Skip to main content

Γαλακτομπούρεκο:Το γλυκό που με κάνει να γελάω ακόμα!

Σας είπα πως λίγες μέρες πριν κάναμε μια μίνι εκδρομή στο σπίτι της γιαγιάς.
Περάσαμε πάρα πολύ όμορφα και η γιαγιά μας περιποιήθηκε δεόντος. Ε, μια εγγόνα έχει και της κάνει -κλασικά- όλα τα χατήρια.
Για να μας ευχαριστήσει και τι δεν μας πρόσφερε!
Μέχρι που αποφάσισε να μας φτιάξει το αγαπημένο όλων γαλακτομπούρεκο.
Ήταν να  μην πει τη λέξη!
Με το που ακούει η ζουζούνα μας τί θα φτιάξουμε με τη γιαγιά αρχίζει:
"Γιαγιά τί θα φτιάξεις; 
Γαλατοκούμπερο;;;;;"
Προσπαθεί να καταλάβει και να πει τη λέξη......
Μάταια.......
"Γιαγιά πες μου τι θα φτιάξεις;
Γαλακοκούρεμπο;;;;;"
Και ξανά......
"Πες το μου δυνατά! Να το καταλάβω!"
"Λακτακομπούρικο;;;;;"
Καταλαβαίνετε τι έγινε! Τρελό γέλιο.

Φτιάξαμε λοιπόν το γλυκό μας, δίπλα μας και η μκρή βοηθός με την κουζίνα της να μαγειρεύει, να δοκιμάζει, και να λέει τα δικά της......

Όλη η γλύκα μαζεμένη μέσα στην κουζίνα της γιαγιάς.
Τρεις γυναίκες διαφορετικών ηλικιών να μοιράζονται τα μαγειρικά μυστικά τους.
Είναι δυνατόν να μην πετύχει η συνταγή;
Θα σας πω λοιπόν τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε εμείς για αυτό το γαλατένιο γλυκάκι.
Τα γέλια και το κέφι βάλτε τα εσείς!

Θα χρειαστείτε:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
8 ποτήρια νερού γάλα πλήρες
3/4 ποτηριού σιμιγδάλι ψιλό
1/4 ποτηριού νισεστέ (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σιμιγδάλι, αλλά χρησιμοποιείται για να κάνει πιο απαλή την υφή της κρέμας)
6 αυγά
2-3 βανίλιες
ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 φλυτζάνι βούτυρο γάλακτος
Βούτυρο για το άλλειμα των φύλλων.

Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
φλούδα λεμονιού
(λίγη κανέλλα προαιρετικά)

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη να ζεσταθούν.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι με το νισεστέ και αρχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς πάνω από τη φωτιά μέχρι λίγο προτού να αρχίσει να βράζει.
Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά τα αυγά χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ωραία κρέμα.
Τότε προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα και, λίγο πριν το βγάλουμε από τη φωτιά, το βούτυρο.
Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη ή ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει λίγο. Στο μεταξύ έχουμε απλώσει τα μισά φύλλα πολύ καλά βουτυρωμένα στο ταψί μας και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο.
Μόλις η κρέμα μας κρυώσει αρκετά την απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί.
Βάζουμε και τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω βουτυρώνοντάς τα πολύ καλά.
Χαράσουμε το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια.......
και ψήνουμε για περίπου 30'-40' ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Την ώρα που το γλυκό μας ψήνεται φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι για 5'-7'.
Σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι το καυτό γαλακτομπούρεκο μόλις βγεί από το φούρνο.

Τελικά η μικρή μου όλο χαρά έμαθε να το λέει :
"Παππού, φτιάξαμε γαλακτομπούρεκο για σένα!" του είπε όλο χαρά.
Δοκιμάστε να το φτιάξετε αυτήν την Κυριακή (που προσφέρεται για γαλακτοκομικά) και πείτε το όπως θέλετε..........
ακόμα και "Λακτακομπούρεκο"!
Νόστιμο θα είναι!!!!

Υ.Γ
Ξέρω ότι πολλές μανούλες ψάχνουν για γλυκά πιο υγιεινά και ελαφριά για τα παιδάκια τους.
Μια ωραία παραλλαγή είναι να κάνετε μια γαλατόπιτα.
Αφαιρέστε τα αυγά, μειώστε το βούτυρο και τη ζάχαρη αλλά ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για την κρέμα.
Στρώστε στο ταψί 7-8 φύλλα αλλειμένα με ελάχιστο βούτυρο και πασπαλισμένα με μαύρη ζάχαρη και κανέλλα.
Ρίξτε την κρέμα πάνω από τα φύλλα και διπλώστε τις άκρες προς τα μέσα.
Πασπαλίστε ξανά με ζάχαρη και κανέλλα, ελάχιστο βούτυρο και ψήστε στον φούρνο μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.
Τέλειο σνακ και για το πρωινό μας!


