Skip to main content

Τα MUST DO μουστοκούλουρα της γιαγιάς μας.

Δυο μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία και είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα.
Νέες ιδέες, οργάνωση και προσμονή για το καινούριο!
Μια βόλτα στο σπίτι της γιαγιάς εκτός από τις ευχές για "το τριτάκι μας" περιελάμβανε και καλούδια που φτιάχτηκαν με αγάπη και μας γέμισαν χαρά.

Πως να μην δώσει κάτι αυτή η γιαγιά για να ξεκινά γλυκά το πρωινό μας;

O Σεπτέμβρης είναι η εποχή που τα σταφύλια και ο μούστος έχουν την τιμητική τους.
Στο σπίτι της γιαγιάς δύο είναι οι συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις:

Μουστοκούλουρα και μουσταλευριά.

Συνταγές "MUST TRY"  "MUST DO"γιατί είναι απλές σε υλικά και πολύ εύκολες και φυσικά αρέσουν σε όλους.

Άσχετα βέβαια που ΠΑΝΤΑ η γιαγιά τις κάνει καλύτερα!

Αυτή τη φορά βοηθήσαμε και εμείς, γιατί τα κουλουράκια είναι τα αγαπημένα μας και μύρισε το σπίτι μούστο, κανέλα και γαρίφαλο.
Τα ταψιά έμπαιναν και έβγαιναν ανά δύο στο φούρνο και τα κουλουράκια έβγαιναν ζεστά και μοσχομυριστά!

Θέλετε συνταγούλα;

Μούστο θα βρείτε πλέον στα σούπερ μάρκετ και σε πολλά καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής οπότε αξίζει να δοκιμάσετε.

ΥΛΙΚΑ
  • 2 ποτήρια μούστο
  • 2 ποτήρια λάδι
  • 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 2κσ κοφτές σόδα
  • 1κσ αμμωνία
  • 2κσ κανέλα
  • 1κσ γαρίφαλο
  • λίγο κονιάκ
  • Αλεύρι χωριάτικο περίπου 1.700γρ - 2κιλά (ανάλογα με το πόσο "σηκώνει" η ζύμη
ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ
  • Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε τον μούστο με τη ζάχαρη για λίγο μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, το λάδι, την αμμωνία και αφού διαλύσουμε τη σόδα στο κονιάκ προσθέτουμε και αυτά τα υλικά.
  • Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά, ζυμώνοντας σιγά σιγά. Θέλουμε η ζύμη μας να είναι μαλακή και σταματάμε να ρίχνουμε αλεύρι μόλις καταλάβουμε ότι αρχίζει να πλάθεται. Προσέχουμε να μην ρίξουμε πάρα πολύ αλεύρι στη ζύμη, νομίζοντας ότι "σηκώνει" κι άλλο γιατί έχει την τάση να σφίγγει καθώς περνάει η ώρα. Οπότε η ποσότητα των 2 κιλών είναι το ανώτατο που σας δίνω. Συνήθως χρειάζεται 1.700γρ με το αλεύρι που χρησιμοποιώ. 
  • Αφήνουμε τη ζύμη να "ξεκουραστεί" 15' και στη συνέχεια πλάθουμε τα κουλουράκια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα για 20'.
  • Τα βγάζουμε από τα ταψιά και απολαμβάνουμε ζεστά ή κρύα με το γάλα ή το καφεδάκι μας.
Στη σημερινή μας συνταγή προσθέσαμε και λίγα καβουρντισμένα αμύγδαλα και βγήκαν θεϊκά. Δοκιμάστε και αυτή την παραλλαγή αν θέλετε.

Καλή Επιτυχία!!!



Comments

  1. αγαπάμε τα μουστοκουλουρα!!! πόσα κομμάτια βγαίνουν Θεανώ μου;;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελπίδα μου βγαίνουν περίπου 3-4 λαμαρίνες της κουζίνας μας. Ανάλογα βέβαια με το σχήμα και το μέγεθος.
      Καλή σχολική χρονιά για τα παιδάκια μας!

      Delete
  2. Vau, nevjerojatna struktura webloga! Koliko dugo već blogujete? olakšali ste pokretanje pogleda na blog.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ...

Παγωτό με γιαούρτι και μέλι

Δεν ξέρω αν το κάνετε και εσείς, αλλά εγώ από τότε που έμεινα έγκυος και στη συνέχεια έγινα μαμά, προσπαθώ να χρησιμοποιώ απλά και αγνά υλικά για τα γεύματά μας. Αποφεύγω τα χρώματα ζαχαροπλαστικής, την κατεργασμένη ζάχαρη τα "βαριά" υλικά σε γλυκά και φαγητά. Έτσι δε θεωρώ πλέον αυτονόητο να φάει ένα παιδάκι σε καθημερινή βάση, παγωτά, καραμέλες, πατατάκια, μπισκοτάκια και κρουασάν από το περίπτερο. Ίσως είναι και το γεγονός ότι η μικρή μου τρώει τα πάντα (λαχανικά, όσπρια, σπιτικά γλυκά, βρώμη, σταφίδες, αλλά και ιδιαίτερα τρόφιμα) με πολλή χαρά είναι που με κάνει να πειραματίζομαι και να δοκιμάζω υγιεινές συνταγές για όλους χωρίς κανένα πρόβλημα. Πρωταγωνιστής του καλοκαιριού το παγωτό και δε θα μπορούσα παρά να κάνω και εδώ τις δοκιμές μου. Θα μοιραστώ λοιπόν μαζί σας μια συνταγή που βρήκα στο ίντερνετ για παγωτό με γιαούρτι και μέλι που θα φτιάξω προσεχώς. Τα κόκκινα φρούτα το κάνουν ιδιαίτερο και του δίνουν υπέροχο χρώμα . Αν και εσείς θέλετε, φτιάξτε το ...

Μοντέρνα βασιλόπιτα!

Christmas cake Η δικιά μας βασιλόπιτα για το 2013 ήταν απλή φτιαγμένη σαν ένα πολύ αφράτο και αρωματικό κέικ. Καταλαβαίνω όμως ότι για τις γιορτές που απόμειναν, αλλά και για όλες τις άλλες συγκεντρώσεις για την κοπή της πίτας ή τα πάρτυ που θα πάτε, θέλετε κάτι πιο μοντέρνο, πιο πρωτότυπο και εντυπωσιακό. Το έχω!!! Για την βασιλόπιτα που θα κόψετε στο παιδικό πάρτυ, για αυτήν που θα κόψουν τα παιδιά στο σχολείο ή στο φροντιστήριο δείτε την ιδέα και μεταμορφώστε τα κομμάτια της βασιλόπιτας σε cup cakes. H συνταγή που θα φτιάξετε είναι η κλασική για αφράτα cupcakes βανίλιας ή αυτή της δικής μας βασιλόπιτας. Ψήστε σε φορμάκια για cupcakes Β άλτε σε ένα από αυτά το φλουρί και  Ε νώστε τα σχηματίζοντας κάτι ..... πολύ χριστουγεννιάτικο. Με σαντυγί και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής δημιουργήστε ένα όμορφο καραμελένιο, εορταστικό μπαστούνι..... Christmas cake Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να κόψετε τα κομμάτια αλλά απλά τα μοιράζετε. Αν τα άτομα είναι πολλά ο Ά...