Skip to main content

Μαμά είσαι η πρώτη μου και η πιο αγαπημένη μου δασκάλα!

Στην πρώτη μου δασκάλα!
Ως μαμά περνάς πολλές ώρες με το παιδάκι σου από την πρώτη στιγμή που έρχεται στον κόσμο και είσαι αυτή που του μαθαίνεις τα πάντα από την αρχή.
Του δείχνεις συνεχώς νέα πράγματα, είσαι αυτή που το φέρνεις σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο και του δείχνεις πως να αποκτήσει τις πρώτες του δεξιότητες.
Προσπαθείς, όσο μπορείς, να τα κάνεις όλα σωστά και να το προετοιμάσεις όσο το δυνατόν καλύτερα για την ημέρα εκείνη που θα πάει σχολείο και εκεί θα ανέβει σε μια άλλη μαθησιακή βαθμίδα.
Ξέρεις όμως ότι δεν χρειάζεται να είσαι νηπιαγωγός ή δασκάλα για να κάνεις το μικρό σου να αγαπήσει την όλη διαδικασία της μάθησης, να του αρέσει να εξερευνά αλλά και να μάθει βασικές αρχές από όλα τα μαθήματα που θα κάνει στο σχολείο του.
Μια μαμά είναι η πρώτη και η πιο αγαπημένη δασκάλα κάθε παιδιού, που μέσα από απλές καθημερινές δραστηριότητες, χωρίς ίσως να το καταλαβαίνει, του μαθαίνει μαθηματικά, φυσική και χημεία, βιολογία, καλλιτεχνικά, ψυχολογία μα πάνω από όλα την αγάπη για το διάβασμα.
Πώς γίνεται αυτό;
Μου αρέσει να παίζω "θέατρο"!
Είμαι σαν τη μαμά!
Όλα τα παιδάκια, λίγο πριν ή λίγο μετά τα 2 τους χρόνια, αρχίζουν να μιμούνται τις κινήσεις και τον τρόπο που τους φαίρεται η μαμά τους. Αγκαλιάζουν τις κούκλες τους και κάνουν ότι τις φροντίζουν. Τους μιλάνε, τις ταΐζουν και τις χαϊδεύουν ακριβώς όπως κάνεις εσύ.
Δίνουν φωνή στα ζωάκια τους και σε όλα τα άψυχα αντικείμενα και πλάθουν φανταστικές ιστορίες παίζοντας "θέατρο".
Αυτό ακριβώς δείχνει τη μεγάλη τους φαντασία και την ικανότητά τους να να υποθέτουν ότι κάτι είναι υπαρκτό και ζωντανό, έστω κι αν δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Εσύ από τη δική σου την πλευρά παίρνεις μέρος στο θεατρικό αυτό παιχνίδι γεγονός που είναι πολύ σημαντικό. Αφού από τη μια ενισχύεις αυτή του την ικανότητα και "χτίζεις" τις βάσεις της αφηρημένης σκέψης, και από την άλλη του κεντρίζεις ακόμα πιο πολύ το ενδιαφέρον και το κάνεις να νιώθει σημαντικό.
Περνάς το μήνυμα ότι είναι συναρπαστικό και σπουδαίο κάθετι που μαθαίνει και σου δείχνει, γεγονός που ενισχύει την υγιή ψυχολογική του ανάπτυξη.
Μου αρέσει να ανακαλύπτω τη φύση!
Οι πιο όμορφες δραστηριότητες για ένα παιδί είναι όταν το φέρνεις σε επαφή με τη φύση. Δημιουργείς τις βάσεις ενός μικρού επιστήμονα όταν μαζί παρατηρείτε τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω σας στην τελευταία βόλτα που κάνατε στην εξοχή. Δείξτου τη μυρμιγκοφωλιά που βρήκες και τον τρόπο που τα μικροσκοπικά πλασματάκια κουβαλούν, την πολύ μεγαλύτερη από αυτά,τροφή τους και μίλησέ του για το βάρος. Πές του για το λόγο που το κάνουν αυτό και για τις εποχές που θα αλλάξουν.
Μυρίστε το χώμα, μαζέψτε πετρούλες, ξύλα και λουλουδάκια και δείτε μαζί την υφή και το χρώμα τους. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα επίθετα για να τα περιγράψετε.
Αγοράστε ή φτιάξτε ένα ενυδρείο και αφήστε το να παρακολουθεί τη ζωή των μικρών ψαριών μέσα σε αυτό και να τα φροντίζει.
Φυτέψτε φακές ή άλλα σποράκια σε μικρές γλαστρούλες και παρακολουθήστε μέρα με μέρα τον τρόπο που φυτρώνουν.
Κάντε του δώρο έναν μεγενθυτικό φακό και αφήστε το να εξερευνά με τις ώρες.