Comments

  1. Να δω πότε θα ξεκινήσω τη ριμάδα τη δίαιτα με αυτά που μας κάνεις. Λαχταριστό το γαλακτομπούρεκο. Καλό τριήμερο σου εύχομαι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έλα έχω ανεβάσει και σαλάτες μην έχεις παράπονο!
      Καλό τριήμερο και σε εσένα Κατερινάκι....

      Delete
  2. αχ καταστροφή είσαι πάλι γλυκάκι!!!
    Πέρνα απο το σπιτάκι μου να δεις φωτό!!!

    ReplyDelete
  3. καλημερα..καλως σε βρηκα..σε ειδαμε απο την Ιωαννα..το σπιτακι σου ειναι ομορφο..το γυαλομπουρεκο..ετσι το λεμε εμεις..ειναι αμαρτια σκετη..να σαι καλα..καλο τριημερο..καλη Σαρακοστη..σε φιλω..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς ήρθες Μαρία!
      Καλό τριήμερο να περάσετε θα τα λέμε συχνά από εδώ!

      Delete
  4. Πωπώ..τρελαίνομαι για γαλακτομπούρεκο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι πολύ μαμαδογλυκό αυτό λέω εγώ!

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ...

Παγωτό με γιαούρτι και μέλι

Δεν ξέρω αν το κάνετε και εσείς, αλλά εγώ από τότε που έμεινα έγκυος και στη συνέχεια έγινα μαμά, προσπαθώ να χρησιμοποιώ απλά και αγνά υλικά για τα γεύματά μας. Αποφεύγω τα χρώματα ζαχαροπλαστικής, την κατεργασμένη ζάχαρη τα "βαριά" υλικά σε γλυκά και φαγητά. Έτσι δε θεωρώ πλέον αυτονόητο να φάει ένα παιδάκι σε καθημερινή βάση, παγωτά, καραμέλες, πατατάκια, μπισκοτάκια και κρουασάν από το περίπτερο. Ίσως είναι και το γεγονός ότι η μικρή μου τρώει τα πάντα (λαχανικά, όσπρια, σπιτικά γλυκά, βρώμη, σταφίδες, αλλά και ιδιαίτερα τρόφιμα) με πολλή χαρά είναι που με κάνει να πειραματίζομαι και να δοκιμάζω υγιεινές συνταγές για όλους χωρίς κανένα πρόβλημα. Πρωταγωνιστής του καλοκαιριού το παγωτό και δε θα μπορούσα παρά να κάνω και εδώ τις δοκιμές μου. Θα μοιραστώ λοιπόν μαζί σας μια συνταγή που βρήκα στο ίντερνετ για παγωτό με γιαούρτι και μέλι που θα φτιάξω προσεχώς. Τα κόκκινα φρούτα το κάνουν ιδιαίτερο και του δίνουν υπέροχο χρώμα . Αν και εσείς θέλετε, φτιάξτε το ...

Μοντέρνα βασιλόπιτα!

Christmas cake Η δικιά μας βασιλόπιτα για το 2013 ήταν απλή φτιαγμένη σαν ένα πολύ αφράτο και αρωματικό κέικ. Καταλαβαίνω όμως ότι για τις γιορτές που απόμειναν, αλλά και για όλες τις άλλες συγκεντρώσεις για την κοπή της πίτας ή τα πάρτυ που θα πάτε, θέλετε κάτι πιο μοντέρνο, πιο πρωτότυπο και εντυπωσιακό. Το έχω!!! Για την βασιλόπιτα που θα κόψετε στο παιδικό πάρτυ, για αυτήν που θα κόψουν τα παιδιά στο σχολείο ή στο φροντιστήριο δείτε την ιδέα και μεταμορφώστε τα κομμάτια της βασιλόπιτας σε cup cakes. H συνταγή που θα φτιάξετε είναι η κλασική για αφράτα cupcakes βανίλιας ή αυτή της δικής μας βασιλόπιτας. Ψήστε σε φορμάκια για cupcakes Β άλτε σε ένα από αυτά το φλουρί και  Ε νώστε τα σχηματίζοντας κάτι ..... πολύ χριστουγεννιάτικο. Με σαντυγί και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής δημιουργήστε ένα όμορφο καραμελένιο, εορταστικό μπαστούνι..... Christmas cake Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να κόψετε τα κομμάτια αλλά απλά τα μοιράζετε. Αν τα άτομα είναι πολλά ο Ά...