Skip to main content

Δευτέρα: Μικροί Χαρταετοί και η Κυρά Σαρακοστή

Καλή εβδομάδα!
Πώς ξεκίνησε η μέρα σας;
Μουντός ο καιρός έτοιμος για βροχή από το πρωί αλλά εμείς.......
αεικίνητες!!!
Το ρίξαμε στις κατασκευές και στις ιστορίες σήμερα.
Και αφού φτιάξαμε τους πολύχρωμους χαρταετούς μας, τους βάλαμε ματάκια, φτερά και ουρές.
Τους κάναμε χαρωπούς και τους βάλαμε σε μπλε και φούξια σχοινάκι σαν γιρλάντα.
Ο πρώτος πρώτος στη σειρά είναι ο πιο κεφάτος από όλους και τον έφτιαξε ΜΟΝΗ της η μικρή ζουζούνα μου! 
Αχ! Ξέρω είμαι ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ αλλά και πολύ περήφανη....
Στη συνέχεια αφού μαγειρέψαμε ένα από τα αγαπημένα μας "δευτεριάτικα" φαγητά.......
νοστιμότατες φακές με καροτάκια και σέληνο.
Φτιάξαμε και τα φοβερά τραγανά ψωμάκια που είδα σε πρωινή εκπομπή.
Φέτες ψωμιού αλειμμένες με λάδι και σκόρδο και από πάνω κίτρινο τυρί.
Ψήσιμο στο grill και έτοιμα σε 10'. Φανταστικό συνοδευτικό!
(Φώτο όπως καταλαβαίνεις που μυαλό να βγάλω τα φάγαμε σε χρόνο dt)
google icons
Με τα χαρταετάκια μας λοιπόν είμαστε έτοιμες για την Καθαρά Δευτέρα, και αφού σήμερα φάγαμε όσπρια, είπα να φτιάξουμε από σήμερα την Κυρά Σαρακοστή και να σας τη δείξω μήπως θέλετε να την φτιάξετε και εσείς μαζί με τα παιδάκια σας.
Είναι ένας όμορφος τρόπος για να τους εξηγήσουμε το έθιμο της νηστείας, να τους μάθουμε τα όσπρια και τα ζυμαρικά, να καταλάβουν την έννοια της εβδομάδας και των ημερών μέχρι το Πάσχα.
Πρώτα σχεδίασα εγώ την γυναικεία φιγούρα - υπο τις οδηγίες της μικρής βεβαίως- και στη συνέχεια έφτιαξε και αυτή, τη δικιά της......
με τζιν παντελόνι και αθλητικά παπούτσια!!!
Παρόλο που κανονικά θα έπρεπε να έχει 7 πόδια - όσες οι εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι το Πάσχα - θεώρησα πιο σωστό να ακολουθήσω την εικόνα της Κυρά Σαρακοστής με τα 7 σακουλάκια.
Βλέπετε ένα μικρό παιδάκι δεν μπορεί πάντα να αντιληφθεί την έννοια του συμβολισμού και του μύθου, και επιμένει σε αυτό που έχει μάθει να βλέπει μπροστά του. ("Οι άνθρωποι μαμά έχουν 2 πόδια-σωστά;")
Έτσι λοιπόν, στη συνέχεια φτιάξαμε τα σακουλάκια με τα όσπρια και τους καρπούς και τα ζυμαρικά που καταναλώνουμε στη διάρκεια της νηστείας.
Τα κολλήσαμε στη φούστα (και στο παντελόνι της!) και στα χέρια της για να τα κρατάει και τα βάλαμε στον πίνακα-ψυγείο στην κουζίνα.
Και τη μία ........
και την άλλη......
Ελπίζω και εσείς να έχετε μια τόσο όμορφη Δευτέρα σήμερα!

Comments

  1. Συγχαρητήρια για όλα όσα αυτά τα τόσο δημιουργικά κατορθώματα!Συγκινούμαι όταν βλέπω μανούλες να περνάνε δημιουργικό χρόνο με τα αγγελούδια τους!Μπράβο σας λοιπόν!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όλγα μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!Οι ημέρες με τις κατασκευές είναι οι αγαπημένες μου όσο μεγαλώνει η μικρούλα μου.Κάθε νέο της κατόρθωμα με γεμίζει με τόση χαρά που δεν περιγράφεται.

