Μια καλή μου φίλη μου ζήτησε τη συνταγή για τη ζύμη της πίτσας που φτιάχνω με πολύσπορο αλεύρι. Είπα και εγώ να την αναρτήσω εδώ, γιατί δεν μπορεί Σαββατοκύριακο είναι, μανούλες είμαστε και σίγουρα είναι διασκεδαστικό να φτιάχνεις πίτσα στο σπίτι παρέα με τα ζουζούνια σου.
Δεν ξέρω ποιό είναι το πρόγραμμά σου για σήμερα το βράδυ αλλά αν ο καιρός σε εμπνέει για παρεούλα, κρασάκι ή μπυρίτσα και νόστιμη σπιτική πίτσα, ναι είσαι στο σωστό blog τη σωστή στιγμή!
Ζύμη Λεπτή ή Αφράτη;
Εγώ φτιάχνω 2 μεγάλα ταψιά φούρνου με πολύ λεπτή ζύμη.
Εάν σας αρέσει η αφράτη ζύμη αυξάνεις τις ποσότητες ή χρησιμοποιείς πιο μικρά ταψιά.
Υλικά
Για τη ζύμη
500γρ αλεύρι (εγώ βάζω μείγμα από αλεύρι για όλες τις χρήσεις και πολύσπορο)
2 φακελάκια ξερή μαγιά
1κγ ζάχαρη
2κγ αλάτι
1/2 φλυτζάνι γάλα
6κσ λάδι
χλιαρό νερό
Σε ένα λεκανάκι βάλε το αλεύρι μαζί με τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Ρίξε σιγά σιγά χλιαρό το γάλα και άρχισε να ανακατεύεις.
Στη συνέχεια άρχισε να προσθέτεις λίγο νερό μέχρι να γίνει ζυμαράκι.
Τέλος βάλε το αλάτι και το λάδι και ζύμωσε έως ότου έχεις μία εύπλαστη και μαλακή ζύμη που δεν κολλάει.
Αλεύρωσε ελαφρά, σκέπασε το μπωλ και άφησε το σε ζεστό μέρος για 30-40'.
Όταν θα έχει διπλασιαστεί περίπου σε όγκο, άνοιξε το ζυμάρι και άπλωσε το σε ταψιά καλά λαδωμένα και καλά αλευρωμένα.
Τip: Ψήσε μόνη της τη ζύμη για 6'σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Για τη σάλτσα ντομάτας
Πελτέ
λίγο λάδι
Ρίγανη
Δενδρολίβανο
αλάτι-πιπέρι-λίγη ζάχαρη
Φτιάξε μια απλή σάλτσα ντομάτας βράζοντας αυτά τα υλικά ή όποιο άλλο μυρωδικό θέλεις σε ένα κατσαρολάκι και βράσε τη σάλτσα σου για 10'.
Τα υλικά που θα βάλεις πάνω στην πίτσα είναι θέμα γούστου
φρέσκα μανιτάρια
ζαμπόν
καυτερό σαλάμι
κρεμμύδι
μανιτάρια
πράσινη-κόκκινη πιπεριά
φέτες ντομάτας
διάφορα τυριά που λιώνουν: edam-gouda-mozzarella
(τα φρέσκα μανιτάρια τα μαραίνω προηγουμένως στο τηγάνι.Το ίδιο κάνω μερικές φορές με το κρεμμύδι για να μην έχει πολύ έντονη γεύση)
Δείξε στο παιδάκι σου πώς να φτιάξει το δικό του ζυμαράκι, άφησε το να διαλέξει τα δικά του υλικά και να φτιάξει την δική του πίτσα.
Θύμησε του την πίτσα 4 εποχές!
Βάλε όλα τα υλικά πάνω στο τραπέζι και άφησε τον καθένα να βάλει τα δικά του υλικά!
Απλώστε μαζί πρώτα την σάλτσα, τα αλλαντικά, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και ό,τι άλλο έχετε διαλέξει και τέλος το τυρί.
Στην παιδική πίτσα μην βάλεις τυρί!
Ψήσε στους 180-200 βαθμούς.
Λίγο πριν βγάλεις την μικρή πίτσα από το φούρνο κόψε φέτες τυριού σε αστεία σχήματα(φαντασματάκι-καρδούλες-μανιτάρια) ψήσε ξανά μέχρι να λιώσουν πολύ λίγο τα τυράκια.
και απολαύστε!
μικροί και....
.....μεγάλοι!
Τέλεια ιδέα! Και δεν είναι τόσο δύσκολο τελικά,ε?
ReplyDeleteΠολύ πιό νόστιμη από τις έτοιμες ξέρεις και τι τρώς!!! Καλό Σ/Κ!
ReplyDelete@Μαμά Κουκουβάγια Βέρα καθόλου δύσκολη δεν είναι.Στο κάτω κάτω κάνεις το πείραμα με τη ζύμη και βρίσκεις τις αναλογίες που ταιριάζουν στα γούστα σου.
ReplyDelete@kiki Νοστιμότατη!Εγώ έχω να φάω χρόνια απο έξω πίτσα.
Καλή Κυριακή να έχουμε.
Τέεεεελεια!!!Πανεύκολη και γρήγορη!! Το τυρί φαντασματάκι τρέλα...Το επόμενο Σαββατόβραδο θα έχω την πίτσα σου...
ReplyDeleteΣπιτικη πιτσα! Εμεις εχουμε παντα στην καταψυξη της γιαγιας και τη βαζουμε στο φουρνο κατευθειαν.Φιλακια.
ReplyDeleteΝα είναι καλά οι γιαγιάδες!!!
DeleteΕγώ τις έχω ζητήσει και πολλές φορές μας δίνει χειροποίητο φύλλο για νόστιμες πιτούλες.
Φιλιά <3
Ουουουουαου, καλά να περάσετε λοιπόν στο pizzaßparty σας!!
ReplyDeleteΤι ωραία! Μμμμ πρέπει να δοκιμαστεί!
Ευχαριστούμε Λιτσάκι!
DeleteΔοκιμάστε την είναι ωραία να μαγειρεύουμε όλοι μαζί ;)