Το πιο ωραίο κομμάτι της μαγειρικής για μένα, είναι όταν φτιάχνω νοστιμιές που μου θυμίζουν κάτι από τα μεγάλα οικογενειακά τραπέζια των παιδικών μου χρόνων.
Τότε που οι μαμάδες έκαναν ανταλλαγές συνταγών - μυστικών μαγειρικής αλλά έκριβαν και ένα μικρό τιπ που θα απογείωνε την συνταγή τους και θα έκανε τις θείες να αναρωτιόνται "μα πώς εσένα σου πετυχαίνουν πάντα;"
και "πες μου πάλι πώς το φτιάχνεις"
Τότε που μικροί-μεγάλοι περνούσαν δίπλα από το τραπέζι της κουζίνας την ώρα της προετοιμασίας και στα κρυφά "έκλεβαν" ένα κομματάκι από τα υλικά που χρησιμοποιούσε η μαμά και εκείνη έβαζε τις φωνές γιατί δήθεν δε θα τις έφταναν.
Είναι πραγματικά πολύ τρυφερό όταν μαμά και παιδί μοιράζονται το παιχνίδι της μαγειρικής δοκιμάζοντας νέες και παλιές συνταγές.
Αλλά είναι και εκπαιδευτικό καθώς ειδικά τα παιδάκια προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας μπορούν να μάθουν μέσα από το παιχνίδι τις ποσότητες, τις αναλογίες αλλά και την ώρα!
Μάθε στο μικρούλι σου τα υλικά της συνταγής, δείξ' του πώς να μετράει τις ποσότητες, άφησέ το να δοκιμάσει νέες γεύσεις και να συμμετάσχει στην προετοιμασία του φαγητού.
Τέλος μετρήστε μαζί τα λεπτά ψησίματος στο ρολογάκι της κουζίνας του.
Κι όταν αυτό που φτιάξατε είναι έτοιμο άφησέ το περήφανα να δώσει την πρώτη μπουκίτσα στον λατρεμένο μπαμπά και να πάρει όλα τα "Mπράβο!"
Δεν φαντάζεσαι πόσο πολύτιμες είναι αυτές οι στιγμές.
Γιά να σου δώσω λοιπόν μια εύκολη συνταγή για αλμυρό ορεκτικό - μια και είμαι φαν του αλμυρού μην ξεχνιόμαστε - που φτιάξαμε μαζί με την μικρούλα μου και ξετρελαίνει μικρούς μεγάλους στα πάρτυ.
Θα χρειαστείς
1 πακέτο καταΐφιΚομματάκια γραβιέρας στο μέγεθος μισού δαχτύλου
(ή κάποιο άλλο τυράκι που σου αρέσει και κάνει για σαγανάκι,να μην λιώνει τελείως δηλαδή)
Φέτες ζαμπόν (ή πάριζα που θα τις κόψεις στα 3)
1/2 πακέτο μαργαρίνη
3 αυγά
1 λίτρο γάλα
(ποσότητες για ζαμπόν τυρί δεν γράφω θα έχεις σίγουρα απώλειες!!!!!πάρε μπόλικα καλύτερα να περισσέψουν)
Τί πρέπει να κάνετε
Κόψε μια λεπτή λωρίδα από το καταΐφι και άφησε το μικρό σου να το ξεμαλλιάσει πολύ καλά!
Τώρα το μικρούλι μπορεί να βάλει επάνω μια λωρίδα ζαμπόν, ένα κομματάκι τυρί και να τυλίξετε μαζί καλά το ρολάκι.
Τοποθετήστε σφιχτά σε ένα πυρέξ.
Λιώστε την μαργαρίνη και βάλτε περίπου από μια κουταλιά πάνω από κάθε ρολάκι.
Μην ξεχνάς!
Διασκεδαστικό!Μετρήστε στα ελληνικά τα ρολάκια για να "ξέρετε" πόσες κουταλίτσες θα βάλετε μετρώντας τες στα αγγλικά.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 15' ή μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα.
Στο μεταξύ ανακάτεψε σε μεγάλο μπωλ τα αυγά και το γάλα και ρίξε το μείγμα πάνω από τα "ξανθά" ρολάκια.
Ψήστε για άλλο ένα τέταρτο περίπου.
Μην ξεχνάς να μετράς τα λεπτά στο ρολογάκι.
Ρολάκια από καταϊφι ζαμπόν τυρί |
Δοκίμασε το και πες μου αν θέλεις τη γνώμη σου.
Καλά μαγειρέματα!
Όμορφη συνταγή.δεν βρήκα μέιλ για να σου στείλω τη συνταγή, νομίζω 'όμως οτι την έχω δημοσιεύσει στο άλλο μπλοκ της μαγειρικής μου .Διαφορετικά στείλε μου ένα μέιλ στη δική μου διευθ. ηλεκτρ. και θα σου την στείλω.Πανεύκολη και πεντανόστιμη, μου την ζητάνε οι κόρες μου όποτε κάνουν μαζώματα στα σπίτια τους.
ReplyDeleteΕυχαριστώ πολύ αχτιδούλα.
ReplyDeleteΘα ψάξω στο δικό σου μπλογκ αλλά σου έστειλα και μειλ για παν ενδεχόμενο.
Καλό απόγευμα.