Skip to main content

Καλοκαιρινή συνταγή : Μελιτζανοσαλάτα και η πιο εύκολη pizza!

Οι καλοκαιρινές διακοπές σε μικρά ελληνικὰ χωριουδάκια έχουν πολλά καλά.
Ἐνα από αυτά είναι ότι καθημερινά το τραπέζι σου γεμίζει με διαφόρων ειδών καλούδια που απλόχερα σου χαρίζουν γείτονες και φίλοι.....
Eggplants
Έτσι και εμείς απολαύσαμε ουκ ολίγες φορές ντοματούλες, πιπεριές, πεπόνια, καρπούζια και πολλές, μα πάρα πολλές μελιτζάνες.
Και αφού τις δοκιμάσαμε σε όλες τις παραλλαγές από το κλασικό ιμάμ, τον μουσακά, το λατρεμένο ζακυνθινό σκορδοστούμπι στην ελαφριά εκδοχή του, δε θα μπορούσα παρά να φτιάξω και μια μελιτζανισαλάτα που, λόγω ποσότητας, σκέφτηκα να διατηρήσω σε βάζα. 
Τί καλύτερες είναι οι έτοιμες; 
Σαφώς όχι, οπότε έπιασα δουλειά!
ΥΛΙΚΑ 
(χωρίς ποσότητες γιατί όλα είναι θέμα γούστου αλλά και ποσότητας του βασικού υλικού!)
Μελιτζάνες φλάσκες
Σκόρδο
Ελαιόλαδο
Λεμόνι και λίγο ξύδι
Αλάτι-πιπέρι
Μαϊντανό
  • Αρχικά έπλυνα καλά τις μελιτζάνες και αφού τις τρύπησα σε διάφορα σημεία με μια οδοντογλυφίδα, τις άπλωσα στη σχάρα του φούρνου όπου και τις έψησα στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 30'-40'.
  • Όταν κατάλαβα ότι ήταν έτοιμες (είχαν μαλακώσει πάρα πολύ) τις έβγαλα από το φούρνο για να κρυώσουν.
  • Τις ξεφλούδισα προσεχτικά και τις έκοψα σε χοντρά κομμάτια μέσα σε ένα μπωλ.
  • Τους έριξα τον χυμό μισού λεμονιού για να μην μαυρίσουν πολύ.
  • Πρόσθεσα σκόρδο λιωμένο, αλάτι πιπέρι, ξύδι ελαιόλαδο και τέλος ψιλοκομμένο μαϊντανό.......
Στο σημείο αυτό μπορείτε απλά να ανακατέψετε, λιώνοντας με ένα πιρούνι την μελιτζανοσαλάτα, ή να την πολτοποιήσετε ελαφρά με το multi όπως έκανα εγώ........
  • Δοκιμάσα και βελτίωσα τη γεύση προσθέτοντας κάποια από τα υλικά και στη συνέχεια γέμισα τα βάζα.
  • Για να συντηρηθεί η μελιτζανοσαλάτα μέσα στα βάζα για αρκετό καιρό - αν τα καταφέρετε και δεν την φάτε μέσα σε λίγες μέρες - την σκεπάζουμε με ένα δάχτυλο ελαιόλαδο και σφραγίζουμε καλά με τα καπάκια......
Τα βάζα με την σαλάτα μας διατηρούνται στο ψυγείο χωρίς να πάθουν απολύτως τίποτα........
Και επειδή τα παιδιά ίσως να μην εκτιμήσουν ιδιαίτερα την σκορδάτη σαλάτα μας φτιάξτε τους μια λιχουδιά που σίγουρα θα αγαπήσουν πολύ!
Mini πιτσάκια με φέτες μελιτζάνας
Την συνταγή βρήκα εδώ και μπορείτε να κάνετε την ίδια παραλλαγή με κολοκυθάκια. 
Δυστυχώς δεν σκέφτηκα να φωτογραφίσω τουλάχιστον τις έτοιμες δικές μας μελιτζανο-πίτσες :( 
Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους, οπότε φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεστε συνταγή........
Eggplant pizzas!
Το μόνο tip είναι να αφήσετε τις φέτες της μελιτζάνας αρκετή ώρα με χοντρό αλάτι για να ξεπικρίσουν.
  • Στο μεταξύ ετοιμάστε μια σάλτσα ντομάτας με μπόλικο σκόρδο και βασιλικό (ταιριάζουν πολύ με το συγκεκριμένο λαχανικό!)
  • Στρώστε στη βάση μελιτζάνας τα υλικά της πίτσας που προτιμάτε και ψήστε σε μέτριο φούρνο μέχρι να λιώσουν τα τυριά.......
Eggplant pizzas
Yummy! Yummy!Yummy!
Ξέρω, αγαπήσατε ξαφνικά πιο πολύ το μοβ λαχανικό!!!