Όλα αυτά ενισχύουν την ικανότητα του για παρατήρηση χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις του στο μέγιστο.
Μου αρέσει να διαβάζω!
teachpreschool.org
Θυμάσαι τους τρόπους που είπαμε για να αγαπήσουν τα παιδιά μας από πολύ μικρά το διάβασμα;
Εκμεταλλεύσου κάθε στιγμή και διάβασε στο παιδάκι σου τα ΠΑΝΤΑ δυνατά και καθαρά. Καθίστε στο δωμάτιό του, αγκαλίτσα την πιο ήσυχη στιγμή της ημέρας και διαβάστε βιβλία με εικόνες που του κινούν το ενδιαφέρον. Πλάστε τις δικές σας ιστορίες με τους δικούς σας αγαπημένους πρωταγωνιστές.
Φτιάξτε ένα δικό σας βιβλίο και δείξε και μοιράσου μαζί του τον ενθουσιασμό για κάθετι νέο που διαβάζεις. Θα δεις ότι το παιδάκι σου αβίαστα θα μιμηθεί και αυτή σου τη συμπεριφορά.
Δες εδώ περισσότερα
Μου αρέσει η γεωμετρία!
via mini eco
Το παιδάκι αγαπά να εξερευνά και να αγγίζει διαφορετικά σχήματα και υλικά.
Η γεωμετρία και τα μαθηματικά γενικότερα είναι αυτό ακριβώς! Σχήματα, μεγέθη, αριθμοί και αναλογίες.
Δώσε στο μικρό σου μπωλ και πλαστικά κυπελάκια σε διαφορετικά μεγέθη να τα βάλει το ένα μέσα στο άλλο.
Δείξτου τα σχήματα και ζήτησε του να βάλει το καπάκι που είναι ένας μπλε κύκλος στο μπωλ που έχει το ίδιο σχήμα.
Μετρήστε μαζί τα πηρούνια και τα κουτάλια για το μεσημεριανό σας τραπέζι. Τί σχήμα έχουν οι χαρτοπετσέτες; Αναγνωρίστε τα σχήματα και τα μεγέθη γύρω σας. Πόσα κομμάτια πίτσα θα φάει ο καθένας; Ποτέ δεν είναι νωρίς για κλάσματα!
Οι αισθήσεις του θα το βοηθήσουν να αντιληφθεί αυτές τις βασικές μαθηματικές έννοιες.
Μου αρέσει να παίζω μουσική και να ζωγραφίζω!
Καλλιτεχνικές ανησυχίες
Είμαι σίγουρη ότι το μικρό σου τρελαίνεται να κάνει θόρυβο. Να χτυπάει κουτάλες και κατσαρολικά στους δικούς του ρυθμούς και να τραγουδάει τις δικές του "μελωδίες". Κι όμως για αυτό είναι πραγματικοί ρυθμοί και πραγματικά μελωδικά κομμάτια που το βάζουν στα πρώτα βήματα της μουσικής.
Μην ξεχνάς ότι η μουσική είναι ένας κώδικας μαθηματικός με παύσεις, συχνότητες και επαναλήψεις σε ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Που ξέρεις μπορεί ο μικρός σου αυτοδίδακτος μουσικός να είναι μεγάλο μαθηματικό μυαλό!
Δείξε λοιπόν ότι καταλαβαίνεις τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες τραγουδώντας μαζί του καθημερινά και χορέψτε τρελά στους δικούς του ρυθμούς.
Όταν πάλι αρχίζει να φτιάχνει τις πρώτες του ζωγραφιές δείξτου πως να κρατήσει καλά τις μπογιές. Δεν υπάρχει πιο ευχάριστη δραστηριότητα για την ενδυνάμωση αυτών των μικρών δαχτύλων και των μυών που θα το βοηθήσουν αργότερα στο σχολείο, κρατώντας το μολύβι του σταθερά, να γράψει τις πρώτες του λέξεις.
Μου αρέσουν τα καραβάκια από φελλό στην μπανιέρα μου!
Εύκολες βαρκούλες από φελλό
Το καθημερινό μπανάκι είναι αφορμὴ για άλλου είδους παρατήρηση. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά πλαστικά, λαστιχένια ή παιχνίδια από φελλό και παίξτε με το νερό. Ζήτησε από το μικρό σου να προβλέψει τι θα γίνει αν γεμίσετε με πολλά παιχνίδια ένα πλαστικό μπωλ που προηγουμένως επέπλεε.
Με αυτόν τον τρόπο του μαθαίνεις την σχέση αιτίας αποτελέσματος και το βοηθάς να βρίσκει ενδιαφέρον στους πειραματισμούς και να ανακαλύπτει μόνο του.
Δεν είναι υπέροχο να νιώθεις ότι ανοίγεις τον κόσμο της μάθησης σε ένα πλασματάκι που λατρεύει να έχεις εσένα στο ρόλο της πρώτης του δασκάλας;
Είναι απλό να το κάνεις και όμως τόσο πολύτιμο!


