φαντάζεσαι πόσο περήφανος θα νιώσει ο μικρός σου συγγραφέας!

Μπορείς με τη φαντασία σου και ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του μικρού σας να βρεις και άλλους τρόπους για να αγαπήσει το διάβασμα.
Θα σου κάνω όμως μια τελευταία ερώτηση:
Εσύ, πότε ήταν η τελευταία φορά που διάβασες ένα βιβλίο;



Comments

  1. Ωραία ανάρτηση! Κι εγώ του μικρού του διάβαζα από όταν γεννήθηκε. Γελούσαν τότε όλοι αλλά ξέρεις πόσο πολύ αγαπά το διάβασμα ο μικρός; Τα ερεθίσματα είναι σπουδαία υπόθεση! Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το πιο σημαντικό είναι Σοφία μου να τους διαβάζουμε αλλά και να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας το βιβλίο.

      Delete
  2. Τα παιδιά μου είναι 3 & 5 χρονών. Τους διαβάζω από μωρά. Έχει ο καθένας μια βιβλιοθήκη στο δωμάτιό του. Διαβάζουμε ένα παραμύθι πριν κοιμηθούνε. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χαίρομαι όταν τα βλέπω να πηγαίνουν στα δωμάτιά τους και να παίρνουν όσα βιβλία χωράνε στην αγκαλιά τους να τα φέρουν κάτω να τα διαβάσουν" ή να τους τα διαβάσει κάποιος μεγάλος. Πόσο χαίρομαι επίσης όταν τα βάζω για ύπνο το βράδυ και μου ζητάνε ένα βιβλίο για να το ξεφυλλίσουν πριν κοιμηθούν!
    Kathy by Anthomeli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κathy μου εγώ της διάβαζα από τη μέρα που γεννήθηκε και βιβλία που δεν ήταν παιδικά.Κάθετι που διάβαζα το έλεγα δυνατά και η μικρή μου "διαβάζει" ότι πέσει στα χέρια της. Ξέρει να τα προσέχει και είναι πολύ περήφανη που έχει και αυτή τη δική της βιβλιοθήκη στο δωμάτιο της.

      Delete
  3. Είναι τέλειο το διάβασμα, κι εγώ διάβαζα από μικρή! Μέχρι τώρα θυμάμαι υποθέσεις παιδικών βιβλίων!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έτσι είναι Βέρα το διάβασμα είναι μια όμορφη συνήθεια που σε κάνει να ζεις τις δικές σου μοναδικές περιπέτειες.

      Delete
  4. Υπέροχη ανάρτηση..τέλειες εικόνες!! Σε βάζει στην πρίζα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Κατερίνα μου!Σε στρώνει στο διάβασμα θα έλεγα.....:)

      Delete
  5. Υπέροχο το άρθρο σου, και εμείς με το Δημητράκη έχουμε την γωνία διαβάσματος και φαίνεται να απολαμβάνει τα παραμυθάκια του καθημερινά! Πραγματικά οι Έλληνες δεν διαβάζουμε πολύ και αυτό δεν πρέπει να το μεταδόσουμε και στα παιδάκια μας.. Χάνουν τόσα πολλά με το να μην διαβάζουν..
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα αλλάζουν.
      Για πολλούς είναι λίγες οι στιγμές που περνάνε με τα παιδιά τους, οπότε αυτή η ώρα που η μαμά ή ο μπαμπάς παίρνει αγκαλιά το παιδάκι του και διαβάζουν είναι ίσως η πιο πολύτιμη της ημέρας!

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φτιάχνουμε έναν χιονάνθρωπο.......

Snowman μα δεν είναι από χιόνι!!! Γιατί, ευτυχώς, ο χειμώνας ακόμα δεν ήρθε, το κρύο είναι ανεκτό και το χιόνι μάλλον πολύ μακρυά. Έλα όμως που έχουμε όρεξη για κατασκευές και τα χιονανθρωπάκια είναι πάντα αγαπημένες φιγούρες. Κι αν προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό, δεν ξέρω πως τα καταφέρνω, αλλά κάθε, μα κάθε χρόνο, όταν αγοράζω καινούρια στολίδια και διακοσμητικά για το χειμώνα, ο χιονάνθρωπος είναι η πρώτη μου επιλογή. Πώς λοιπόν να μην φτιαξω με την μικρή μου πολλά, μα πάρα πολλά χιονανθρωπάκια λίγο πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τα Χριστούγεννα και λίγο προτού αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πως θα στολίσουμε το σπίτι μας για τις γιορτές; Ξεκινήστε και εσείς από μια απλή κατασκευή που θα σας φτιάξει τη διάθεση! Ένας χαμογελαστός χιονάνθρωπος από λευκά πιατάκια μιας χρήσεως.... Paper plates snowman Ανοίξτε τρύπες με τον διακορευτή Περάστε νήμα γύρω γύρω και ενώστε τα δυο πιατάκια Στολίστε με κουμπιά και  προσθέστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μπορείτε να τον κ

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ

Οι πιο εύκολες κατασκευές για παιδιά!

Τελικά το διαδίκτυο έχει τα πολύ καλά του με τόσες ιδέες που μας δίνει. Πηγαίνει τη φαντασία μας ακόμα πιο πέρα και μας ξεσηκώνει να κάνουμε χιλιάδες πράγματα. Δε συμφωνώ καθόλου με όσους πιστεύουν ότι απλά κάθεσαι και χαζεύεις σε μια οθόνη και δεν κάνεις πράγματα δημιουργικά. Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά και τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις μαζί τους. Ίσα ίσα που ψάχνεις, βρίσκεις τρόπους και μπαίνεις στην πρίζα για να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Και όσο για τις κατασκευές οι ιδέες είναι ατέλειωτες. Ένα κλικ να κάνεις και βρίσκεις χιλιάδες. Ίσως πολλέ από αυτές θεωρείς ότι είναι αρκετά πολύπλοκες και χρονοβόρες για να τα φτιάξεις μαζί με τα παιδιά. Σήμερα όμως δεν έχεις δικαιολογία! Θα σου δείξω 6 από τις πιο εύκολες κατασκευές που υπάρχουν. Ξεκινάμε με διακόσμηση δωματίου: Μια πρωτότυπη ιδέα για να γράψεις το όνομα του μικρού σου στην είσοδο του δωματίου. Τα υλικά απλά: Mobile με το όνομά του Διακοσμητικά χαρτόνια που θα κόψετε μαζί στο σχήμα των γρα