Comments

  1. Όμορφες συνταγές
    Φιλάκια ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν. Φιλιά κοριτσάκι :)

      Delete
  2. Δεν ειμαι και πολυ fan τηs μελιτζανοσαλαταs αν και μου αρεσουν πολυ οι μελιτζανεs. Οποτε θα προτιμησω την πιτσα. Γιαμι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ωραία πες μου εντυπώσεις κυρίως από τα παιδιά!

      Delete
  3. Θεανώ μου μου έδωσες ιδέα. Οι μελιτζανιές μου εχουν αρκετες μελιτζάνες που δεν ήξερα τι να τις κανω. Αφου μπορεί να συντηρηθει στο ψυγείο η μελιτζανοσαλάτα, νομίζω θα τις φτιάξω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ράνια μου φρόντισε τα βάζα σου να είναι πολύ καθαρά και βάλε το λάδι από πάνω ώστε να την σκεπάσει τελείως. Δεν είναι σαν τις έτοιμες κονσέρβες αλλά όντως διατηρείται αρκετά.
      Καλή επιτυχία!

      Delete
  4. Hi there it’s me, this website is actually nice and the users are really sharing nice thoughts.

    ReplyDelete
  5. An interesting discussion is definitely worth comment. Write more, All the best!!

    ReplyDelete
  6. Valuable info. Thanks I discovered this awesome website here.

    ReplyDelete
  7. Lot of informative blog are provided here, Happy to read this good post. Thanks a lot

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ...

Παγωτό με γιαούρτι και μέλι

Δεν ξέρω αν το κάνετε και εσείς, αλλά εγώ από τότε που έμεινα έγκυος και στη συνέχεια έγινα μαμά, προσπαθώ να χρησιμοποιώ απλά και αγνά υλικά για τα γεύματά μας. Αποφεύγω τα χρώματα ζαχαροπλαστικής, την κατεργασμένη ζάχαρη τα "βαριά" υλικά σε γλυκά και φαγητά. Έτσι δε θεωρώ πλέον αυτονόητο να φάει ένα παιδάκι σε καθημερινή βάση, παγωτά, καραμέλες, πατατάκια, μπισκοτάκια και κρουασάν από το περίπτερο. Ίσως είναι και το γεγονός ότι η μικρή μου τρώει τα πάντα (λαχανικά, όσπρια, σπιτικά γλυκά, βρώμη, σταφίδες, αλλά και ιδιαίτερα τρόφιμα) με πολλή χαρά είναι που με κάνει να πειραματίζομαι και να δοκιμάζω υγιεινές συνταγές για όλους χωρίς κανένα πρόβλημα. Πρωταγωνιστής του καλοκαιριού το παγωτό και δε θα μπορούσα παρά να κάνω και εδώ τις δοκιμές μου. Θα μοιραστώ λοιπόν μαζί σας μια συνταγή που βρήκα στο ίντερνετ για παγωτό με γιαούρτι και μέλι που θα φτιάξω προσεχώς. Τα κόκκινα φρούτα το κάνουν ιδιαίτερο και του δίνουν υπέροχο χρώμα . Αν και εσείς θέλετε, φτιάξτε το ...

Μοντέρνα βασιλόπιτα!

Christmas cake Η δικιά μας βασιλόπιτα για το 2013 ήταν απλή φτιαγμένη σαν ένα πολύ αφράτο και αρωματικό κέικ. Καταλαβαίνω όμως ότι για τις γιορτές που απόμειναν, αλλά και για όλες τις άλλες συγκεντρώσεις για την κοπή της πίτας ή τα πάρτυ που θα πάτε, θέλετε κάτι πιο μοντέρνο, πιο πρωτότυπο και εντυπωσιακό. Το έχω!!! Για την βασιλόπιτα που θα κόψετε στο παιδικό πάρτυ, για αυτήν που θα κόψουν τα παιδιά στο σχολείο ή στο φροντιστήριο δείτε την ιδέα και μεταμορφώστε τα κομμάτια της βασιλόπιτας σε cup cakes. H συνταγή που θα φτιάξετε είναι η κλασική για αφράτα cupcakes βανίλιας ή αυτή της δικής μας βασιλόπιτας. Ψήστε σε φορμάκια για cupcakes Β άλτε σε ένα από αυτά το φλουρί και  Ε νώστε τα σχηματίζοντας κάτι ..... πολύ χριστουγεννιάτικο. Με σαντυγί και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής δημιουργήστε ένα όμορφο καραμελένιο, εορταστικό μπαστούνι..... Christmas cake Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να κόψετε τα κομμάτια αλλά απλά τα μοιράζετε. Αν τα άτομα είναι πολλά ο Ά...