 

Comments

  1. Αυτή η ανάρτηση είναι πραγματικά υπέροχη!! Μπορεί να μην είμαι ακόμα μαμά, αλλά ενημερώνομαι για το μέλλον!!! χα-χα-χα Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Έλενα!Καλό Σ/Κ να περάσεις.

      Delete
  2. Τι γλυκιά ανάρτηση...πράγματι είμαι η πρώτη τους δασκάλα...τι τιμητικός ρόλος!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο πιο τιμητικός που θα μπορούσαμε να έχουμε όλες μας!
      Καλημέρα Κατερίνα καλό Σ/Κ!

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φτιάχνουμε έναν χιονάνθρωπο.......

Snowman μα δεν είναι από χιόνι!!! Γιατί, ευτυχώς, ο χειμώνας ακόμα δεν ήρθε, το κρύο είναι ανεκτό και το χιόνι μάλλον πολύ μακρυά. Έλα όμως που έχουμε όρεξη για κατασκευές και τα χιονανθρωπάκια είναι πάντα αγαπημένες φιγούρες. Κι αν προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό, δεν ξέρω πως τα καταφέρνω, αλλά κάθε, μα κάθε χρόνο, όταν αγοράζω καινούρια στολίδια και διακοσμητικά για το χειμώνα, ο χιονάνθρωπος είναι η πρώτη μου επιλογή. Πώς λοιπόν να μην φτιαξω με την μικρή μου πολλά, μα πάρα πολλά χιονανθρωπάκια λίγο πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τα Χριστούγεννα και λίγο προτού αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πως θα στολίσουμε το σπίτι μας για τις γιορτές; Ξεκινήστε και εσείς από μια απλή κατασκευή που θα σας φτιάξει τη διάθεση! Ένας χαμογελαστός χιονάνθρωπος από λευκά πιατάκια μιας χρήσεως.... Paper plates snowman Ανοίξτε τρύπες με τον διακορευτή Περάστε νήμα γύρω γύρω και ενώστε τα δυο πιατάκια Στολίστε με κουμπιά και  προσθέστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μπορείτε να τον κ

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ

Οι πιο εύκολες κατασκευές για παιδιά!

Τελικά το διαδίκτυο έχει τα πολύ καλά του με τόσες ιδέες που μας δίνει. Πηγαίνει τη φαντασία μας ακόμα πιο πέρα και μας ξεσηκώνει να κάνουμε χιλιάδες πράγματα. Δε συμφωνώ καθόλου με όσους πιστεύουν ότι απλά κάθεσαι και χαζεύεις σε μια οθόνη και δεν κάνεις πράγματα δημιουργικά. Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά και τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις μαζί τους. Ίσα ίσα που ψάχνεις, βρίσκεις τρόπους και μπαίνεις στην πρίζα για να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Και όσο για τις κατασκευές οι ιδέες είναι ατέλειωτες. Ένα κλικ να κάνεις και βρίσκεις χιλιάδες. Ίσως πολλέ από αυτές θεωρείς ότι είναι αρκετά πολύπλοκες και χρονοβόρες για να τα φτιάξεις μαζί με τα παιδιά. Σήμερα όμως δεν έχεις δικαιολογία! Θα σου δείξω 6 από τις πιο εύκολες κατασκευές που υπάρχουν. Ξεκινάμε με διακόσμηση δωματίου: Μια πρωτότυπη ιδέα για να γράψεις το όνομα του μικρού σου στην είσοδο του δωματίου. Τα υλικά απλά: Mobile με το όνομά του Διακοσμητικά χαρτόνια που θα κόψετε μαζί στο σχήμα των γρα