Οι καλοκαιρινές διακοπές σε μικρά ελληνικὰ χωριουδάκια έχουν πολλά καλά.
Ἐνα από αυτά είναι ότι καθημερινά το τραπέζι σου γεμίζει με διαφόρων ειδών καλούδια που απλόχερα σου χαρίζουν γείτονες και φίλοι.....
Έτσι και εμείς απολαύσαμε ουκ ολίγες φορές ντοματούλες, πιπεριές, πεπόνια, καρπούζια και πολλές, μα πάρα πολλές μελιτζάνες.
Και αφού τις δοκιμάσαμε σε όλες τις παραλλαγές από το κλασικό ιμάμ, τον μουσακά, το λατρεμένο ζακυνθινό σκορδοστούμπι στην ελαφριά εκδοχή του, δε θα μπορούσα παρά να φτιάξω και μια μελιτζανισαλάτα που, λόγω ποσότητας, σκέφτηκα να διατηρήσω σε βάζα.
Τί καλύτερες είναι οι έτοιμες;
Σαφώς όχι, οπότε έπιασα δουλειά!
Μελιτζάνες φλάσκες
Σκόρδο
Ελαιόλαδο
Λεμόνι και λίγο ξύδι
Αλάτι-πιπέρι
Μαϊντανό
Και επειδή τα παιδιά ίσως να μην εκτιμήσουν ιδιαίτερα την σκορδάτη σαλάτα μας φτιάξτε τους μια λιχουδιά που σίγουρα θα αγαπήσουν πολύ!
Το μόνο tip είναι να αφήσετε τις φέτες της μελιτζάνας αρκετή ώρα με χοντρό αλάτι για να ξεπικρίσουν.
Yummy! Yummy!Yummy!
Ξέρω, αγαπήσατε ξαφνικά πιο πολύ το μοβ λαχανικό!!!
Ἐνα από αυτά είναι ότι καθημερινά το τραπέζι σου γεμίζει με διαφόρων ειδών καλούδια που απλόχερα σου χαρίζουν γείτονες και φίλοι.....
Eggplants |
Και αφού τις δοκιμάσαμε σε όλες τις παραλλαγές από το κλασικό ιμάμ, τον μουσακά, το λατρεμένο ζακυνθινό σκορδοστούμπι στην ελαφριά εκδοχή του, δε θα μπορούσα παρά να φτιάξω και μια μελιτζανισαλάτα που, λόγω ποσότητας, σκέφτηκα να διατηρήσω σε βάζα.
Τί καλύτερες είναι οι έτοιμες;
Σαφώς όχι, οπότε έπιασα δουλειά!
ΥΛΙΚΑ
(χωρίς ποσότητες γιατί όλα είναι θέμα γούστου αλλά και ποσότητας του βασικού υλικού!)Μελιτζάνες φλάσκες
Σκόρδο
Ελαιόλαδο
Λεμόνι και λίγο ξύδι
Αλάτι-πιπέρι
Μαϊντανό
- Αρχικά έπλυνα καλά τις μελιτζάνες και αφού τις τρύπησα σε διάφορα σημεία με μια οδοντογλυφίδα, τις άπλωσα στη σχάρα του φούρνου όπου και τις έψησα στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 30'-40'.
- Όταν κατάλαβα ότι ήταν έτοιμες (είχαν μαλακώσει πάρα πολύ) τις έβγαλα από το φούρνο για να κρυώσουν.
- Τις ξεφλούδισα προσεχτικά και τις έκοψα σε χοντρά κομμάτια μέσα σε ένα μπωλ.
- Τους έριξα τον χυμό μισού λεμονιού για να μην μαυρίσουν πολύ.
- Πρόσθεσα σκόρδο λιωμένο, αλάτι πιπέρι, ξύδι ελαιόλαδο και τέλος ψιλοκομμένο μαϊντανό.......
- Δοκιμάσα και βελτίωσα τη γεύση προσθέτοντας κάποια από τα υλικά και στη συνέχεια γέμισα τα βάζα.
- Για να συντηρηθεί η μελιτζανοσαλάτα μέσα στα βάζα για αρκετό καιρό - αν τα καταφέρετε και δεν την φάτε μέσα σε λίγες μέρες - την σκεπάζουμε με ένα δάχτυλο ελαιόλαδο και σφραγίζουμε καλά με τα καπάκια......
Και επειδή τα παιδιά ίσως να μην εκτιμήσουν ιδιαίτερα την σκορδάτη σαλάτα μας φτιάξτε τους μια λιχουδιά που σίγουρα θα αγαπήσουν πολύ!
Mini πιτσάκια με φέτες μελιτζάνας
Την συνταγή βρήκα εδώ και μπορείτε να κάνετε την ίδια παραλλαγή με κολοκυθάκια.
Δυστυχώς δεν σκέφτηκα να φωτογραφίσω τουλάχιστον τις έτοιμες δικές μας μελιτζανο-πίτσες :(
Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους, οπότε φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεστε συνταγή........
Eggplant pizzas! |
- Στο μεταξύ ετοιμάστε μια σάλτσα ντομάτας με μπόλικο σκόρδο και βασιλικό (ταιριάζουν πολύ με το συγκεκριμένο λαχανικό!)
- Στρώστε στη βάση μελιτζάνας τα υλικά της πίτσας που προτιμάτε και ψήστε σε μέτριο φούρνο μέχρι να λιώσουν τα τυριά.......
Eggplant pizzas |
Ξέρω, αγαπήσατε ξαφνικά πιο πολύ το μοβ λαχανικό!!!
Όμορφες συνταγές
ReplyDeleteΦιλάκια ...
Χαίρομαι που σου άρεσαν. Φιλιά κοριτσάκι :)
DeleteΔεν ειμαι και πολυ fan τηs μελιτζανοσαλαταs αν και μου αρεσουν πολυ οι μελιτζανεs. Οποτε θα προτιμησω την πιτσα. Γιαμι!
ReplyDeleteΩραία πες μου εντυπώσεις κυρίως από τα παιδιά!
DeleteΘεανώ μου μου έδωσες ιδέα. Οι μελιτζανιές μου εχουν αρκετες μελιτζάνες που δεν ήξερα τι να τις κανω. Αφου μπορεί να συντηρηθει στο ψυγείο η μελιτζανοσαλάτα, νομίζω θα τις φτιάξω!
ReplyDeleteΡάνια μου φρόντισε τα βάζα σου να είναι πολύ καθαρά και βάλε το λάδι από πάνω ώστε να την σκεπάσει τελείως. Δεν είναι σαν τις έτοιμες κονσέρβες αλλά όντως διατηρείται αρκετά.
DeleteΚαλή επιτυχία!
Hi there it’s me, this website is actually nice and the users are really sharing nice thoughts.
ReplyDeleteAn interesting discussion is definitely worth comment. Write more, All the best!!
ReplyDeleteValuable info. Thanks I discovered this awesome website here.
ReplyDeleteLot of informative blog are provided here, Happy to read this good post. Thanks a lot
ReplyDelete