Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο βρεθήκαμε για άλλη μια φορά κοντά στη γιαγιά και τον παππού, αφού ήταν η επιθυμία τους να δουν και να χαρούν το εγγονάκι τους.
Και πως να χαλάσεις χατήρι και στην μικρή μας που έχει τρελή αγάπη και για τους δύο;
Και φυσικά όπως κάθε παιδί στο σπίτι της γιαγιάς τα βρίσκει ΟΛΑ ΥΠΕΡΟΧΑ!
Τον κήπο που μόλις άρχισε να βγάζει τα πρώτα ζουμπούλια....
Τα γατιά που λιάζονταν νωχελικά....
Το χυμό πορτοκάλι που έστυψε η γιαγιά.....
Τις τηγανιτές πατάτες και το χωριάτικο λουκάνικο που ετοίμασε η γιαγιά....
Τα κουλουράκια με σουσάμι που πάντα φτιάχνει η γιαγιά και μας δίνει ακόμα ένα παραπάνω μαζί με το γάλα....
Τις κούκλες που ήταν της μαμάς, αλλά τώρα είναι για την εγγονή.....
Οι βόλτες με το ποδήλατο στο χωριό της γιαγιάς και.....
η λίστα είναι όπως καταλαβαίνετε ατελείωτη....
Η γιαγιά όμως, δεν φρόντισε μόνο να καλύψει τις ορέξεις της αγαπημένης εγγονής αλλά ως μαμά φρόντισε για τα παιδάκια της.
Και τί θυμήθηκε αυτή τη φορά;
Θυμήθηκε τὸτε που πήγαινα και εγώ ως παιδάκι στο χωριό της γιαγιάς, της μαμάς της δηλαδή, και η γιαγιά ετοίμαζε τραγανά, ξεροψημένα τηγανόψωμα τα οποία και μας σέρβιρε με μέλι και κανέλα ή φέτα και κασέρι.
Πήγαινε τότε η γιαγιά μου πρωί πρωί στον ξυλόφουρνο του χωριού και έπαιρνε από τον φούρναρη ζυμάρι και μας τηγάνιζε τόσα τηγανόψωμα όσα ήταν η όρεξή μας!
Αυτή τη φορά το τηγανόψωμο ήταν φτιαχμένο από τη μαμά μου με βιολογικό αλεύρι και φέτα πολύ πολύ νόστιμη....
Μην νομίζετε, πήρα και τη συνταγή που είναι πραγματικά πολύ εύκολη και θα σας θυμίσει και εσάς τα λαχταριστά τηγανόψωμα της δικής σας γιαγιάς ή εκείνης της ταβερνούλας που δεν μπορείτε να ξεχάσετε πόσο ωραία φάγατε κάποτε....
Τα υλικά που μπορείτε να βάλετε μέσα στα τηγανόψωμα εκτός από φέτα είναι, κασέρι, γραβιέρα, ελιές ρίγανη και θυμάρι αλλά και ό,τι άλλο σκέφτεστε ότι μπορεί να σας αρέσει.
Αν πάλι τα προτιμάτε γλυκά θα τα τηγανίσετε σκέτα χωρίς γέμιση και θα τους ρίξετε μέλι και κανέλα την ώρα που θα τα σερβίρετε.
Ελπίζω να δοκιμάσετε τη συνταγή της γιαγιάς και να σας αρέσουν.
Καλή επιτυχία!
Και πως να χαλάσεις χατήρι και στην μικρή μας που έχει τρελή αγάπη και για τους δύο;
Και φυσικά όπως κάθε παιδί στο σπίτι της γιαγιάς τα βρίσκει ΟΛΑ ΥΠΕΡΟΧΑ!
Τον κήπο που μόλις άρχισε να βγάζει τα πρώτα ζουμπούλια....
Τα γατιά που λιάζονταν νωχελικά....
Το χυμό πορτοκάλι που έστυψε η γιαγιά.....
Τις τηγανιτές πατάτες και το χωριάτικο λουκάνικο που ετοίμασε η γιαγιά....
Τα κουλουράκια με σουσάμι που πάντα φτιάχνει η γιαγιά και μας δίνει ακόμα ένα παραπάνω μαζί με το γάλα....
Τις κούκλες που ήταν της μαμάς, αλλά τώρα είναι για την εγγονή.....
Οι βόλτες με το ποδήλατο στο χωριό της γιαγιάς και.....
η λίστα είναι όπως καταλαβαίνετε ατελείωτη....
Η γιαγιά όμως, δεν φρόντισε μόνο να καλύψει τις ορέξεις της αγαπημένης εγγονής αλλά ως μαμά φρόντισε για τα παιδάκια της.
Και τί θυμήθηκε αυτή τη φορά;
Θυμήθηκε τὸτε που πήγαινα και εγώ ως παιδάκι στο χωριό της γιαγιάς, της μαμάς της δηλαδή, και η γιαγιά ετοίμαζε τραγανά, ξεροψημένα τηγανόψωμα τα οποία και μας σέρβιρε με μέλι και κανέλα ή φέτα και κασέρι.
