Τώρα με την οικονομική κρίση -το λέω για να γελάμε γιατί καραμέλα το έχουμε κάνει - γίνονται ακόμα πιο πολύ της μόδας τα παραδοσιακά, αγνὰ προϊόντα.
Αναζητούμε όλοι γεύσεις απλές, υγιεινές κάτι που να μας θυμίζει το φαγητό της γιαγιάς. Από εκεί που ψάχναμε τα gourmet και συνήθως πανάκριβα, τώρα επιλέγουμε για τη διατροφή μας προϊόντα απλά και πειραματιζόμαστε στην κουζίνα με αγνά υλικά χωρίς πολλά βούτυρα, πρόσθετα χρώματα, αλάτι και υπερβολική ζάχαρη.
Ως μοντέρνοι άνθρωποι θέλουμε βέβαια να κερδίσουμε χρόνο και δε θέλουμε πολύπλοκες διαδικασίες στην κουζίνα μας.
Να λοιπόν και εγώ που σήμερα μας έφτιαξα μια πανεύκολη χορτόπιτα φύλλο. Πίτα παραδοσιακή, με αρβανίτικη καταγωγή από όσο ξέρω, γεμάτη μυρωδικά και χωρίς καθόλου αυγά ή τυρί είναι ένα πολύ ελαφρύ και νόστιμο σνακ για όλους.
Για να την φτιάξω χρησιμοποίησα:
1/2 κιλό σπανάκι
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 μυρώνια
1/2 ματσάκι παπαρούνα
2 κορυφές από λάπαθα
1 μεγάλο κρεμμύδι
αλάτι
πιπέρι
1/2 κιλό αλεύρι
4 φλυτζάνια νερό
2 κγ baking powder
1φλυτζάνι ελαιόλαδο
Πρώτα ψιλόκοψα όλα τα χορταρικά και τα πάτησα πολύ καλά με το χέρι μου και λίγο χοντρό αλάτι για να μαραθούν.
Στη συνέχεια έφτιαξα έναν χυλό με το αλεύρι, το baking powder το νερό και το μισό φλυτζάνι από το λάδι.
Πρόσθεσα αλάτι και πιπέρι και έριξα τα λαχανικά μέσα στον χυλό.
Σε ένα ταψί έριξα ένα φλυτζανάκι του καφέ λάδι και πασπάλισα με αλεύρι.
Άπλωσα μέσα το χυλό των χορταρικών και έριξα το υπόλοιπο ελαιόλαδο από πάνω.
Το πάχος της πίτας πρέπει να είναι σχετικά λεπτό (περίπου ένα δάχτυλο).
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο για περίπου 1.20'. Η πίτα αυτή πρέπει να είναι λεπτή και να ψήνεται αργά για αρκετή ώρα για να μην μείνει άψητος ο χυλός.
Όταν είναι έτοιμη την κόβετε σε κομμάτια και πιστέψτε με θα ενθουσιαστείτε από τα αρώματα των μυρωδικών.
Αυτή είναι λοιπόν η εκδοχή της γιαγιάς μου για το healthy food!
Αναζητούμε όλοι γεύσεις απλές, υγιεινές κάτι που να μας θυμίζει το φαγητό της γιαγιάς. Από εκεί που ψάχναμε τα gourmet και συνήθως πανάκριβα, τώρα επιλέγουμε για τη διατροφή μας προϊόντα απλά και πειραματιζόμαστε στην κουζίνα με αγνά υλικά χωρίς πολλά βούτυρα, πρόσθετα χρώματα, αλάτι και υπερβολική ζάχαρη.
Ως μοντέρνοι άνθρωποι θέλουμε βέβαια να κερδίσουμε χρόνο και δε θέλουμε πολύπλοκες διαδικασίες στην κουζίνα μας.
Να λοιπόν και εγώ που σήμερα μας έφτιαξα μια πανεύκολη χορτόπιτα φύλλο. Πίτα παραδοσιακή, με αρβανίτικη καταγωγή από όσο ξέρω, γεμάτη μυρωδικά και χωρίς καθόλου αυγά ή τυρί είναι ένα πολύ ελαφρύ και νόστιμο σνακ για όλους.
Για να την φτιάξω χρησιμοποίησα:
1/2 κιλό σπανάκι
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 μυρώνια
1/2 ματσάκι παπαρούνα
2 κορυφές από λάπαθα
1 μεγάλο κρεμμύδι
αλάτι
πιπέρι
1/2 κιλό αλεύρι
4 φλυτζάνια νερό
2 κγ baking powder
1φλυτζάνι ελαιόλαδο
Πρώτα ψιλόκοψα όλα τα χορταρικά και τα πάτησα πολύ καλά με το χέρι μου και λίγο χοντρό αλάτι για να μαραθούν.
Στη συνέχεια έφτιαξα έναν χυλό με το αλεύρι, το baking powder το νερό και το μισό φλυτζάνι από το λάδι.
Πρόσθεσα αλάτι και πιπέρι και έριξα τα λαχανικά μέσα στον χυλό.
Σε ένα ταψί έριξα ένα φλυτζανάκι του καφέ λάδι και πασπάλισα με αλεύρι.
Άπλωσα μέσα το χυλό των χορταρικών και έριξα το υπόλοιπο ελαιόλαδο από πάνω.
Το πάχος της πίτας πρέπει να είναι σχετικά λεπτό (περίπου ένα δάχτυλο).
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο για περίπου 1.20'. Η πίτα αυτή πρέπει να είναι λεπτή και να ψήνεται αργά για αρκετή ώρα για να μην μείνει άψητος ο χυλός.
Όταν είναι έτοιμη την κόβετε σε κομμάτια και πιστέψτε με θα ενθουσιαστείτε από τα αρώματα των μυρωδικών.
Αυτή είναι λοιπόν η εκδοχή της γιαγιάς μου για το healthy food!
Καλως σε βρήκα Θεανώ, την λατρεύω αυτη την πίτα!
ReplyDeleteΚαλώς ήρθες Eri μου!
DeleteΚερνάω χορτόπιτα!:D :D :D
μμμ Τη λατρεύω αυτή την πίτα.Τέλεια συνταγή! Η γιαγιά μου την έλεγε μπλατσάρα...Τι μου θύμισες βρε Θεανώ!
ReplyDeleteΕμείς τη λέμε μουσούντα και θεωρείται αρβανίτικη πίτα.
DeleteΝα μου πεις δεν έχει σημασία πως την λέμε, αλλά ότι είναι πεντανόστιμη!