      Delete
  2. Πω πω τι μου θυμισες...την κυρα Σαρακοστη την καναμε στο νηπιαγωγειο οταν εκανα την πρακτικη μου !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελπίδα μου την είχα δει πρώτη φορά στο σπίτι του ανηψιού μου πριν γίνω ακόμα μαμά και είχα ξετρελαθεί με την ιδέα.
      Τώρα που η μικρούλα μου καταλαβαίνει και μπορεί να φτιάχνει και αυτή πραγματάκια με τα χέρια της ήταν ευκαιρία να την ξαναθυμηθώ!

      Delete
  3. Πολύ ωραία ιδέα! Μπράβο που το σκέφτηκες, κι η μικρή ακολουθεί, ε!
    Καλή βδομάδα να έχετε!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βέρα μου της αρέσει πολύ να φτιάχνω εγώ κάτι και αυτή να κάνει ταυτὸχρονα το δικό της.
      Το απόγευμα έφτιαξε κι άλλη Κυρα Σαρακοστή και την έδωσε στη νονά της.
      Πόσο την χαίρομαι δε λέγεται....

      Delete
  4. Καλή η ιδέα με τη κυρα-Σαρακοστή. Κι εμείς φτιάχνουμε κάθε χρόνο.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φτιάχνουμε έναν χιονάνθρωπο.......

Snowman μα δεν είναι από χιόνι!!! Γιατί, ευτυχώς, ο χειμώνας ακόμα δεν ήρθε, το κρύο είναι ανεκτό και το χιόνι μάλλον πολύ μακρυά. Έλα όμως που έχουμε όρεξη για κατασκευές και τα χιονανθρωπάκια είναι πάντα αγαπημένες φιγούρες. Κι αν προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό, δεν ξέρω πως τα καταφέρνω, αλλά κάθε, μα κάθε χρόνο, όταν αγοράζω καινούρια στολίδια και διακοσμητικά για το χειμώνα, ο χιονάνθρωπος είναι η πρώτη μου επιλογή. Πώς λοιπόν να μην φτιαξω με την μικρή μου πολλά, μα πάρα πολλά χιονανθρωπάκια λίγο πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τα Χριστούγεννα και λίγο προτού αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πως θα στολίσουμε το σπίτι μας για τις γιορτές; Ξεκινήστε και εσείς από μια απλή κατασκευή που θα σας φτιάξει τη διάθεση! Ένας χαμογελαστός χιονάνθρωπος από λευκά πιατάκια μιας χρήσεως.... Paper plates snowman Ανοίξτε τρύπες με τον διακορευτή Περάστε νήμα γύρω γύρω και ενώστε τα δυο πιατάκια Στολίστε με κουμπιά και  προσθέστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μπορείτε να τον κ

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ

Οι πιο εύκολες κατασκευές για παιδιά!

Τελικά το διαδίκτυο έχει τα πολύ καλά του με τόσες ιδέες που μας δίνει. Πηγαίνει τη φαντασία μας ακόμα πιο πέρα και μας ξεσηκώνει να κάνουμε χιλιάδες πράγματα. Δε συμφωνώ καθόλου με όσους πιστεύουν ότι απλά κάθεσαι και χαζεύεις σε μια οθόνη και δεν κάνεις πράγματα δημιουργικά. Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά και τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις μαζί τους. Ίσα ίσα που ψάχνεις, βρίσκεις τρόπους και μπαίνεις στην πρίζα για να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Και όσο για τις κατασκευές οι ιδέες είναι ατέλειωτες. Ένα κλικ να κάνεις και βρίσκεις χιλιάδες. Ίσως πολλέ από αυτές θεωρείς ότι είναι αρκετά πολύπλοκες και χρονοβόρες για να τα φτιάξεις μαζί με τα παιδιά. Σήμερα όμως δεν έχεις δικαιολογία! Θα σου δείξω 6 από τις πιο εύκολες κατασκευές που υπάρχουν. Ξεκινάμε με διακόσμηση δωματίου: Μια πρωτότυπη ιδέα για να γράψεις το όνομα του μικρού σου στην είσοδο του δωματίου. Τα υλικά απλά: Mobile με το όνομά του Διακοσμητικά χαρτόνια που θα κόψετε μαζί στο σχήμα των γρα