Πήγαινε τότε η γιαγιά μου πρωί πρωί στον ξυλόφουρνο του χωριού και έπαιρνε από τον φούρναρη ζυμάρι και μας τηγάνιζε τόσα τηγανόψωμα όσα ήταν η όρεξή μας!
Αυτή τη φορά το τηγανόψωμο ήταν φτιαχμένο από τη μαμά μου με βιολογικό αλεύρι και φέτα πολύ πολύ νόστιμη....
Μην νομίζετε, πήρα και τη συνταγή που είναι πραγματικά πολύ εύκολη και θα σας θυμίσει και εσάς τα λαχταριστά τηγανόψωμα της δικής σας γιαγιάς ή εκείνης της ταβερνούλας που δεν μπορείτε να ξεχάσετε πόσο ωραία φάγατε κάποτε....
ΥΛΙΚΑ (λίγα και απλά)
500γρ αλεύρι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1κγ ζάχαρη
1κγ αλάτι
4κσ ελαιόλαδο
χλιαρό νερό
- Σε ένα λεκανάκι βάζουμε το αλεύρι και αφού ανοίξουμε ένα μικρό λάκκο στο κέντρο ρίχνουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
- Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό ανακατεύοντας και δημιουργώντας χυλό καθώς μαζεύουμε το αλεύρι.
- Ρίχνουμε και το αλάτι και τόσο νερό όσο να αρχίσει η ζύμη μας να γίνεται απαλή και μαλακή και να κολλάει ελάχιστα στα χέρια.
- Στο τέλος προσθέτουμε και το λάδι και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα.
- Κάνουμε τη ζύμη σαν μπάλα αλευρώνουμε ελαφρά και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
- Αφήνουμε το μπολ σκεπασμένο καλά με κουβέρτες για περίπου 1ώρα μέχρι το ζυμάρι μας να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
- Κόβουμε κομμάτια σαν μικρό πορτοκάλι και ή τα απλώνουμε σε λαδωμένο πάγκο για να ανοίξουν ή ανοίγουμε με τα χέρια σε πλατιές πιτούλες.
- Προσθέτουμε τρίμματα από τα αγαπημένα μας υλικά, διπλώνουμε τις πιτούλες και πατάμε για να ανοίξουν ξανά.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και μόλις κάψει τηγανίζουμε τα ψωμάκια μας.
- Προσέχουμε η φωτιά μας να μην είναι υπερβολικά δυνατή για να μην τα κάψει εξωτερικά.
- Γυρίζουμε τα τηγανόψωμα όσες φορές χρειαστεί για να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα....
Τα υλικά που μπορείτε να βάλετε μέσα στα τηγανόψωμα εκτός από φέτα είναι, κασέρι, γραβιέρα, ελιές ρίγανη και θυμάρι αλλά και ό,τι άλλο σκέφτεστε ότι μπορεί να σας αρέσει.
Αν πάλι τα προτιμάτε γλυκά θα τα τηγανίσετε σκέτα χωρίς γέμιση και θα τους ρίξετε μέλι και κανέλα την ώρα που θα τα σερβίρετε.
Ελπίζω να δοκιμάσετε τη συνταγή της γιαγιάς και να σας αρέσουν.
Καλή επιτυχία!
Και γω τα θυμάμαι αυτά πό τη γιαγιά μου....Ευχαριστώ που μου τα ξαναθύμησες!
ReplyDeleteΦτιάξτε τα για να τα γευτείτε κιόλας!
DeleteΦιλιά πολλά.
Τρέλα..τρέλα..πεθαίνω για τέτοια μικροπράγματα, τα προτιμώ από φαγητό!
ReplyDeleteΑχτιδούλα μου και εγώ στο τσιμπολόγημα είμαι πρώτη!
DeleteΔιαβάζω και ξαναδιαβάζω την συνταγή προσπαθώντας να πείσω τον εαυτό μου ότι είναι ότι πρέπει για την δίαιτα που έχω ξεκινήσει!
ReplyDeleteΜου έτρεξαν τα σάλια!
Δεν ξέρω αν είναι ότι πρέπει για δίαιτα αλλά είναι ότι πρέπει για το Σ/Κ!
DeleteΚαι από Δευτέρα ξαναρχίζεις .....δίαιτα χι χι χι
Αναμνήσεις, μυρωδιές..να πηγαίνετε πιο συχνά στον παππού και στη γιαγιά :)
ReplyDeleteΠηγαίνουμε γλυκιά μου όσο πιο συχνά μπορούμε. Τα πάντα άλλωστε δεν είναι γεμάτα από στιγμές με πρόσωπα, από γεύσεις, μυρωδιές.....αναμνήσεις που θα πρέπει πρώτα να ζήσουμε!
DeleteΦιλάκια πολλά σε εσένα και τα αντράκια σου <3