Skip to main content

Τι θα μου φανερώσεις; - Αρωματική Φανουρόπιτα σαν κέικ.

 
Όταν μέχρι και η μαμά σου σού ζητάει τη συνταγή φανουρόπιτας που κάνεις και όταν τα παιδιά σου ζητούν να ξαναφτιάξεις αυτό το ΤΕΛΕΙΟ κέικ με σταφίδες, τότε ξέρεις με σιγουριά ότι η συνταγή είναι πετυχημένη.
Την μοιράζομαι λοιπόν μαζί σας σήμερα για να την φτιάξετε και εσείς όχι μόνο για να σας φανερώσει κάτι ο Άγιος και να τον τιμήσετε, αλλά και για να την έχετε στα υπόψιν ως κολατσιό πρωινό ή απογευματινό.
Είναι πολύ αρωματική και διατηρείται για μέρες.

Εμπρός στην κουζίνα για να την δοκιμάσετε!

ΥΛΙΚΑ
  • 1 πακέτο(500 γραμ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πακέτο μαργαρίνη μαλακή     (ή  εναλλακτικά 3/4 ποτήρι νερού σπορέλαιο)
  • 1 1/2 φλυτζ. ζάχαρη
  • 1/2 φλυτζ. λεμονάδα με ανθρακικό (ή σόδα αναψυκτικό)
  • 1/4 φλυτζ. κονιάκ για να μουλιάσουμε τις σταφίδες
  • 1 φλυτζ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι.
  • 1 κγ σόδα
  • 1 φλυτζ. κορινθιακές σταφίδες
  • 1 φλυτζ. καρύδια χοντροκομμένα (ή αμύγδαλα)
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • Μείγμα από 1κγ κανέλα και 1/2 κγ γαρίφαλο
  • 2 πρέζες αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο κονιάκ.
  • Χτυπάμε στο μίξερ την μαλακή μαργαρίνη με τη ζάχαρη για 3′ να αφρατέψουν.
  • Ανακατεύουμε τη σόδα στο χυμό και τα ρίχνουμε μαζί με τη λεμονάδα στην κρέμα - μείγμα της ζάχαρης και του βουτύρου.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
  • Τέλος, αφού στραγγίξουμε καλά τις σταφίδες, τις ανακατεύουμε με το αλεύρι και το καρύδι (ή το αμύγδαλο) και τα προσθέτουμε απαλά στο μείγμα.
  • Σε λαδωμένο ταψί (χρησιμοποιώ ταψί 30 εκ.) στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. 
  • Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς, για 1 ώρα και 5 λεπτά περίπου. 
  • Αφού κρυώσει καλά τότε ξεφορμάρουμε.
  • Πασπαλίζουμε με άχνη και λίγη ακόμα κανέλα για το σερβίρισμα.
Καλή επιτυχία! 

Tips!  
  • Γεμίστε με το μείγμα θήκες για muffins (ιδέα της Ανδριάνας τα φανουροπιτάκια και θα την δείτε εδώ!) Ψήστε για περίπου 30'  στην ίδια θερμοκρασία. Έτσι έχετε έτοιμο το κέρασμα - κολατσιό σαν ατομικά κεκάκια.
  • Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε λεμονάδα αντικαταστήστε την ίδια ποσότητα με χυμό πορτοκάλι ή νερό.

Comments

  1. Την Παρασκευή θα φτιάξω τη δική μου Φανουρόπιτα,πολύ μου αρέσει όλη η διαδικασία. Ευχομαι να σας φανερώσει ο Άγιος ότι επιθυμείτε!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή επιτυχία Δέσποινα!Πραγματικά η Φανουρόπιτα είναι από τις πιο εύκολες και αρωματικές συνταγές και εμάς μας αρέσει πολύ :)

      Delete
  2. Λατρεμένο μου κέικ φίλη μου θα το δοκιμάσω και με τη δική σου εκδοχή

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αχτίδα μου και εμάς είναι από τα αγαπημένα μας.
      Αυτό και το δικό σου με τρούφα και μαυροδάφνη!Κορυφαία.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ...

Παγωτό με γιαούρτι και μέλι

Δεν ξέρω αν το κάνετε και εσείς, αλλά εγώ από τότε που έμεινα έγκυος και στη συνέχεια έγινα μαμά, προσπαθώ να χρησιμοποιώ απλά και αγνά υλικά για τα γεύματά μας. Αποφεύγω τα χρώματα ζαχαροπλαστικής, την κατεργασμένη ζάχαρη τα "βαριά" υλικά σε γλυκά και φαγητά. Έτσι δε θεωρώ πλέον αυτονόητο να φάει ένα παιδάκι σε καθημερινή βάση, παγωτά, καραμέλες, πατατάκια, μπισκοτάκια και κρουασάν από το περίπτερο. Ίσως είναι και το γεγονός ότι η μικρή μου τρώει τα πάντα (λαχανικά, όσπρια, σπιτικά γλυκά, βρώμη, σταφίδες, αλλά και ιδιαίτερα τρόφιμα) με πολλή χαρά είναι που με κάνει να πειραματίζομαι και να δοκιμάζω υγιεινές συνταγές για όλους χωρίς κανένα πρόβλημα. Πρωταγωνιστής του καλοκαιριού το παγωτό και δε θα μπορούσα παρά να κάνω και εδώ τις δοκιμές μου. Θα μοιραστώ λοιπόν μαζί σας μια συνταγή που βρήκα στο ίντερνετ για παγωτό με γιαούρτι και μέλι που θα φτιάξω προσεχώς. Τα κόκκινα φρούτα το κάνουν ιδιαίτερο και του δίνουν υπέροχο χρώμα . Αν και εσείς θέλετε, φτιάξτε το ...

Μοντέρνα βασιλόπιτα!

Christmas cake Η δικιά μας βασιλόπιτα για το 2013 ήταν απλή φτιαγμένη σαν ένα πολύ αφράτο και αρωματικό κέικ. Καταλαβαίνω όμως ότι για τις γιορτές που απόμειναν, αλλά και για όλες τις άλλες συγκεντρώσεις για την κοπή της πίτας ή τα πάρτυ που θα πάτε, θέλετε κάτι πιο μοντέρνο, πιο πρωτότυπο και εντυπωσιακό. Το έχω!!! Για την βασιλόπιτα που θα κόψετε στο παιδικό πάρτυ, για αυτήν που θα κόψουν τα παιδιά στο σχολείο ή στο φροντιστήριο δείτε την ιδέα και μεταμορφώστε τα κομμάτια της βασιλόπιτας σε cup cakes. H συνταγή που θα φτιάξετε είναι η κλασική για αφράτα cupcakes βανίλιας ή αυτή της δικής μας βασιλόπιτας. Ψήστε σε φορμάκια για cupcakes Β άλτε σε ένα από αυτά το φλουρί και  Ε νώστε τα σχηματίζοντας κάτι ..... πολύ χριστουγεννιάτικο. Με σαντυγί και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής δημιουργήστε ένα όμορφο καραμελένιο, εορταστικό μπαστούνι..... Christmas cake Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να κόψετε τα κομμάτια αλλά απλά τα μοιράζετε. Αν τα άτομα είναι πολλά ο Ά...